Събраха близо 6000 лв. за инициативата „Витоша достъпна за всички"

Изграждат специализирана площадка в парка над София

Събраха близо 6000 лв. за инициативата „Витоша достъпна за всички"
5813 лв. са събраните средства до този момент по инициатива „Един ден на Витоша“. Това съобщиха днес организаторите, по време на Пресконференцията, състояла се в Детски екостационар „Бели брези“ в сърцето на планината.
 
На 14 април известни спортисти и шампиони се включиха в проекта „Витоша достъпна за всички“, който имаше за цел да улесни достъпа до планината на хората в неравностойно положение. Днес бе даден отчет и от него стана ясно, че средствата за една от планираните в парка общо 7 специализирани площадки вече са осигурени. Новата зона за отдих ще бъде в местността Игликина поляна.
 
„София – Европейска столица на спорта и Столична община ще продължават да подпомагат всички инициативи, свързани с улесняване достъпа до Витоша и с това, повече хора да могат да се докоснат до природата, до красотите и чистия въздух на планината. По тази причина 1/5 от тези над 1000 събития, фестивали и състезания в Календара за 2018 г. са в или около Витоша,“ заяви общинският съветник Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта.
 
Известният алпинист Дойчин Боянов, който е в основата на идеята „Един на Витоша“ даде отчет за дейността и разказа в подробности преживяванията в това екстремно и изпълнено с емоции денонощие.
 
„16 професионални спортисти, 3 спортни клуба, 20 часа, 80 км, 19 спортни дейности практикувани в планината… Всичко това стана факт и благодарение на него осигурихме тези средства за първата площадка като място за рехабилитация и отдих на хора с увреждания," каза Боянов.
 
 
Директорът на природен парк Витоша Снежана Петрова апелира да пазим планината и благодари на всички, включили се в проекта. Тя заяви, че в плановете присъстват още 6 такива спортни зони за отдих, които са на обща стойност около 50 000 лв.
 
„Много е важно да осигурим максимално лесен достъп на всички до планината. Витоша е национално богатство, в което една четвърт от българите търсят спокойствие и удоволствие от срещата с природата. Вярвам, че събирането на средствата чрез подобни инициативи ще продължи и скоро ще можем да завършим всички планирани площадки за отдих,“ каза още Петрова, преди да подари на всеки присъстващ по едни луксозен фотоалбум, описващ красотите на Витоша.
 
Срещата в планината завърши с презентация и обща снимка, всички си обещаха да продължат усилията по подобни благородни инициативи, съобщава sofia2018.bg. Предстои направата на филм за предизвикателството „Витоша достъпна за всички“, лентата е спонсорирана от „София – Европейска столица на спорта и ще бъде презентирана веднага след завършването на творбата през юни.

 

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки