Стойчо Стоев: Грешката на Левски е, че не прави клуб, а отбор

„На „Гeрена” се работи по-трудно отколкото в Разград, защото фенската маса е милионна”

Стойчо Стоев: Грешката на Левски е, че не прави клуб, а отбор

Бившият треньор на Левски Стойчо Стоев заяви, че проблемът на „Герена" е свързан с постоянното бързане.

Според него е по-важно сините да изградят добър клуб, а едва след това отбор, но се прави обратното.

"Нямам представа защо Букарев каза, че Левски е като гнила ябълка отвътре. Явно са си имали проблеми вътре в клуба, които е нормално да не излизат. Може би по някакъв начин той не е съумял да се справи с хората, с които да изчисти тези проблеми. Но основното за Левски е да създадат клуб, който да е наистина функциониращ. В момента те искат да направят отбор, което е грешка. По-важно е да създадеш клуб - когато се работи правилно, във времето ще постигнеш и нужните успехи. Но не бива всяка година да се бърза да се прави отбор. Затова и се допускат грешки", каза Стоев, който бе гост в актуално студио "Дерби".

Той посочи, че не съжалява, че по негово бреме бюджетът на „Герена" беше доста свит, а не е попаднал в настоящата ситуация, в която само за сезон 2017/18 бяха привлечени 21 футболисти.

"Не мога да съжалявам за каквото и да било в Левски. Ситуацията бе различна от финансово естество. Тогава имаше затруднения и редуциран бюджет. Сега Левски няма такива проблеми, което е добре, и може да си позволи по-качествени играчи. Аз знаех какъв е периодът, когато реших да се ангажирам с отбора. Отидох с нагласата да работя при такива условия. В Разград се работеше по-лесно. Там въпреки успехите, които имахме, интересът и шумотевицата бяха почти минимални. В Левски интересът е много, много по-голям, защото фенската маса е милионна. Всеки иска да знае какво се случва. Проблемът за един треньор може да е психологически - ако започнеш да се влияеш от мненията на привърженици, медии, легенди, това може да ти попречи и да създаде нездрава среда. Винаги съм го казвал, че в Левски се чувствах идеално, въпреки че преди да отида на „Герена" нямах история, свързана с клуба. Бях чуждо тяло, но приет радушно. С мен се държаха коректно и етично, да не говоря за публиката - знаете как ме изпрати и това е показателен момент. В Лудогорец пак работих добре... Да кажем до един период, в който нещата малко се промениха. Но пък имах изключително устойчива връзка с футболистите, която се показа - станахме шампиони, взехме купата, отстранихме Лацио... Бих казал, че там проблемите възникнаха още преди да стана шампион и да взема купата".

Стоев обясни, че българските треньори не са достатъчно ценени, не им се дава и времето, което получават чуждестранните специалисти, които пристигат у нас.

"Във всеки отбор честата смяна на треньори влияе негативно. В един момент играчите свикват с някакъв начин на работа, след това идва друг. И е нормално да не се случат нещата. За мен по-скоро няма задълбочена оценка и поставяне на стратегическа цел за бъдещето. Искаме моментално да сме първи, без да бъдем готови за това предизвикателство. А когато нямаш и финанси, работата не става. В един момент се стремиш да си конкурентоспособен, без да имаш нужните лостове и средства. Това е проблемът и аз съм го казвал и когато бях треньор в Левски. За съжаление повечето не го приемаха... Защото се казваше "Ние сме Левски", или пък ако е на "Армията" - там е "Ние сме ЦСКА", и на всяка цена трябва да бъдем там. Но за да си там, е необходимо време", завърши Стоев.

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки