Левски на пътя на ЦСКА към титлата

20-годишният Александър Георгиев излиза титуляр за червените, връщат Тиаго на коронната му позиция зад нападателя

Левски на пътя на ЦСКА към титлата
Днес ЦСКА u Левски ще се изправят за 143-и път помежду си в елита.
 
Двубоят е от последния кръг на редовната фаза от първенството, след който предстоят плейофите. В Мач №1 не се правят сметки просто защото по правило те не излизат.
 
Ясно обаче е едно - сблъсъкът изглежда по-важен за червените, които днес на националния стадион ще са символични домакини. Те се борят със зъби и нокти за титлата - изостават на 3 точки от лидера Лудогорец, а имат аванс от 10 пред тима от „Герена", който едва ли ще помръдне от третата позиция в класирането и през плейофите. От тази гледна точка при сините обстановката изглежда доста по-спокойна. В Левски ще стане горещо след месец -когато дойдат полуфиналите за купата, като в тях съперник също ще е ЦСКА.
 
Тази пролет ни предстоят 5 дербита. Днес е първи рунд. Треньорът на червените Стамен Белчев взе в групата 21 играчи, което е рядкост този сезон, и изглежда е опит за объркване на съперника. Не е изключено някой от основните футболисти на ЦСКА през пролетния дял да остане извън 18-те.
 
Три са големите дилеми при червените - левият бек, лявото крило и единият от централните защитници. По всяка вероятност хасковлията ще се спре на 20-годишния Александър Георгиев като ляв краен бранител след силното му включване срещу Пирин, Енрике като крило заради по-големия му опит у нас от Джеси, както и на Барт в центъра на защитата.
 
До последно обаче е възможна промяна в сърцето на ариергарда с връщането сред 11-те на Чорбаджийски. За Александър Георгиев това би бил втори старт във вечното дерби след този през октомври 2016 г. (1:1), когато замени на пожар в последния момент лявото крило Арсенио. Спрямо вечното дерби през есента в състава на ЦСКА ще има поне 5 промени, като на 4-те флангови позиции разликата ще е тотална. 
 
Треньорът на Левски Делио Роси е непредвидим. През пролетта той не само че върти състава, но и схемата на игра. Италианецът със сигурност ще предприеме изненадващ ход. Може единствено да се прогнозира, че тимът му няма да е агресивен от самото начало, ще действа изчаквателно и на сигурно.
 
Той отново ще разчита на статичните положения, при които отборът му е най-силен и бележи голяма част от головете си именно по този начин. На вратата на Левски ще застане капитанът Божидар Митрев. Той пропусна предишните два мача заради контузия в рамото.
 
Днес обаче ще стисне зъби и ще застане под рамката на инжекции. Най-големите дилеми пред Делио Роси за състава са две. Първата е кой да играе като ляв бек - започналият силно пролетта Иван Горанов или взетият под наем от Рен португалец Афонсо Фигейредо. Останалите в защита са ясни.
 
Почти сигурно в Левски ще се откажат от схемата 4-4-2 за този сблъсък. Звездата Обертан ще получи свобода от Роси и ще действа по целия фронт на нападението, като ще се връща и в по-задни позиции. Опциите пред италианеца за централен нападател са три - Костов, Буш и Ривалдиньо. Последният е в най-лоша форма и шансовете му да стартира са минимални. 
 
Днес в 13:00 часа всички погледи ще са вперени към националния стадион в центъра на столицата. ЦСКА и Левски бяха колебливи в предишния кръг. Армейците дори направиха серия от 4 слаби срещи през пролетта, въпреки че спечелиха последните 3. Но това няма никакво значение, щом предстои поредна битка между вечните съперници.

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки