Петър Курдов: Защитата на Левски може да спре червената атака

"Сините" трябва да вкарват повече, заяви специалистът

Петър Курдов: Защитата на Левски може да спре червената атака
Нападателят на Левски от 80-те години Петър Курдов сподели пред "Тема спорт" очакванията си за днешното дерби между Левски и ЦСКА. Той не се нае с точна прогноза, но се надява на успех за сините.
 
- Г-н Курдов, какви са очакванията ви за дербито?
 
- Няма какво друго да кажа освен - победа за Левски.
 
- Ще се получи ли зрелищен двубой, защото в последно време и двата отбора залагат на по-предпазлива игра?
 
- С оглед на това, което показват до момента Левски и ЦСКА, няма причина да не е такъв мачът. Все пак това е вечното дерби. Дано обаче да е и атрактивен, а не съперниците да действат прекалено внимателно.
 
- Кого можете да отличите от двата отбора? Може би Фернандо Каранга е човекът, който прави добро впечатление в ЦСКА, докато за Левски все още Габриел Обертан не е показал на какво е способен?
 
- Не съм привърженик на играчи от типа на Габриел Обертан. Дано обаче да реши дербито. Едва ли има някой от футболистите, които ще излязат на терена, да не знаят в какъв мач ще вземат участие. Макар че Левски е на 13 точки от Лудогорец и на 10 от ЦСКА, победа в това дерби винаги е нужна. Още повече, че в този мач формата не е от значение. Който бие, той ще се носи на крилете на ентусиазма. Левски би трябвало да е психически пo-освободен. В двубоите за купата вече за сините ще е друго. И треньор от ранга на Делио Роси със сигурност си прави сметка и за турнирните мачове.
 
- Кои са силните и съответно слабите страни на двата отбора?
 
- С идването на Делио Роси ясно се вижда, че Левски е отборът, който допуска най-малко голове в шампионата. Сините са много силни в защита и могат да спрат всеки съперник. Холмар Ейолфсон и Давид Яблонски си партнират отлично. Като цяло няма много опасности пред вратата на Левски. Това е много добре, но както обичаме да казваме - тази игра се играе на голове. Тоест отборът трябва да вкарва повече. За разлика от Левски ЦСКА има качествени реализатори. Не искам да ги изброявам, не трябва да натъртваме и само на Фернандо Каранга. Червеното нападение е по-добро от това на сините. В последното дерби двата отбора си разделиха по едно полувреме. Логично се стигна и до равенство. Надявам се сега да се получи интересен мач и феновете да останат доволни от видяното. Ще видим дали ще надделее защитата на Левски, или атаката на червените. Мисля, че може да го стори. Дано и сините са остри в нападение.
 
- Коя битка с ЦСКА няма да забравите?
 
- Нито една. С головете за купата съм наказвал червените 6-7 пъти. За мен всичките ми попадения срещу тях са ми паметни, защото съм играл срещу много по-добри футболисти от сегашните. Най-вече - вкарвал съм на значим вратар, какъвто бе Георги Велинов. Нашите победи бяха много по-значими от тези, на които ставаме свидетели сега. Иска ми се стадионът да бъде такъв, какъвто бе по наше време - пълен до краен предел и да се получи празник въпреки прогнозите за времето. Точно трибуните са показател за това какъв футбол играят отборите.
 
- Не трябваше ли мачът да бъде насрочен за различен час от 13:00?
 
- Едва ли един часа по обяд в неделя е време, когато трябва да се играе дерби мач. Според мен отново някой от БФС не е доогледал нещата, а Левски и ЦСКА мълчат. Не знам защо са изпълнителните директори там. Да, този на сините не е футболен човек, но Пламен Марков би трябвало да си даде сметка какво да прави. Логично бе да се сезира БФС и да има категоричен отказ да се играе дербито в 13:00 часа, защото това е време за обяд и почивка, но не и за футболен мач. Само феновете се опълчиха. Ако аз бях човекът, който ръководи отбора, за нищо на света не бих се съгласил на подобно нещо.
 
- Наемате ли се с прогноза за изхода на дербито?
 
- Не, искам да пожелая успех на Левски и се надявам сините да са крайният победител. Искам да апелирам феновете на двата отбора да няма ексцесии, чупене и палене на седалки, да не създават предпоставки за инциденти.

 

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки