Зам.-министър Ваня Колева участва в откриването на Първия спортен хакатон в България

"Аз знам, че младите българи са умни и креативни, а това че сте тук означава, че обичате и спорта”, каза тя

Зам.-министър Ваня Колева участва в откриването на Първия спортен хакатон в България

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в откриването на Първия спортен Хакатон в България, който се провежда на 10 и 11 март в Национална спортна академия „Васил Левски“.

Събитието се организира от  EduTechFlag - Флаг за Образование и Технологии, a Министерството на младежта и спорта и НСА са негови партньори.

„Аз съм възпитаник на НСА и винаги когато идвам тук, се чувствам като у дома си. Днес се вълнувам повече, защото спортния хакатон е състезание, което дава възможност в спорта да навлязат високите технологии и иновации. Надявам се, че подобни събития ще привлекат още повече млади хора към спорта, този път чрез технологиите. Аз знам, че младите българи са умни и креативни, а това че сте тук означава, че обичате и спорта”, каза Ваня Колева.

Ректорът на спортната академия проф. Пенчо Гешев си пожела освен домакин НСА скоро да стане и потребител на проектите, които ще бъдат разработени.

Приветствия към присъстващите отправиха и създателя на EduTechFlag д-р Милена Крумова, зам.-ректорът на НСА проф. Татяна Янчева и Саша Безуханова от MOOVE.bg.

Технологично –творческото състезание за иновации в спорта и технологиите е първото по рода си, което се организира в България. В него са се записали за участие над 30 програмисти. Те ще имат на разположение два дни, за да разработят проектите си в следните теми: Спортни технологии, приложения и данни; Спортно образование; Спортни игри; Спорт, музика и здраве; Спорт и медии и Smart Sport, Облекла и джаджи. Проектите ще бъдат оценени от 6-членно жури на 11 март. В журито участват зам.-министър Ваня Колева, проф. Татяна Янчева, заместник-ректор на НСА, Саша Безуханова, основател и председател на Move.bg, Светлин Наков, мениджър „Обучение и вдъхновение“ в СофтУни, Мартин Куванджиев, софтуерен инженер и програмист и Кирил Николов – Дизела.

Спортния хакатон е придружен от конференция за спортни технологии, в която лекции ще изнесат Кристина Цветанова, която изобрети таблет за незрящи, д-р Милена Крумова, Кирил Николов-Дизела и др. В лекцията си за технологиите при изкачване на най-високите върхове на планетата алпинистът Боян Петров представи и дейността на центъра за функционални изследвания и рехабилитация към ММС, където той като национален състезател следи подготовката си. 

Министър Глушков награди участниците в експедицията Еверест’84

Преди 4 десетилетия върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки