Николай Тодоров: В Нефтохимик се работи за дългосрочни цели

"В школата работим усилено, за да създаваме качествени футболисти"

Николай Тодоров: В Нефтохимик се работи за дългосрочни цели

Изпълнителният директор на Нефтохимик Николай Тодоров сподели пред клубния сайт плановете за развитие на клуба. Той очерта целите пред първия отбор и пред детско-юношеската школа. Вижте какво каза:

Г-н Тодоров, как започва годината за Нефтохимик?

Годината започва спокойно. Мъжкият отбор вече се подготвя за новия полусезон. Виждам много амбиция в треньорския щаб, виждам я и във футболистите. Ние сме оптимисти и въпреки, че никой не се заблуждава, че ще се спасим, сме мотивирани, защото работим с дългосрочна стратегия. Стараем се да подбираме такива момчета, на които може да се разчита за дълъг период, които ще играят за имената си и за името на Нефтохимик. Относно школата, там също всичко върви добре. Поддържаме професионално ниво, което ще запазим. Не пестим време, средства и усилия за школата, защото бъдещето на децата ни е най-важно.

Какво е финансовото състояние на дружеството?
В момента, благодарение на средствата по солидарните плащания от УЕФА, успяхме да погасим голяма част от натрупалите се задължения от участието ни в  Първа лига. Щастлив съм, че вече нямаме задължения към държавата.  За неплатени осигуровки от март месец 2017 г се бяха натрупали задължения в огромен размер и сега, след като ги погасихме, ни падна един голям товар. За съжаление, сумата не достигна да покрием всички стари задължения. Благодаря на бившите футболисти на клуба за търпението и разбирането. Продължаваме да търсим средства, за да може, заедно с текущите разходи, да погасяваме и тези задължения. Наложили сме си стриктна финансова дисциплина. Въпреки, че до известна степен постигнахме някаква стабилност финансовите затруднения все още са на дневен ред и сме ограничили бюджета до минимум. Спонсорите ни спазват поетите си ангажименти и се надявам от страна на собствениците да се предприемат действия за подобряване на финансовото състояние.

Какви постъпления се очакват?
Очакваме постъпления по спонсорските договори, които имаме с  Мастерхаус и Екоинженеринг. Управителят на Екоинжинеринг Анелия Златкова скоро ще стане част от Съвета на директорите, в което аз виждам само позитиви за клуба. Тя показа, че е човек, който има с какво да помогне на Нефтохимик – със средства, идеи, контакти и т.н. Радвам се, че успяхме да я привлечем за каузата Нефтохимик и че стана част от колектива. Очакваме средства и от по-малки договори за реклама и дарения. Надяваме се, че Община Бургас ще изпълни финансовия ангажимент, който пое за 2018 г.

Първият отбор се подготвя за втория полусезон. Какви са очакванията Ви?
Очаквам по-успешни игри и повече победи.  Смея да твърдя, че повишаваме качеството на отбора с новите попълнения, които дойдоха. Това са Ферди Мюмюнов, Цветомир Цонков и Стойко Иванов. Радвам се, че Цветан Филипов и Даниел Стоянов, след като напуснаха отбора в края на миналия полусезон, сега решиха да се върнат и да подкрепят Нефтохимик.  В момента имаме четирима футболиста на проби. Пак казвам, че не искаме отборът да е боксова круша. Това, че сме приели съдбата си на изпадащ отбор в никакъв случай не означава, че сме спрели да работим и чакаме да изпаднем, за да започнем отначало през новия сезон. Напротив, работата ни е двойна, защото критериите ни се повишават, а условията ни стават все по-трудни. Но аз съм горд, като виждам амбицията и желанието на треньорския екип. Да, ще изпаднем в по-долна дивизия. Това е така, защото не можем да си позволим по- качествени условия за професионален футбол. Но всеки, който защитава зелената фланелка, трябва да го прави от сърце, за отбора. Това трябва да е стимулът му.

Какви са вижданията Ви за бъдещето на отбора?
Много се надявам през втория полусезон да объркаме сметките на останалите отбори, но основната ни цел е да изградим колектив. Трудно ни е със селекцията, защото стремежът ни е да съберем такъв отбор, който през тази година да не бъде боксова круша в професионалния футбол, а догодина в Трета лига да бъде лидер и да е готов за връщане при професионалистите. Стараем се условията и организацията да са на добро ниво. Но всичко, което правим е заради феновете, заради гражданите на Бургас. А в момента не им предоставяме място, където да гледат футбол. Всичко, за което говорихме до момента – бюджети, селекция… всичко се обезсмисля щом нямаме стадион, на който да играем. Няма да се уморя да го повтарям. Това трябва да е фокусът ни и когато се случи всичко останало ще се нареди и футболът в Бургас ще се върне на нивото, на което заслужава да бъде.

Феновете на Нефтохимик в момента се борят за каузата Бургас да има собствен стадион...
Да, и всеки футболен клуб в града трябва да ги подкрепи. Те доказват, че когато има гражданска воля и активната позиция, свързана с чиста кауза, всичко е осъществимо. Надявам се тази кампания да бъде подкрепена от целия град, за да може, в съвсем скоро време, да започне реализирането на този проект. Диалогът в тази посока е напреднал, вече има предложени терени, ще се възложи и проучване. Радвам се, че този проблем се осъзна от обществото, защото той е основата причина за ниското ниво на футбола в града в момента. Вярвам, че скоро бургаският футбол ще има дом.

А как се развива школата?
В школата работим усилено, за да създаваме качествени футболисти. Като погледна няколко години назад виждам огромния напредък, който постигнахме с школата и смея да твърдя, че я превърнахме в една елитна академия. Факт е, че Нефтохимик е предпочитаният клуб за младите футболисти, което се вижда и числеността на нашата школа. Екипът, който създадохме, е също толкова амбициран да постига успехи. Тази година направихме някои структурни промени, с цел нашите деца да получават най-добрата подготовка. В детско-юношеския футбол проблемът с материалната база е също толкова наболял. Ние влагаме усилията си около идеята за подобряване на материалната база. В момента се ремонтира терена в спортен център „Изгрев“, което ще бъде голям напредък в тази посока. След ремонта, имаме планове да вложим средства на клуба за други дейности по модернизирането на базата в ‚Изгрев“. Имаме много планове и проекти, свързани с подобряването на тренировъчната база в целия град, които обсъждаме с Община Бургас и с потенциални инвеститори. Виждам, че има развитие и че обществените нагласи в тази насока са в наша полза, затова знам, че нещата ще се случат така, както е най-добре за развитието на децата.
Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки