Шампионска лига се завръща с титаничен сблъсък в Торино

Крепостта на Юве срещу Урагана на Тотнъм

Шампионска лига се завръща с титаничен сблъсък в Торино

Крепостта срещу Урагана.

Киелини срещу Кейн, Бенатия срещу Деле Алли, Пянич срещу Дембеле, Игуаин срещу Вертонген.

Тази вечер в Торино вероятно ще се върнем в добрите стари времена, когато можеше да се разбере, че на терена са италиански и английски тимове по стила им на игра, а не по надписите на екрана. Тогава имаше футболна идентичност, която позволяваше ярки контрасти на терена.

В последните години заличаването на типичните за Италия и Англия футболни ценности до известна степен подмина Ювентус и Тотнъм и точно заради това днешният им мач може да се превърне в истинско бижу за хората, които обожават подобен вид сблъсъци.

Да, и в двата тима има достатъчен брой чужденци, но те се вписват идеално в здравото ядро местни играчи. В Ювентус имаме Буфон, Киелини, Бардзали, Маркизио, Бернардески, Ди Шилио, в Тотнъм са Кейн, Деле, Дайър, Дейвис. Именно тези играчи са моторите на двата тима, а към тях такива като Игуаин, Пянич, Алекс Сандро, Вертонген, Дембеле, Сон и Ериксен дават екстрата.

Днес вероятно ще видим мач от славните времена на титанични сблъсъци между италианци и англичани. От едната страна ще е Крепостта на Алегри, а от другата Урагана от северен Лондон. Ювентус в момента буквално олицетворява най-традиционното италианско футболно качество - здравата защита.

Цифрите са красноречиви - "Старата госпожа" е допуснала само един гол в последните си 16 мача във всички турнири. И то при положение, че Джиджи Буфон дълго време не игра, но неговият заместник Шченсни също се представи великолепно. През лятото, когато Бонучи напусна в посока Милан, мнозина очакваха проблеми в защита за Алегри, но това не се случи.

И причината е, че той е изградил една перфектна машина, в която един елемент се сменя с друг, без да има негативен резултат. Киелини, Бардзали, Бенатия, Сандро, Кедира и Пянич знаят отлично как се играе в дефанзивен план и започнаха да изнасят лекции на конкуренцията в Серия А последните седмици, включително и в Неапол.

В Тотнъм също не четат вестници, ако използваме лексиката на Борис Галчев. Почетино и отборът му работят здраво, за да стигнат до такова ниво, че за десет дни да бият Манчестър Юнайтед, Арсенал и да направят 2:2 на "Анфийлд".

В добавка по-рано през сезона те подчиниха още и Реал Мадрид, Борусия Дортмунд и Ливърпул на "Уембли". Определено формата на Кейн, Сон, Ериксен и Деле Алли може да нанесе щети на Крепостта още в Торино.

И покрай солидните фундаменти  в Юве и офанзивната мощ на Кейн и компания някак си незабелязан остава факта, че в последните седмици и Тотнъм вдигна нивото си в дефанзивен план благодарение на скока във формите на Дембеле, Дейвис и Лорис.

И всичко това е заявка за истински и най-вече класически сблъсък, а не мега рекламно събитие като това, което ще видим в Мадрид 24 часа по-късно.

Бъдете сигурни, Юве - Тотнъм ще е сблъсък, който си струва да се гледа.

Той стартира в 21:45 часа и е пряко в ефира на bTV action.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки