Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата срещу употребата на допинг

ММС получи висока оценка за включването в темата на спорта за всички и спорта сред подрастващите

Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата срещу употребата на допинг
Обучението и разследването са двата най-важни фактора в борбата срещу употребата на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички.

Около това становище се обединиха участниците в международния семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“, организиран от Министерството на младежта и спорта като част от програмата му за Българското председателство на Съвета на ЕС. Борбата с допинга е част от приоритетите в сферата на спорта на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Международният семинар, който събра световния елит в борбата срещу допинга в София, се проведе в два последователни дни – 24 и 25 януари.

Основната тема през първия ден беше разследването и защитата на личните данни в борбата срещу допинга, а вторият ден беше посветен на необходимостта от обучение, като основен фактор за превенция.

Семинарът беше открит от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на WADA Красен Кралев, вицепрезидента на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер и заместник-генералния директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен.

Презентация за необходимостта от обучение на спортистите, треньорите, лекарите и помощния персонал като превенция в борбата срещу употребата на допинг изнесе заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер.

Той засегна темата за съзадването на Международен стандарт за информация и обучение, върху който работи Световната антидопингова агенция. По думите на Кьолер в него ще бъдат обобщени принципите, които трябва да бъдат включени във всяко антидопингово обучение, което националните антидопингови агенции развиват, за да бъде то ефективно. Водещият на дискусиите по темата Клиф Колинс, който е програмен директор на EuropeActive, подчерта значението на обучението не само за професионалния спорт, но и за спорта в свободното време.

По неговите думи скорошни проучвания са установили, че допинг практиките са широко разпространени сред хората, които спортуват в свободното време и особено във фитнес клубовете и до този момент темата е подценена. Той изрази благодарност към Министерството на младежта и спорта, че борбата с допинга в спорта за всички е част от темата на организирания семинар.

Както съобщи и министър Кралев още през първия ден на семинара, ММС получава добра оценка за включването в темата за борбата с допинга на спорта за всички и спорта при подрастващите. В последните години са обезпокоителни данните за употребата на допинг в спорта в свободното време и всички страни-членки признават, че проблемът е валиден за цяла Европа.

Министър Кралев беше категоричен, че е необходимо създаването на специализирани  антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал, но и спортуващи в свободното време, ученици, фитнес инструктори и граждани.

Сред участниците в дискусиите, които представиха добри практики при обучението за превенция беше и четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев. Той наблегна на необходимостта от обучение и достатъчно информация за вредата от употребата на допинг към младите хора. Като президент на един от най-големите спортни клубове за стрийт фитнес в страната, той сподели за работата си с младежи, сред които стрийт фитнесът е изключително популярен.

Йордан Йовчев изрази благодарност към ММС и министър Кралев за вниманието, което се обръща на проблема и за програмите срещу зависимостите, които министерството развива. Спортният клуб на най-известния ни гимнастик изпълнява проект „Здрав дух в здраво тяло“ за обучение за вредата от забранените вещества по програмата на ММС по чл. 10а от Закона за хазарта, която стартира през 2017 г.

В семинара беше представен и опитът на Българския антидопингов център в изпълнението на проекти и програми за превенция на употребата на допинг сред ученици в спортни училища и домове за деца лишени от родителски грижи. Беше представена и Националната стратегия срещу допинга в спорта 2015 – 2024 и програмата Обучение на обучители, която националния ни антидопингов център развива.

В международния семинар „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ участваха над 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, както и представители на спортните федерации в България. Представени бяха 25 антидопингови организации и 14 държави-членки на ЕС.

Семинарът „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“ се съфинансира по програма Еразъм + на Европейския съюз.

 

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

Нургюл Салимова с нова победа в Рейкявик

Вижте подробности

Манол Иванов: Надявам се, че заедно ще променим нещата

Вижте какво заяви кандидатът за президент на БФС

Делегатите отсвириха екипа на Бербатов

Вижте подробности

Разкритие: Агенти на ДАНС следят Конгреса

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки