Още една подкрепа за Борислав Михайлов

Българската асоциация по мини футбол застана зад настоящия президент на БФС

Още една подкрепа за Борислав Михайлов
Българската асоциация по мини футбол засвидетелства подкрепата си към президента на БФС Борислав Михайлов в навечерието на конгреса на футболната централа.
 
Заместник председателят на УС на БАМФ Петър Дилчев изготви и доклад до шефа на футболния съюз, в който изтъкна резултатите от сътрудничеството между двете организации.
 
Ето и текста на доклада:
 
Уважаеми г-н Михайлов,
Изминаха шест месеца от началото на ползотворно ни сътрудничество, за което искаме да изкажем нашата благодарност към Вас и БФС, за подадената ръка и предоставената възможност за взаимодействие между БФС и БАМФ. В тази връзка и по повод предстоящия VIII конгрес на БФС, Ви изпращаме отчетен доклад на Асоциацията за изминалата 2017 година.
 
Оценката ни за изминалия период е изключително позитивна. Двете страни много бързо и умело успяха да изградят ползотворна връзка между структурите си на територията на цялата страна, което доведе до значително увеличаване на отборите, практикуващи мини футбол. Благодарение на сътрудничеството и подкрепата на Български футболен съюз, БАМФ успя значително да разшири дейността си, като открихме осем нови регионални центъра, в които ще се играе организиран мини футбол: Петрич, Шумен, Своге, Средногорие, Хасково, Димитровград, Кърджали и Стара Загора, така центровете на БАМФ и БФС стават общо 25.
 
Присъствието на БАМФ в структурите, занимаващи се с футзал, на централно и местно ниво, доведе до скок на отборите и градовете, в които той се практикува. Вече са направени необходимите постъпки за съвместна работа на БАМФ и комисията по плажен футбол към БФС за предстоящия сезон на тази разновидност на футбола. По този начин изграждаме мост на взаимодействие между футзала, плажния футбол и мини футбола и ще може да се преливат отбори и играчи в различните форми, както и да се обменят добри организационни практики и експертна помощ. Перфектен пример за светкавичните постижения в развитието на алтернативните форми на футбола и масовостта на играта, нещо което ще създаде предпоставки за устойчиво развитие на футбола и ще доведе до растеж на популярността му сред всички възрастови групи - деца, юноши, хора в активна футболна възраст и ветерани.
 
След преминаването на така наречения "адаптивен период" за административна синхронизация, между кадровия ресурс на двете структури, смело можем да кажем, че сме изградили здрава основа и можем да насочим усилията си към разгръщане на бъдещи проекти и реализиране на общи цели - повече спортуващи български граждани и по-добри спортни резултати на представителните отбори във всички разновидности на футбола.
 
Мини футболът е ефикасен маркетингов инструмент за промоция на футбола, защото изповядва същата спортна философия, добродетели и цели. Играещите в състезанията по мини футбол са фенове и любители и чрез правилна методика могат да бъдат още по-заинтересовани и загрижени за големия формат на играта. България повече отвсякога има нужда от обединение на играещите футбол на професионално и аматьорско ниво и на спортуващите въобще. Това обединение ще бъде коректив и превенция на дълбоките социални и битови проблеми в обществото ни. С изградения от БФС и БАМФ ясен план и визия, успехите в дългосрочен план са неминуеми.
 
Общите ни усилия подпомагат популяризирането и развитието на масовия футбол и футбола в свободното време, създават условия за по-добри шансове за разрастване на програма "Grassroots" на БФС, чрез активиране на регионалните представители на БАМФ и техните структури в тази насока. Работата на зоналните и областни съвети на БФС с тези на БАМФ дава резултат в обмена на състезатели от мини футбола към аматьорския, за отборите състезаващи се в тези групи към БФС е перфектна възможност да поддържат форма през седмицата с мини футбол. Уеднаквяване на дисциплинарните правилници в тези случаи също ще е плюс, като наказанията от турнирите на БФС важат в тези на БАМФ и обратното.
 
Партньорството ни има за цел и организиране на съвместни спортни мероприятия за подрастващи и учащи, за деца в неравностойно положение, деца лишени от родителски грижи и от различен етнически етнос. Добрите ни работни контакти ще подобрят осъществяването на диалога на БФС и БАМФ с държавната и местната власт, бизнеса и гражданското общество, както и чуждестранни организации с идентични или сходни цели или интереси. Съвместно разработване и кандидатстване по проекти/програми в областите на интерес на двете страни. Подпомагане на детско-юношеският футбол специално в сферата на предучилищното и училищно образование.
 
Организиране на публични събития за представяне на добри практики в страната и чужбина. Общо домакинстване на международни прояви и състезания, които да ангажират сериозен социален ефект и да допринесат за популяризирането на футболната игра. Реализиране на медийни и обществени акции, маркетингови кампании и стратегии за набирането на спонсори, спомоществователи, промотирането на футбола и мини футбола сред обществото. Предприемане на съвместни инициативи за актуализиране и допълване на базата данни и статистиката за практикуващите футбол и мини футбол в различни възрасти и региони. Подобряване на ИТ средата в администрирането на футбола и мини футбола.
 
Не на последно място трябва да отбележим, че БАМФ е съучредител на Европейската Минифутболна Федерация, а съвместните усилия с БФС, за развитие на мини футбола, могат да ни превърнат в регионален лидер на Балканите.Бъдещите съвместни инициативи предложени от БФС и БАМФ към ЕМФ (Европейската Минифутболна Федерация), като организиране на балкански първенства, председателство на генерална асамблея и бъдещо организиране на Европейско първенство, се приемат с голяма подкрепа, и дават възможност позициите на БАМФ да има все по-голямо значение в Европа. Разбира се, тези инициативи не биха били възможни без подкрепата на БФС и Министерството на младежта и спорта.
 
За постигане на описаните по-горе цели и поради масовостта на мини футбола в България, ние считаме за необходимо създаването на отделна петчленна комисия по мини футбол към БФС след 16.02.2018 и активна съвместна работа с комисиите по футзал и плажен футбол за реализиране на заложените намерения. Нещо, което беше обсъдено с Вас още преди подписването на споразумението за сътрудничество между БФС и БАМФ.
 
Благодарим Ви, за това което сте направил, правите и ще продължавате да правите за Българския футбол, поради факта че сте новатор и не спирате да преследвате целите и мечтите си, които са в интерес на цялото общество.
 
Пожелаваме Ви успех на предстоящия конгрес на БФС и се надяваме, че ще имаме още по-големи успехи в развитието на масовия футбол.
 
С уважение,

Петър Дилчев Зам.-председател на УСБАМФ 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки