Димитър Телкийски: За да спечели титлата, Левски трябва да има облик

Текучеството в тима е голямо, тъкмо им запомниш имената и идват нови футболисти, допълни Мечо

Димитър Телкийски: За да спечели титлата, Левски трябва да има облик
Бившият футболист на Левски Димитър Телкийски коментира пред "Тема спорт" случващото се в синия клуб. Той сподели мнението си за изминалото вечно дерби и заяви, че тимът трябва да изгради облик, с който да може да гони отново титлата. Бившият полузащитник бе част от приказката, която написа отборът, воден от Станимир Стоилов преди повече от десет години, и добре знае как се печелят титли и купи.
 
- Г-н Телкийски, в края на седмицата стартират плейофите. Какви са очакванията ви за представянето на Левски в тях?
 
- Какви да са очакванията - титла едва ли вече ще се гони, като се има предвид точковото изоставане от първите два отбора в класирането. Доста време Левски е далеч от първото място и сега не виждам нещо по-различно от това, което се случва през последните години.
 
- Сините стартират срещу Берое. Заралии на два пъти спираха Левски през този сезон и в двата им мача преди това завършиха при нулеви равенства...
 
- Хубавото е, че в плейофите ще се получат оспорвани и интересни мачове. В горната шестица са много изравнени силите, като изключим битката за първото място. Надявам се да се получат интригуващи двубои и да станем свидетели на по-добър футбол. Дано се избегнат неприятните неща от последните няколко кръга, когато се разиграха битки между Лудогорец и ЦСКА извън футболния терен. Но определено ще бъде трудно на Левски срещу Берое, защото старозагорци притежават качествен състав.
 
- Левски загуби вечното дерби от ЦСКА. Какъв е вашият коментар за изминалия двубой между сини и червени?
 
- С оглед на наводнения терен на стадион "Васил Левски" не можем да си направим някакви подробни изводи за състоянието на двата отбора. Залагаше се на повече борба в центъра на терена. Не можахме да видим много футбол заради тежкия терен. Той отсъстваше.
 
- Късметът ли покри ЦСКА, или армейците бяха по-добрият отбор в мача?
 
- Не, за късмет или по-добър отбор няма какво да коментираме. Беше ясно, че попадение може да падне единствено след статично положение. Просто теренът и времето предразполагаха за такъв сценарий. Фернандо Каранга бе на правилното място и реализира. Мога да кажа само, че в този мач имаше много борба.
 
 
- Прави ли ви впечатление някой от привлечените нови футболисти в Левски от началото на полусезона?
 
- Какво да ви кажа? В последно време толкова много футболисти се привличат в Левски, че тъкмо им запомниш имената, и те си тръгват, а на тяхно място се привличат нови. Нужно е поне една или година и половина да остане футболист в отбора, за да може да добием по-добри впечатления за него. От един или два мача няма как да си правим генерални изводи. Има и такива, които правят добри впечатления от толкова двубои, но ние толкова сме занижили критериите си, че от няколко добри отигравания едва ли не вече го определяме като страхотен футболист.
 
- Може би Паулиньо се адаптира най-добре. Бразилецът играе на вашата позиция. Какви са наблюденията ви върху представянето му?
 
- Да, изигра силни мачове, но аз съм на мнение, че трябва да направи поредица от такива срещи, за да кажем, че става за Левски и е качествен футболист. Макар че играчите, които сега дойдоха на „Герена", притежават добри визитки, като погледнем на хартия, но те трябва да се докажат в Левски. А не от един или два мача да ги определяме като някакви звезди.
 
- Габриел Обертан вече от няколко месеца е в Левски. Успява ли да разкрива качествата си или все още е във формата си от първия полусезон, когато разочарова с представянето си?
 
- Отборът е толкова далече от първите места, че едва ли някой от футболистите показва максимума от възможностите си. Трябва първо да заиграят като отбор, а след това като единици.
 
- Забелязвате ли вече промяна в играта на Левски под ръководството на Делио Роси, след като през есента бе критикуван, че практикува прекалено дефанзивен стил?
 
- Не виждам някакъв прогрес в играта на отбора от началото на пролетния полусезон. Но това е, нищо по-различно от последните години. Радваме се, че тимът допуска малко попадения, но в същото време трудно създава ситуации за реализирането на голове. От последните години се е запазило това нещо.
 
 
- Освен още две издания на вечното дерби предстоят и също толкова полуфинални сблъсъци в турнира за Купата на България. Има ли сили Левски да спечели трофея?
 
- Силно се надявам, че тази разлика в класирането в Първа лига може да освободи психически футболистите на Левски и да заиграят по-спокойно, да разгърнат своя потенциал и да зарадват многобройните фенове на отбора. А те наистина обичат отбора. Към това трябва да се стремят футболистите.
 
- От началото на годината постоянно се обсъждат изтичащите договори на ключови футболисти в тима. Божидар Митрев преподписа своя контракт, но Роман Прохазка и Васил Панайотов все още не са. Трябва ли да се направи всичко необходимо те да бъдат задържани в Левски?
 
- Не знам каква е точно ситуацията с тях. Далеч съм от кухнята на отбора. Не съм сигурен дали и Роман Прохазка иска да остане в клуба. Нямам представа какво е положението и ние само можем да гадаем в момента. Ръководството знае най-добре и те ще преценят как ще процедират.
 
- Отново ще се мисли за предстоящия нов сезон. Трябва ли да бъде гласувано доверие на старши треньора Делио Роси и да бъде обигран съставът? .
 
- Далеч съм от това да критикувам Делио Роси или някой друг в клуба. Въпросът е, че Левски, ако иска да е първи и да спечели титлата, трябва доста неща да се променят. Както бе преди години и сините винаги се бореха за всички трофеи. Първо отборът трябва да има облик, който да отстоява всеки мач и да показва стила, който искат най-вече феновете. Това трябва да има, за да гони целите си.

 

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки