Защо шепа самозванци "мътят водата" в българския шахмат?

Един файтон хора със също толкова подръжници искат да узурпират властта в този спорт

Защо шепа самозванци "мътят водата" в българския шахмат?

Българският шахмат има огромни традиции и е носил много спортна слава на родината. В не толкова далечната 2005 година световните титли се държаха от Веселин Топалов и Антоанета Стефанова, а в краката им бяха всички големи сили на планетата - Русия, Индия, Китай и останалите...В наши дни, обаче ситуацията е коренно различна. Благодарение "усилията" на бившия председател на БФШ и "гуру" на Топалов Силвио Данаилов българският шахмат изпадна в пълна международна изолация, забърка се в уникални скандали и задлъжня с огромни пари към държавата. Стигна се до историческия срам родните състезатели да не могат да играят под български флаг на международни турнири!

Логично бе в тази ситуация държавата да се намеси и миналия август ММС отказа да поднови лиценза на федерацията с председател Силвио Данаилов. След спазване на закона и следвайки направените констатации от Инспектората към министерството за неправомерно изразходвани суми. Още повече, че от от Европейския шахматен съюз разкриха, че са превеждани огромни суми по сметка, която не е на Съюза. С "малката" подробност, че Данаилов по това време бе начело и на двете организации...

В тази ситуация българският шахмат буквално изпадна в безтегловност и трябваше някой да се нагърби с отговорността да го извади от кризата и да нормализира отношенията с международната централа ФИДЕ. В периода октомври - ноември в ММС постъпиха две заявления за издаване на спортна лицензия - от сдружение "Шахматна федерация България" и от сдружение "Българска федерация по шахмат 1928".

Ведната се набива на очи съществената разлика между двете организации. Така наречената "Шахматна федерация България" се оглавява от лицето Методи Стойнев, човек с меко казано съмнителна репутация в шахматните среди. Стойнев и неговите сподвижници учредяват своята организация набързо и на тайно събрание. Чисто формално, по документи, на него присъстват представители от 20 клуба. Според неофициална информация, те са били дори по-малко. А и в последните месеци има напуснали, което действително свива тази пародийна организация до един файтон хора...

В същото време "Българска федерация по шахмат 1928" със съпредседатели Иван Генов и Руслан Тошев се учредява на публично събрание във Велико Търново. Учредители са 62 клуба, които дават подкрепата си за новото начало на този спорт в България. И логично ММС дава лиценза именно на това сдружение, което обединява на практика почти всички шахматни клубове у нас.

И тук борещите се за власт на всяка цена Методи Стойнев и ко се хващат като удавници за сламка и атакуват в съда решението. Използвайки формалното обстоятелство, че първи били подали молба за лицензия в ММС и трябвало да бъдат одобрени. Е да, но документацията на тези хорица първо не е пълна, второ далеч по-сериозната организация "Българска федерация по шахмат 1928" се забавя малко само защото е необходимо повече технологично време за кандидатстване при толкова солидна подкрепа от шахматната ни общност.

Явно Стойнев и сътрапезниците му не искат да се върнат добрите дни за българския шахмат, а да седнат на всяка цена в удобните кресла на властта. И водят дело срещу ММС заради отказа да им бъде даден лиценз. А какво според вас трябваше да направи държавата, след като няма нищо по-логично легитимна да бъде тази организация, която представлява основната общност от дадения спорт и има по-добър капацитет за управлението му?

В безсилието си "Шахматна федерация Българи"я атакува изготвена промяна в Наредбата за лицензиране, с която при подаване на документи за лиценз от повече от една организация заявленията се разглеждат едновременно и при изрядна документация на всички организации лицензът се дава на тази с по-голям капацитет, който се обуславя от: брой членуващи спортни клубове, брой треньори и брой спортни обекти и съоръжения. Освен това проектът на Наредбата е изцяло в съответствие с цялата нормативна уредба и в частност с чл.8 от Административнопроцесуалния кодекс, а именно всички лица, които са заинтересовани от изхода на административното производство следва да имат равни процесуални възможности и равен старт в защита на своите права и законни интереси.

В момента Шахматна федерация България води дело срещу ММС заради отказа да им бъде издаден лиценз. Ако го спечели на последна инстанция, документите ще бъдат разгледани отново. И най-вероятно Методи Стойнев и компания ще си получат заслуженото...Но защо ли им трябва да "мътят водата" в така изстрадалия ни спорт, наречен български шахмат?
 

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

Нургюл с реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките (ВИДЕО)

Българката измъкна половин точка от трудна позиция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки