ЕКСКЛУЗИВНО: Спас Русев пред Novsport за влизането си в ръководството на БФС

Вижте какви идеи има собственикът на Левски за развитието на българския футбол

ЕКСКЛУЗИВНО: Спас Русев пред Novsport за влизането си в ръководството на БФС

Novsport.com започва представянето на четиримата нови членове на Изпълкома на БФС, избрани на конгреса в петък. Безспорно най-голям интерес предизвика влизането в ръководството на футбола ни на боса на Левски Спас Русев. Собственик на „синия” клуб не е бил в управата на централата от дълги години. За бъдещите си планове за работа в ръководството на БФС и вижданията си за бъдещето на българския футбол, г-н Русев отговори на въпросите ни:

- Г-н Русев, вие бяхте избран за нов член на Изпълкома на БФС по време на осмия конгрес. Как се стигна до поканата към Вас и имахте ли колебания да я приемете?

- Несъмнено футболен клуб “Левски” е един от най-големите футболни клубове в страната и ми се струва нормално да има представител в Изпълкома на БФС. Поканата и избирането ми за член са свързани с голяма отговорност, защото аз вярвам, че мисията на всеки футболен съюз е да се грижи, да работи в посока повишаване професионалното ниво на футбола. За мен е въпрос на лична кауза да работя в тази посока. Мечтата ми остава една – да видя пълни стадиони и красив футбол на терена.

- Кое е първото нещо, което ще предложите на колегите си в Изпълкома?
- Красивият футбол на терена, за който говоря, спортсменското решаване на битката между два отбора – това са все неща, които изключват каквито и да било порочни практики. Такива съществуват навсякъде по света вероятно, но за мен от първостепенно значение е да се налагат много високи санкции, да се работи в посока прекратяване на евентуално купуване на мачове, играчи, съдии. Подобни неща са пагубни за всеки спорт и ако такива има в България, наша задача е да ги спираме в зародиш, да работим максимално ефективно за предотвратяването им. Възможно е да съм идеалист, но аз наистина вярвам, че резултатът се решава на терена, а не извън него. Затова е създаден футбола, поради тази причина е най-успешната и красива игра, неслучайно има толкова фенове – от малки до големи.

- Говорихте ли с президента на БФС г-н Борислав Михайлов за евентуални ресори за членовете на новия Изпълком?
- Не, не съм разговарял.

- Като уважаван бизнесмен имате ли идеи за по-добро финансово осигуряване на футбола ни и развитието на рекламния и маркетингов пазар около него?  
- Футболът е голяма индустрия в световен мащаб. През последните години обаче в България се наблюдава една тенденция, която не бих казал, че одобрявам, да не говорим, че тя няма как да бъде успешна в дългосрочен план. На футболните клубове в България понякога се гледа като на трофеи. Нещо като онази черешка на тортата, закичена в портфолиото на крупен бизнесмен, която би следвало да завърши картинката, да затвърди представите за успех, така както се разбира на родна почва. Във футбола трябва да бъдат следвани бизнес принципи, които да осигуряват и гарантират издръжката на отбора, така че да не бъде зависим от един човек или неговия бизнес. Аз така разбирам нещата, така е цивилизованият, модерен подход. Принципно футболът се издържа от продажба на билети, от приходи от ТВ права, от продажба на футболисти и футболни аксесоари на феновете. Липсата на модерна спортна инфраструктура донякъде възпрепятства пълненето на стадионите, а и оттам продажбата на билета. За изграждането на модерна инфраструктура разчитам на по-активна роля на държавата. При телевизионните права нещата са трагични. Само си представете – в съседна Румъния приходите от ТВ права са около 33 милиона евро. Знаете ли тук колко са? Почти десет пъти по-малко, около 3,5 милиона евро. Без да съм експерт по ТВ програмиране, разбирам, че рейтинга на българските мачове е изключително висок, по-висок на моменти и от този на английското първенство. Това е аномалия. Изискванията са за качествен футбол, но той – качественият футбол – се случва, когато бизнес машината работи то световно утвърдената логика. Не може да искаме първокласен футбол, а клубовете непрестанно да са изправени пред сериозни финансови проблеми. 

- Как виждате развитието на българския футбол в следващите години?
- Продължавам с отговора от предишния въпрос. За да заключа – ключът към успеха наистина е създаването на условия за самоиздръжка на клубовете. 

- Защо, според Вас срещу признат в УЕФА ръководител в лицето на Борислав Михайлов тук се изля толкова много мърсотия в последните месеци?
- Знаете ли, изливането на мърсотия е наша запазена марка. Няма какво повече да добавя. Това се случва всеки път, когато избираме нещо – управници, политици, митрополити...

- Къде сгреши претърпелият пълно фиаско кандидат Любослав Пенев, за да получи само 36 гласа от делегатите?
- Опасявам се, че не мога да отговоря пълноценно на въпроса ви, тъй като не съм следил отблизо кампанията на господин Любослав Пенев. Няма как да направя въпросните изводи.

Това е Спас Русев (визитка):
Той е от Перник, роден е на 4 юни 1954 г. Той е един от онези българи, които забогатяват непосредствено след краха на комунизма. От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България. В политиката става известен с връзките си с президента Желю Желев, на когото е съветник от 1991 г. до 1992 г. Спас Русев е български предприемач, собственик на Виваком, купена за 330 млн евро през ноември 2015 г. и е свързан с почти всички телекоми в България чрез компанията си „Телелинк“, доставчик на продуктите на голям китайски производител за трите оператора на телекомуникации в България. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”. През 2012 г. Русев купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро. На 30.08.2016 година той става собственик на футболен клуб Левски (София). Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки