Качество за износ

Николай Котерлицов превърна Мириам Бедар в звезда, Яков Фак гради име при Георги Фъртунов

Качество за износ
Заслужилият деятел в биатлона Васил Василковски коментира последните събития в един от най-успешните ни зимни спортове.
 
Той говори за главно за българските треньори в този спорт, доста от които напускат страната, заради по-доброто бъдеще за тях и семействата им зад граница. Ето какво е мнението на Василковски по темата, изказано пред „Тема спорт”:
 
„През 15-те години, в които съм бил треньор, съм станал свидетел на множество състезатели, които впоследствие успяха да завършат и НСА. Някои от тях станаха треньори в наши центрове по биатлон, докато други напуснаха страната и започнаха треньорска дейност в чужбина. В опит да потърсят по-добро бъдеще за себе и семействата си.
 
Първият, който се реши на подобна стъпка и замина извън граница, бе Николай Котерлицов, шампион на България при юношите през 1971-а. Обещаващият талант завърши НСА и замина за Канада, а след като научи английски език, се свърза с местната федерация по биатлон. Първоначално той започна кариерата си като състезател, участва в много международни турнири и постигна призови класирания. След като кандидатства за треньорски пост във федерацията, оттам го включиха в 20-дневен тренировъчен сбор на националния тим за жени.
 
Канадските треньори бързо видяха неговите качества и познания по стрелкови и бегови умения и не се поколебаха, преди да го назначат. По онова време в отбора е била и Мириам Бедар, която именно под ръководството на Котерлицов разгърна пълния си потенциал. Той е назначен за щатен треньор и няколко години работи като такъв заедно с канадката. Тя израстна като най-силната биатлонистка в историята на страната.
 
На зимната олимпиада в Албервил през 1992-а спечели бронзов медал в индивидуалния старт. На световното първенство в Боровец година по-късно стана шампионка в спринта и сребърна медалистка на индивидуално. Това бяха едни от най-щастливите моменти в моята кариера, защото като треньор по стрелба тогава бях много радостен, че бивш мой състезател, в лицето на Котерлицов, е успял да развие потенциала на това момиче. През 1994-а тя стана и двукратна олимпийска шампионка от Лилехамер.
 
Освен Николай към чужбина след него се ориентира и Йордан Пенчев. Той замина за Испания, където стана треньор в местен център за биатлон. Испанците обаче нямаха нужните условия, за да могат да се превърнат в световна сила в този спорт предвид и тяхната географска ширина. България обаче има и други много сериозни успехи що се касае до треньорското поприще.
 
Настоящият личен наставник на Красимир Анев - Георги Фъртунов, работи две години в Хърватска, като именно при него израсна настоящата звезда на Словения Яков Фак. Неслучайно Фак и Анев са толкова добри приятели и при първа възможност Красимир се готви със словенците и двамата си помагат. Самият Фак, след като напусна родината си, спечели две световни титли, а на олимпиадата в ПьонгЧанг бе втори на индивидуалния старт.
 
Юри Митев, който е дългогодишен национален състезател, а след това и треньор на мъжете и жените, се премести през 2015 година в Турция. В момента той е наставник на местните национални биатлонисти в опит на страната да се превърне в по-сериозен фактор в този спорт.
 
По същото време към Гърция замина Петър Панков, който е бивш шампион на България по ски и биатлон, като в периода 2009-2012 г. бе директор на федерацията по ски. Именно един негов състезател по биатлон сега успя да се класира и за участия в стартовете за Световната купа, което на база природата на гърците е страхотен успех.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки