Томаш: Чакаме с нетърпение да запoчнат мачовете

Някои футболисти ги мачка конкуренцията, допълни спецът

Томаш: Чакаме с нетърпение да запoчнат мачовете
Старши треньорът на Берое Александър Томаш говори пред клубната телевизия преди подновяването на шампионата. Вижте какво сподели той ден преди двубоя с Черно море във Варна.
 
– Г-н Томаш, каква е оценката ви за подготовката на тима? Доволен ли сте от свършеното?
 
– Наистина всички чакаме с нетърпение да запoчнат мачовете. Досега бяхме в подготвителен период. Доволен съм. Вече втора подготовка водим с момчетата. Мисля, че се сработват някои неща много добре, но естествено има още какво да се подобрява и изисква. Стремим се към това. В крайна сметка сме доволни, че започват мачовете, защото всичко това, което тренираме и искаме трябва да се вижда в официалните двубои. От тази гледна точка се радваме и чакаме да започнат мачовете, а да видим това, което тренираме дали наистина можем да го пренесем на официален мач.
 
– В контролните срещи, които отборът изигра със силни съперници използвахте различни варианти на играта, използвахте всички налични играчи. Доволен ли сте от видяното и има ли конкуренция в отбора, според вас?
 
– Да, мисля, че конкуренция има. Доволни сме от някои хора. От други очакваме повече. Знаем, че могат повече. Искаме повече от тях. Други не се представиха на нужното ниво. Разговаряно е с всеки. Може би тях ги мачка конкуренцията, казано на футболен език, но конкуренцията създава качество. Ние сме длъжни да създадем на всеки един футболист конкуренция, за да може да бъде той на 100%.
 
– Оценката ви за новите попълнения и трансферите като цяло?
 
– Да, при нас нямаше големи изходящи и входящи трансфери. Това е нормално. Зимният трансферен прозорец е много труден. Лятото привлякохме доста футболисти като количество. Надявам се и вярвам, че тези нови играчи ще вдигнат качеството на отбора.
 
– Предстои мач с Черно море. Очакванията ви за този двубой?
 
– Труден мач. Всеки един двубой е труден. Черно море е традиционно труден съперник за Берое и не само за нас. Във Варна се играе доста трудно. Спомням си Лудогорец как играха там, ЦСКА победиха в последната секунда. Приемаме мача с желание и амбиция да отидем, да се наложим. Естествено знаем, че съперникът е доста добър, с доста добър треньор. Според мен ще стане добър двубой.
 
– До колко е важен този мач за класирането? Витае мнение, че едва ли не при победа Берое си е осигурил мястото в първата шестица…
 
– Аз винаги съм разсъждавал по-различно. Да, наистина е важен мача. Но всеки един двубой е важен. Всяка една тренировка. Да, тук вече се дават точки. Това е разликата в България. Прекалено голямо внимание отделяме на това. Вкопчваме се и изпускаме цялата картина. Да, точките са важни, но важното е как ги постигаш. Ако ги печелиш по начин, който искаш – със стил, с начин на игра, с надиграване, с по-добро позициониране – това няма да ти носи точки само в този мач, а ще носи и в следващите мачове. Ако не вземеш някой път точки това не е проблем, защото в следващия мач знаеш, че ти пак ще се надиграваш с противника. Ако тренираш заради едни точки няма да има бъдеще и надграждане. Говоря във времето. Да, за момента може би. Така че важни са точките и имаме едно наум. Особено аз и след последния официален мач, който изиграхме. Надявам се да съм се променил и да съм го придал на момчетата, но искам да печелим мачовете си по начина, по който тези играчи могат.
 
– Кохей Като със сигурност пропуска двубоя заради наказание. Други проблеми в състава има ли, преди мача във Варна?
 
– Карачанаков не е в състоянието, което искаме. Има проблем. Виданов също се оплаква. Днес след тренировката ще решим с каква група ще пътуваме. Но не трябва да се оплакваме, защото затова имаме достатъчно футболисти, които тренират всеки ден. Който е в по-добро функционално и технико-тактическо отношение и на ниво – той ще излезе в двубоя.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки