Валентин Михов пред Novsport: Борислав Михайлов ще направи всичко възможно да помогне на ЦСКА

„На фона на ситуацията в държавата, шампионатът ни не може да бъде оазис“

Валентин Михов пред Novsport:  Борислав Михайлов ще направи всичко възможно да помогне на ЦСКА

Продължаваме с представянето на новите членове на Изпълкома на БФС. Днес наред е Валентин Михов. Бившият шеф на ЦСКА и ПФЛ е достатъчно познато име във футбола ни.Преди началото на разтовора ни, той пожела да изкаже съболезнования към семействата на Павел Панов и Георги Марков, които си отидоха от този свят само в разстояние на три дни.

Ето какво сподели Михов специално за NOVPOSRT.

 
- Г-н Михов, кой ви покани в Изпълкома и защо приехте?
 
- Единственият, който може да ме покани е президентът - Борислав Михайлов. Предварителните ни разговори обаче не бяха за Изпълкома, но впоследствие явно си е променил мнението. 
 
- А, за какво говорихте?
 
- Говорихме, да започна, с каквото мога да помагам. Правил съм го и за други спортове, защо да не го направя и за любимата игра. Смятам, че съм се доказал през годините. 
 
- Чуха се доста обвинения, честен ли беше избора на Борислав Михайлов?
 
- В България много често чуваме подобни обвинения, но без факти. Ако е имало някакви грешки, то те са били минимални. Но аз не гледам обвиненията, за мен всичко беше напълно редовно. Смешно е да говорим за нечестен избор при тези резултати. 
 
- Каква ще е вашата задача в управлението на българския футбол?
 
- Задачи все още не сме получили. Достатъчно уважително е да се върна в управлението на този спорт – все по-мъдър и не толкова наивен.
 
- Какво е мнението ви за нивото на родното първенство?
 
- Първенството ни не е слабо. Изненадам съм, че има толкова публика на първите мачове за сезона. На фона на ситуацията в държавата, шампионатът ни не може да бъде оазис. Ще чакаме дълги години ново поколение като това от САЩ'94. Тогава момчетата бяха съвсем различни, с друг манталитет и трябва да го преболедуваме. Най-важна е работата с младите, не искам да обвинявам никой.
 
- Споменахте за случай, в който Любослав Пенев ви е плашил с мутри, може ли да кажете кога и защо?
 
- Не обичам подобни определения. Едно време, когато когато бях президент на Лигата, ме упрекнаха, че работя с мутри. На другия ден дадох пресконференция, от която пазя протоколите, и казах, че президента на Лигата работи с всички, които са на свобода. Идеята беше Любо да ми вземе поста, казвал съм го много пъти. Заплашиха ме да не се явявам, защото Пенев трябвало да стане президент на ПФЛ. В тв правата имало много пари, а ние сме участвали в злоупотреби. Аз им отговорих, че в едни тв права има бюджет и една комисионна, както е сега, няма какво толкова да вземат.
 
- Борислав Михайлов каза, че в Изпълкома има достатъчно представители на ЦСКА, като едно от споменатите имена беше вашето. Да- очаквам ли „червените“ фенове, че вие ще защитавате интересите на клуба?
 
Когато има нещо нередно винаги ще защитавам, не само позициите на ЦСКА, но и на всички останали клубове. Когато си в управлението трябва да си безпристрастен. Доказал съм лоялността си към към всички отбори.
 
- Вашето мнение за напускането на Наско Сираков и липсата на Гриша Ганчев в Изпълкома?
 
- Изненада за мен. С Гришата съм работил дълго време, винаги сме били коректни един към друг. Наско Сираков също ми е приятел, който ме изненада, но в хода на Конгреса разбрах, че той сам е решил да се откаже. 
 
- И последно, ЦСКА чака решение на КАС за участие в Европа. Говорил ли сте по този въпрос с Борислав Михайлов?
 
Не, не сме се събирали, за да говорим. Това не е въпрос на изпълкома. ЦСКА обжалва. Не съм много запознат , но моето мнение е, че Борислав Михайлов ще направи всичко възможно да помогне.
 
Визитка:
 
Валентин Михов е роден в София на 18 януари 1954 г. 
 
Играе в детско-юношеските формации на ЦСКА, после като студент във Висшия финансово-стопански институт в Свищов е играч на местния „Академик“ (до 1978 г.), с който успява да влезе в "А" футболна група. 
 
Завършва и международни икономически отношения в УНСС. Работил в министерство на транспорта – Автокомбинат София окръг, като началник на отдел ТРЗ. По-късно е директор на кантора “Външен транспорт и застраховки” в Кореком. 
 
През 1991 г. наследява Борис Станков на президентския пост в ЦСКА и през 1992 г. клубът печели българското първенство. 
 
През 1993 г. става президент на БФС и изпълнява тази длъжност до 1994 г. Докато той е начело на БФС българският национален отбор по футбол достига най-големия си успех — победа срещу Франция през 1993 г. и четвърто място на световното първенство през 1994 г. в САЩ. 
 
От 1995 г. до 2008 г. е представител в България на германския медиен концерн УФА чрез фирмата S.V.-RSA Bulgaria. 
 
Носител на най-високото държавно отличие орден "Стара планина" за изключителен принос в областта на физическото възпитание и спорта. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки