Как Илиана изстреля гимнастиката ни на друга планета

Раева задмина с много обиколки някогашното „зло на социализма” Нешка Робева

Как Илиана изстреля гимнастиката ни на друга планета

Българският ансамбъл играе художествена гимнастика от друга планета!

Това бе непринуденото възклицание на живата ни легенда Вера Маринова след последното изпълнение на тима ни в „Арена Армеец” тази неделя.

Това като че ли олицетворява много точно фантастичната класа, която демонстрираха крехките ни иначе момичета в поредното състезание за световната купа.

Пълни трибуни на спортното ни бижу „Арена Армеец”, взрив от положителни емоции, много медали и радост в стотици детски очички. Какво повече можем да искаме в тези трудни за спорта ни времена, още повече, когато това се случва в столицата на България.

Фантастичната организация и отличното представяне на нашите гимнастички за пореден път затвърдиха този спорт като номер едно в България.

И логично е аплодисментите да бъдат най-вече за човекът-оркестър в художествената ни гимнастика Илиана Раева.

Славната ни шампионка с всеки изминал ден показва, че за нея няма невъзможни неща и вдига летвата все по-нагоре и нагоре.

Всички специалисти са категорични, че в момента ансамбълът ни е най-добрият в света, а в индивидуалната надпревара българките са неделима част от световния елит.

Едва ли е случаен фактът, че в София не пристигнаха основните конкурентки на нашите момичета – рускините, явно уплашени да не лъсне голямото превъзходство на родните ни грации в момента.

Едва ли някой е предполагал, че сегашният състав на треньорката Весела Димитрова толкова бързо не само ще настигне, но и надмине „каките” от предишния тим, стигнал до бронза на Олимпиадата в Рио.

И няма как основната заслуга затова да не е на ръководената от Илиана Раева федерация.

Благодарение усилията на своя екип в последните години художествената ни гимнастика се радва на непрекъснат възход.

Официалните данни сочат, че над 7000 дечица в цялата страна тренират художествена гимнастика с надеждата някой ден да стигнат до големия подиум и да играят за националния отбор.

Широката пирамида и активно работещите центрове по места позволяват да бъде селектирано наистина най-доброто, което да бъде от световна класа.

За разлика от други традиционни български спортове като борбата и вдигането на тежести, където има сериозен отлив на желаещи да тренират, в художествената гимнастика е точно обратното.

Залите навсякъде са пълни, а и все повече дечица се записват да тренират. Широката основа на пирамидата, отличната методика на работа, чудесното взаимодействие с държавните институции, най-вече в лицето на ММС, печелившата маркетингова политика и солидните позиции в международната централа доведоха и гарантират още по-добри дни за художествената ни гимнастика.

Илиана Раева спокойно може да претендира за един от най-добрите ни спортни ръководители на нашето време. Което й позволява да бъде над нещата в родната българска действителност и да не обръща кой знае какво внимание на типичната за нашите ширини злоба, завист и хейтърство.

Успехът на Илиана не може да бъде преглътнат от излязлата от нафталина някогашна нейна треньорка Нешка Робева.

Носеща в себе си типичните черти на отминалите мрачни времена Нешка така и не може да си признае, че Илиана Раева я е надминала с много обиколки.

Да, вярно е, че под ръководството на Робева България печелеше титли и слава по световните подиуми, но времената тогава бяха много по-различни – художествената гимнастика бе по-скоро вътрешнопартийно състезание между бившите соцдържави.

Тя не беше популярна извън пределите на източна Европа и страните със съветско влияние, докато сега конкуренцията е много по-жестока, а големи западни държави като Италия, Испания и Франция хвърлят луди пари за популяризиране и вдигане на нивото.

Затова сегашните постижения на Илиана Раева и компания изобщо не могат да се сравнят с това, което правеше навремето Нешка Робева.

А затова какво е постигнала родната федерация последните години най-добрата оценка е решението следващото световно първенство да се проведе в София.


И Илиана Раева вече има цел за състезанието през септември – световна титла за ансамбъла!

Което ще бъде наистина венецът на една повече от успешна година за художествената ни гимнастика.

Нека всички си пожелаем това да стане реалност!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки