БФС стартира кампания за борба с черното тото

Проведе се първият семинар за повишаване на информираността и превенция на манипулирането на футболни срещи

БФС стартира кампания за борба с черното тото
Бълграският футболен съюз, съвместно със своя партньор SportRadar, проведе първия от серия семинари с футболисти и ръководители на клубовете от професионалния футбол в България.

Целта на срещите е спортистите и ръководството на отборите да бъдат запознати с естеството на мапулирането на футболни срещи и неговия мащаб в световен план, както и да бъдат обучени да разпознават признаците, че футболна среща е манипулирана, как да процедират в тези случаи и как да предпазват себе си и отбора си при опит за намеса от лица, занимаващи се с уговарянето на мачове.

Експертите от SportRadar Акис Агистриотис и Александрос Геронтикос разкриха методите, чрез които международната компания за анализиране и превенция на манипулирани спортни резултати разкрива и докладва подозрителни футболни срещи и процедурите, които следват в подобни случаи.

Футболистите бяха информирани и относно евентуалните последици, до които би довело тяхно участие в уговарянето на футболни срещи. Първият отбор, с който бе проведен обучителен семинар беше „Черноморец“ Балчик, а на 25.04.2018 година се състоя и срещата с отбора на „Черно море“ Варна. Футболистите и щабовете на двата клуба изслушаха с интерес представената им информация и получиха брошури с допълнителни детайли по темата. Подобни срещи ще бъдат проведени с всички български професионални футболни клубове, като следващите семинари се предвиждат за месец май.

Паралелно с обучителните семинари с футболните клубове, заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев взе активно участие и в организираната от Министерството на младежта и спорта международна кръгла маса с цел създаване на единна национална платформа за борба с манипулирането на спортните състезания. Пред представителите на Европейската комисия по спорта, Интерпол, Европол, ООН, УЕФА, БОК и редица европейски и български държавни институции, Павел Колев презентира стратегията на Българския футболен съюз за превенция на манипулирането на футболни срещи и вече предприетите от федерацията действия в тази насока. На организираната във Варна в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС кръгла маса, министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде висока оценка на мерките и дейността на Бълграския футболен съюз за противодействие на манипулирането на футболни срещи.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки