Гришо: Жегата в България ме подготви за тази в Мелбърн

"15-16 двойни грешки - това е неприемливо! Надявам се да изпълнявам сервис по-добре в следващите мачове"

Гришо: Жегата в България ме подготви за тази в Мелбърн

Официална пресконференция на Григор Димитров след класирането му за 1/8-финалите на Australian Open:

Как си? Чувстваш ли се възстановен след „геврека", който получи от Макензи Макдоналд?

- „Геврек", звучи яко. (Смее се.) Да, смятам, че се възстанових. Но сега пак трябваше да премина труден тест. Просто намерих начин да спечеля, нищо повече. Играх по-добре в сравнение с предишния мач. Да, голяма жега, но условията бяха подходящи за мен. Радвам се, че всичко се разви така, както исках.

- Горещото време ти хареса? Или не?
- Да, много обичам да играя при такива условия.

- Трудно ли е след титлата в Лондон да работиш пак здраво на тренировките?
- Не, не мисля, че е трудно. Направих кратка пауза, за да I си почина. Това бе важно за мен. Не толкова физически, колкото психически. За да знам, че като се върна, ще мога да давам най-доброто от себе си. Това бе целта. Смятам, че това е най-важното. Странно е, че тук тренировъчният корт е много бърз и в първите няколко дни ми бе трудно да свикна. Но за мен голямата задача бе да се подготвя психически. В края на първата седмица нещата се нареждат. Чувствам се в добра физическа форма, защото не съм тренирал само 5 дни.

- Къде прекара паузата между сезоните?
- У дома в Монако, две седмици и половина. После заминахме за Маями, за да свикнем с горещината. После, знаете, пристигнахме тук.

- Каза, че не си тренирал 5 дни. Да разбираме ли, че през това време не си пипал ракета?
- Да, 5 дни пълна почивка. Странно беше, защото след такъв край на сезона се чувствах в страхотна физическа форма. За мен най-важното е да имам здрава психика във важните моменти и да не спирам да се боря. А това не е лесно.

- Като каза, че си имал 5 дни пълна почивка, това означава ли, че не си говорил с треньора си?
- Беше забавно. Отидохме на вечеря, събрахме всички от отбора. Всеки се държа така, както му харесваше. Но не искам да говоря повече по тази тема. Важно и здравословно е да се правят такива паузи. Но 2-3 дни след това се чухме по телефона, за да направим програмата за тренировки. Все пак завършихме някакъв етап и трябваше да започнем наново. Точно това трябва да направиш, ако искаш да си сред най-добрите. Искаме да продължаваме по същия начин години наред. Просто имахме нужда да определим какви са ни целите и какво можем да подобрим.

- Как се справи с жегата?
- Пак казвам, че обичам горещото време. Това изобщо не ме плаши. Когато бях дете, в България през лятото бе горещо и сухо. Сега се чувствах почти като у дома. Страхотни условия. Смятам, че с годините съм свикнал с условията в Австралия и съм натрупал опит. По-силен съм психически в сравнение с времето преди 4-5 г. Сега знам по-добре как да се грижа за тялото си, как да изпълнявам ударите си, какво да правя в паузите между геймовете. Всичко това върши работа.

- Смяташ ли, че желанието на някои тенисисти покривът да бъде затворен при много горещо време е правилно?
- Мога да говоря само за себе си. Аз се чувствам добре. Да, тук разполагаме с лукс като подвижен покрив. Ако някой иска това да се случи, за мен не е проблем. Но не обръщам внимание.

- Когато играеше в Лондон, много български журналисти те чакаха всяка вечер. Харесва ли ти край теб да има представители на медиите от твоята страна? Тук, в Австралия, май няма. Прави ли ти впечатление и чувстваш ли се като у дома, когато българските медии са около теб?
- Първо, уважавам всички от вас. За мен винаги е удоволствие да отговарям на добри въпроси. Шегата настрана, но уважавам всеки от вас по специален начин. За съжаление, аз напуснах дома рано и съм свикнал да бъда в чужбина. Разбира се, харесва ми, когато по турнирите има български журналисти. Говоря на родния си език, който иначе използвам само в разговорите с трима-четирима души - моето семейство. Но по принцип се чувствам добре. Винаги чувствам подкрепа, когато излизам на корта. За мен е чест да виждам български знамена по трибуните. В Австралия, на „Род Лейвър Арена" и в трудни моменти чуваш български гласове. Те проникват в мен и ме връщат към моите корени. Смятам, че трябва да се гордеем, че сме силен народ.

- Може ли да кажеш нещо за сервиса си? Много двойни грешки.
- Да, прекалено много.

- Слънцето ли ти пречеше?
- Няма смисъл да търся извинения. Просто лош ден по отношение на сервиса. Опитах се да променя начина, по който си подхвърлям топката, но не се получи. Трябва да приема нещата такива, каквито са, и да продължавам напред. 15-16 двойни грешки, това е неприемливо. Надявам се да изпълнявам сервис по-добре в следващите мачове.

- Очевидно не играеш на равнището, на което би искал. Работиш ли върху психиката си?
- Смятам, че е важно да намериш начин да се справяш със ситуацията, когато не се чувстваш добре по време на мач. Да намираш точните места по корта, където да изпращаш топката. По време на тренировки в предишните дни не намирах правилните ъгли и не изпълнявах ударите, с които мога да причиня проблеми на съперниците си. В такава ситуация търсиш друг изход. Сервисът също не ми върви. Но съм доволен от това, че притежавам богат арсенал от оръжия и мога да се справям при всякакви обстоятелства. Това е моето предимство.

- Работиш ли специално, за да използваш всичките си оръжия?
- Вижте, турнир от „Големият шлем" не се печели през първата седмица. Трябва да изиграеш много мачове. Харесва ми, че за момента побеждавам. В дни, в които не се чувстваш по най-добрия начин, точно такива мачове имат значение. Мога само да. подобрявам играта си. Надявам се това да стане още в следващия мач. Но все още търся правилните настройки.

- Смяташ ли, че мачът ти с Надал миналата година бе един от най-добрите в твоята кариера?
- Със сигурност един от най-добрите, които съм изиграл.
Анди Мъри пропуска турнирите в Монте Карло и Мюнхен

Вижте подробности

В Сърбия щастливи от победата на Гришо

Нашият тенисист помогна на Ноле в битката за върха

Гришо почива по-малко от 24 часа преди мача със Зверев

Българинът излиза за 1/2-финала си не по-рано от 1 часа след полунощ днес

Алкарас: Григор ме накара да изглеждам като дете

Испанецът не е знаел как да отвърне на играта на Гришо

Зверев очаква Гришо или Алкарас на 1/2-финалите в Маями

Германецът ще бъде следващ опонент на един от двамата

Пратиха Алкарас - Димитров във вечерната сесия

Срещата между най-добрия ни тенисист и световния номер 2 ще започне не по-рано от 1 часа след полунощ

Медведев стигна 1/2-финалите в Маями, ще отмъщава на Синер

Финалистите от Аустрелиън Оупън се изправят един срещу друг отново

Синер прегази и Мачаш, за да стигне 1/2-финалите в Маями (ВИДЕО)

Шампионът от Аустрелиън Оупън даде само шест геймана съперника

Бекер коментира раздялата на Джокович и Иванишевич

Немската легенда също беше треньор на Ноле

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки