През XXI век: "Сух" Левски гарантира Купата

"Сините" не са допуснали гол през настоящата кампания

През XXI век: "Сух" Левски гарантира Купата

Левски излиза днес в може би най-решителния си мач за последните три години. За последно такова голямо чакане имаше пак за двубой от турнира за Купата на България, но през 2015-а година. Тогава „Герена" (без разрушения Сектор А) се пукаше по шевовете по време на полуфинала-реванш с Лудогорец. После пък бургаския стадион „Лазур" се оказа тесен да побере „сините" фенове на злощастно загубения финал срещу Черно море.



Сега на дневен ред е друг съдбоносен реванш - с ЦСКА. „Сините" имат два гола аванс срещу „червените" и са малко по-близо до последния двубой в турнира за сезона. Има една интересна особеност в тяхното представяне за Купата през този сезон. А именно това, че до момента тимът на Делио Роси няма допуснат гол в турнира. От 1/16-финалите досега Левски изигра 4 мача. Те бяха с Ботев (Гълъбово) (1:0), Монтана (1:0), Дунав (2:0) и ЦСКА (2:0).



Въпреки че Левски е рекордьор по трофеи в този турнир, доста малко са сезоните, в които „сините" са опазвали вратата си суха, до полуфиналите включително. Или поне до първия мач от тази фаза, тъй като тази година има и реванш, а в доста от сезоните всичко се е решавало в един мач.



Радостното за Левски е, че винаги когато през XXI век са стигали без допуснат гол до полуфиналите, Купата е била „синя". И в двата случая те не пускат гол и поне на единия полуфинал, както направиха и през тази година. През сезон 2001/02 „сините" стигнаха до последния мач за Купата срещу ЦСКА с голова разлика 13:0. Едва на финала срещу „червените" на стадион „Славия" допуснаха първия си гол, но пак победиха - с 3:1. Всъщност попадението във вратата им не беше дело на съперников играч, а автогол -на Далибор Драгич.



Три години по-късно през 2005-а, Левски пак взе Купата, като и този път на финала победи ЦСКА, но с 2:1. Тогава първият гол в тяхната врата в турнира влезе на полуфинала- реванш срещу Локомотив (Пд). Идентичното между тогава и сега беше, че и срещу „черно-белите" Левски бе спечелил първият полуфинал с 2:0 като гост. Реваншът на „Герена" пък завърши с минимална победа за „сините" с 2:1.



През XX век само веднъж се е случвало в турнира Левски да не пусне гол до полуфинала включително. Това става през 1987-а когато „сините" губят спора за трофея от ЦСКА с 1:2. През настоящия век обаче традициите са на тяхна страна и дават надежди, че Купата може да пристигне на „Герена".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки