Стефан Михайлов: Холандия е на нашето ниво

"Испанките имат доста контузени баскетболистки, но това за тях не е проблем"

Стефан Михайлов: Холандия е на нашето ниво

От вчера (4 февруари) националният ни отбор за жени се подготвя за предстоящите два мача от квалификациите за европейско първенство. На 10 февруари българките посрещат Холандия в битка за третото място в групата. Мачът е в зала “Универсиада“ от 18.30 ч. На 13 февруари нашите гостуват в Гуадалахара на европейския шампион Испания. Двубоят е с начален час 21.00 българско време. В неделя националките се събраха за първа тренировка в зала “Триадица“. Към 11-те момичета, избрани от треньора Стефан Михайлов по-късно се присъединиха играещите в чужбина Диана Войнова и Ива Костова. Ето какво сподели селекционерът преди мачовете.

 

- Това ли оптималният състав преди предстоящия втори прозорец от този квалификационен цикъл и мачовете с Холандия и Испания?
 
- Да, това, за съжаление, не можем да разчитаме на Жаклин Златанова. Тя получи много тежка контузия по време на мачовете в предния прозорец и й престои операция. Смятам, че тук са най-добрите, които могат да бъдат повикани. От 13 11 момичета играят в българското първенство. Идват и две момичета, които играят в чужбина – Ива Костова и Диана Войнова. Реално в България има два отбора и половина и смятам, че най-добрите от тези отбори са събрани тук. Ще ни липсва Жаклин.
 
- Има три нови имена. Ива Костова не е попадала в национален отбор от времето, когато играеше за жените до 20 години. Гледал ли сте мачовете й?
 
- Имах възможност да й гледам няколко мача и останах приятно изненадан. Играе в отбор, който не е на първото ниво във Франция, но приличен отбор. Играе доста добре. Нормално е да бъде включена в националния отбор. Имахме възможност да натурализираме две чужденки, на позиция център и плеймейкър. За съжаление не успяхме да се справим в срок с документацията. Надявам се за следващия прозорец да се справим.
 
- Какво очакваш от предстоящите мачове?
 
- Испания е безспорно най-добрият отбор в Европа. В предния мач се видя огромната разлика в класите между нас и между тях. Украйна също е много добър отбор. Реално, отборът, с който се борим и можем да победим и изпреварим в класирането, е Холандия. Смятам, че са отбор от нашето ниво. Ясно е, че Испания ще бъде в тази група с шест победи. Ясно е, че Украйна ще се мъчи да се промъкне на европейското първенство като втори отбор. И между нас и Холандия ще се определи кой ще се класира на трето място. Това има значение за разпределението по урни при следващи жребии. Едно е да си в урната на аутсайдерите. Друго е да си малко по-високо.
 
- Разучен ли е вече отборът на Холандия?
 
- Да, имахме възможност да гледаме техни два мача, но и те са гледали нашите. Така се падна жребият. Няма кой знае какво да се изненадаме. И ние разчитаме на същите баскетболистки. Предполагам, че и те. И двата тима имат по четири-пет дни за подготовка. Ще разчитаме да играем добре срещу тях. Ще се борим. Надявам се на себераздаване. Няма да има нещо по-ново като изискване от мачовете срещу Украйна и Испания. Въпросът е, че разликата в класата на баскетболистките в предните мачове беше много голяма. Ще се играе агресивен и бърз баскетбол и се надявам да надделеем. Надявам се да покажем борбеност и желание.
 
- Тотално ли е отписан мачът с Испания?
 
- Испанките имат доста контузени баскетболистки, но това за тях не е проблем. Те имат поне три селекции, готови да спечелят тази група с шест победи. Доста добре е развита системата на баскетбола в Испания. Имат проблеми в състава, но това няма да даде отражение на представянето им. Отиваме да играем, да трупаме опит. Не всеки ден се играе срещу най-добрия отбор. Не се знае дали ще имат да възможност друг път да играят срещу европейския шампион.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки