СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Приключи гласуването за президент на БФС! (СНИМКИ)

Решават кой ще управлява футбола ни през следващите 4 години, Любослав Пенев и екипът му напуснаха залата

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Приключи гласуването за президент на БФС! (СНИМКИ)

Днес ще се проведе осмият редовен Конгрес на Българския футболен съюз.

На събитието в хотел "Маринела" в София ще бъде избран президент на централата за следващите 4 години, а официално издигнатите кандидатури са три - на Борислав Михайлов, на Любослав Пенев и на Ивайло Дражев.

Действащият президент на БФС бе издигнат от ПФК "Левски 1914", ПФК "Славия 1913", ПФК "Черно море" и още 40 клуба от професионалния и аматьорския футбол, които са внесли документи в деловодството на федерацията, че издигат Боби Михайлов за президент.

Кандидатурата на Любослав Пенев е издигната от ФК "Черногорец 1946" (Ноевци) и УФК "АСТИ-АБ" (Хасково).

Кандидатурата на Ивайло Дражев е издигната от ФК "Ботев" (Болярово).

Общо право на глас в избора на президент имат 546 клуба от цяла България, като на Конгреса ще бъде предложено да приеме за пълноправни членове на Българския футболен съюз 117 клуба, докато други 145 ще бъдат предложени за изключване поради липса на дейност.

Изпълнителният комитет гласува  бюджета за 2018 година, който възлиза на 19 милиона и 100 хиляди лева, при прогнозен ръст на приходите от 6 милиона лева. Ръстът се дължи основно на успешната работа по програмите за развитие на ФИФА и УЕФА и предстоящото участие на националния отбор в турнира „Nations League“,  но и на добрата работа на администрацията по кандидатстване по проекти на УЕФА и ФИФА.

Принос има и съвместната с Министерство на младежта и спорта "Програма за развитие на детско-юношеския футбол".

Novsport.com ще проследи за своите посетители всичко по-интересно от Конгреса на БФС посредством чат-коментар на събитията в реално време.
 


  15:20 Завърши изборният процес! Предстои преброяване на гласовете.

 14:10 Започва гласуването за президент на БФС!

 13:40 Изненада! Стана ясно, че Наско Сираков се оттегля от поста си в Изпълкома на БФС. Думите му можете да прочетете тук.

 13:26 Делегатите на конгреса излизат в обедна почивка

 13:00 Любослав Пенев с кратко изявление пред делегатите, той пожела честен избор за президент на БФС, добавяйки: "Нека по-добрият и по-сериозният да победи.", а след това заяви, че той и неговият екип няма да присъстват в залата и напускат сградата на хотела. На излизане Пенев бе попитан дали това означава, че оттегля кандидатурата си, но той не отговори конкретно. 

 12:45 Вече е сигурно, че и Любослав Пенев в с градата на хотел "Маринела". Той и друг от претендентите за президентския пост на БФС Ивайло Дражев не бяха допуснати за старта на конгреса, но сега се завърнаха. В сградата са настоящият шеф на централата Борислав Михайлов и останалите регистрирани делегати на БФС, като понастоящем текат процедурни дейности.

 12:40 По време на заседанието е взето решение да бъдат изключени 148 клуба, които са преустановили дейността си. На тяхно място, считано от 19 февруари 2018 година, 125 футболни клуба официално са приети за нови членове на БФС.
 

 12:34 Ивайло Дражев се върна пред хотел "Маринела" и на влизане в сградата обяви, че ще покани Любо Пенев за вицепрезидент, ако спечели изборите за шефския стол в БФС.

 12:23 Собственикът на Левски Спас Русев изрази подкрепата си за настоящия президент Борислав Михайлов: "Всички се гордеем с факта, че България пое европредседателството, но тази чест получихме на ротационен принцип, докато мястото на Борислав Михайлов в ръководството на световния футбол не е получено на ротационен, а на изборен принцип, което е нещо много голямо. Неподкрепянето на Борислав Михайлов означава бламирането му пред света - светът признава, родината - не", каза той. 

12:00 Бе утвърден съставът на преброителните комисии за гласуване и тези по удостоверяване на изправността на делегатските документи Комисията за избор на президент на централата е в състав: Лъчезар Димитров Кирил Николов Красимир Манолов Милчо Арсов Страхил Симеонов. Отхвърлени бяха предложенията на Даниел Йорданов и Румен Панайотов.

 11:45 Пауза за почивка на делегатите. 


 11:35 Избраха състава на преброителните комисии за гласуване и комисиите по удостоверяване на изправността на делегатските документи.


 11:00 Ивайло Дражев се завърна пред хотела и влезе вътре.


 10:55 Около хотел "Маринела" се появиха протестиращи фенове с транспаранти.




 10:46 Минута мълчание в памет на починалия Трифон Иванов и на останалите членове на БФС, отишли си от този свят през последната година. 



10:39 Думата взе Борислав Михайлов, който съобщи, че има кворум: "Можем да взимаме абсолютно законни решения, защото имаме кворум. От 546 делегати са регистрирани 506."

 10:35 „Не е тайна, че през последните години държавата бе обърнала гръб на футбола. Така бе допреди 3 г., когато с БФС започнахме няколко важни програми - заяви министър Кралев пред делегатите. - Започнахме с юношеското европейско първенство, изградихме нови терени и осветление в много градове, както и помощни игрища, а тази програма ще продължи. Ние сме готови да помагаме във всеки един аспект. Пожелавам успешен конгрес, да вземете мъдри решения, които да ни позволят да продължим работата си в името на футбола и спорта. Бъдете живи и здрави. Бог да пази България!

10:33 Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов даде началото на конгреса с кратко благодарствено слово, след което думата бе дадена на министъра на младежта и спорта Красен Кралев


 10:30 часа Българският химн даде началото на осмия редовен конгрес на Българския футболен съюз!



 10:29 часа В крайна сметка Любо Пенев влезе в залата, но също като Ивайло Дражев не бе допуснат до конгреса, след което от неговия екип се заканиха, че може въобще да не се явят на конгреса. 


 10:28 Любослав Пенев първоначално не бе допуснат за старта на конгреса, след което застана пред медиите, събрали се пред вратата на хотела и заяви: „Първо ми казаха да дойда в 10:30 часа, а сега се оказва, че кандидат-президентите трябвало да пристигнат след 12:15 часа. След като съм кандидат за президент, трябва да имам представители във всяка една от комисиите. Трябва да влезем, иначе няма да има конгрес!


 10:23 Един от тримата кандидати за шефското място - Любослав Пенев, пристигна в хотела, но подмина въпросите на репортерите с мотива, че ще коментира след края на конгреса.







 10:18 Няма протест на феновете, какъвто се очакваше, засега обставновката около хотела е спокойна, Само Ивайло Дражев се чуди как така е кандидат за президент на БФС, а не е делегат на конгреса. 



 10:00 Началото на конгреса ще се забави и ще бъде дадено в 10:30 часа. В момента тече регистрацията на всички делегати. Припомняме, че право на глас имат 546 клуба от цяла България.




  09:57 “Не мога отговоря на (Ивайло) Дражев. Всеки има право да говори това, което си поиска. Не съм видял нещо, което той да е направил, освен да съсипва.” Това заяви при пристигането си в хотела  президентът на Славия Венцеслав Стефанов, който е и член на Изпълкома на БФС. 


 09:49 При пристигането си Ивайло Дражев, който е сред кандидатите за президентския пост, бе доста критичен и коментира в типичен стил: “Аз съм първият регистриран делегат от Ботев Болярово, а ми казаха да дойда в 12:15 часа. Някой е решил, че ще прави почасово конгрес с външни хора. Вътре има поне 200 души, които не са избрани лица от футболни клубове. Не знам дали не трябва да присъства прокуратура или ГДБОП."


 09:45 В хотела вече пристигнаха делегатите за конгреса, на който ще бъде избран президент на БФС за следващите 4 години. българския футбол,



 09:00 часа Извънредни мерки за сигурност са взети от полицията пред и около хотела, в който ще се проведе конгреса. Коли на полицията и жандармерията са разположени около сградата във връзка с готвен протест от фенове, които се организираха в социалните мрежи през последните няколко дни. За да бъде осигурено спокойното преминаване на конгреса е отцепен голям периметър около х-л „Маринела”, като към момента задържани фенове няма.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки