Галин Иванов: Ще се върна на "Герена", но само, за да гледам мач

"В Левски се случват странни неща!"

Галин Иванов:  Ще се върна на "Герена", но само, за да гледам мач

Футболистът на Славия Галин Иванов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Халфът е юноша на Левски, но стана знакова фигура в най-новата история на „белите“. Eдин от лидерите на Славия, които изведоха тима до финала за Купата на България и продължават да мечтаят за участие в европейските клубни турнири. В кариерата си има над 130 мача за Славия и един в националния отбор. Опита късмета си в Германия, Турция и Азербайджан. 

 
- Честито класиране на финал за Купата на България, Галине! Може ли вече сезонът на Славия да се нарече успешен?
 
- Успешен ще бъде, ако спечелим купата. Всеки един футболист иска да вземе трофей. Славия не е печелила купата доста години. Последно игра финал преди седем сезона и загуби от ЦСКА. Кампанията ще бъде успешна, ако спечелим купата.
 
- Имаше много нерви в мача с Ботев. Къде го спечелите?
 
- Нормално е да има нерви, все пак беше полуфинал. Ботев е добър отбор, но мисля, че в този мач го надиграхме и заслужавахме да отидем на финал. Може би имаше нерви заради неотсъдената дузпа, но преди това имаше положение за наказателен удар и за нас. В тежкото време се получи горе-долу добър мач. Радвам се, че продължихме напред.
 
- Отпразнувахте ли победата или още е рано за купони?
 
- Само леко загатнахме, но се получи добре.
 
- Имахте ли предпочитания кой съперник да ви се падне преди ЦСКА – Левски?
 
- Честно казано аз имах предпочитания – Левски.
 
- Защо?
 
- Защото Левски не може да играе със Славия.
 
- Не може да не споменем датата 23 май 2013 година. Тогава на „Герена“ ти игра срещу Левски със Славия. Какво си спомняш от този драматичен за „синята“ общност двубой?
 
- Спомням си последния съдийски сигнал и че всички тичахме към автобуса да се прибираме. След мача на стадиона беше страшно. Излязохме, играхме за честта си и спряхме Левски за титлата.
 
- Имахте ли за цел спечелването на купата преди старта на сезона? Обещания от Венци Стефанов за бонуси конкретно за влизане в Европа?
 
- Честно казано, не е имало никакви такива цели, но ето че се случиха нещата. А и аз дойдох след петия кръг, но мисля че не е имало.
 
-  Остана впечатлението, че Славия не искаше в края на първата фаза да си осигури шестото място. Не избрахте ли друг път към плейофа за Европа – този през втората осмица?
 
- Не мисля, че Славия не е искала да е в шестицата.
 
- Кое ви попречи да влезете в топ 6?
 
- Този злополучен мач с Верея, когато паднахме в София. Играхме доста слабо, а беше най-важният ни двубой, за да влезем в шестицата. В отбора има много млади момчета, нямаме толкова опит.
 
- Как се работи със Златомир Загорчич? Какво промени той в Славия?
 
- Дисциплината е на много добро ниво. Държи много на нея и на колектива. С него има добър кондиционен треньор. Чувстваме се силни.
 
 
- А и тактиката ви срещу Ботев беше добра, нали?
 
- Да, даже мисля, че напрежението беше в Ботев, въпреки че играхме на наш терен и те ни победиха първия мач. Играхме доста умно и успяхме да си изпълним целта.
 
- Спомена, че в Славия играят предимно млади момчета. Според теб тази политика правилна ли е? Трябва ли да се заимства от това, което правят „белите“, или е по-добре да се залага на осем-девет чужденци, както правят родните грандове?
 
- Разбира се, че е правилна тази политика. Единствено Славия и Септември налагат млади момчета. В Левски 8-9 от титулярите са чужденци, в Лудогорец е същото. Виждате, че нещата се получават и с младите, просто трябва да им се дава шанс. Разбира се, трябва да имат и качества, за да играят, но това е правилната политика.
 
- Тогава обаче ще е нужно и търпение от страна на феновете…
 
- Разбира се, това е най-важното – на фенове, на треньори, на ръководство. Младите трябва да издържат на това напрежение.
 
 Имаш ли поглед върху школата? Спомена Славия и Септември – тези два клуба бяха с основен принос за осигуряването на кадри за финалите на европейското за юноши до 19 години.
 
- Ходил съм да гледам няколко мача на юношите и има добри момчета. Има качествени деца. Просто трябва да използват шанса си и да не го пропилеят.
 
- Вярно ли е, че е имало вариант в твоята кариера да преминеш и в ЦСКА?
 
- Да, имаше такъв вариант, но аз избрах да отида в Германия.
 
- Кога точно се случи това?
 
- Преди седем години.
 
- Съжаляваш ли?
 
- Не.
 
- Левски не е ставал шампион 9 години. Кога според теб ще дойде край на сушата? Все пак си израснал в школата на „сините“.
 
- Честно казано, не мисля, че ще е скоро. Дано се случи скоро, но…
 
 
- Какво пречи на Левски?
 
- Не знам. Там се случват странни неща. Но не е моя работа и не мога да коментирам.
 
- Три отбора имаш в чужбина – Арминия (Билефелд), азербайджанския Хазар и турския Самсунспор. Как се чувстваше като легионер?
 
- В началото, като отидох в Германия, ми беше много тежко, но като се прибрах в България, разбрах колко сме далеч от европейските държави откъм футбол. Най-добре се чувствах в Турция. Паснах добре, хората ме приеха. Там се чувствах жив. Има много голямо уважение към футбола и футболистите.
 
- Там реши няколко мача.
 
- Да, но имах лошия късмет, че се контузих.
 
- Какво най-много те шокира в Германия?
 
- Езиковата бариера. Тогава не говорех никакъв чужд език и ми беше тежко. Налегна ме носталгията. Там също се контузих. Но общо взето Германия е най-доброто място за футбол.
 
- Съжаляваш ли за нещо в кариерата си?
 
- Не, няма за какво да съжалявам.
 
- Как се стигна до връщането в Славия?
 
- Поддържах форма с отбора, разбрах се с г-н Стефанов да си помогнем с каквото можем. Така уж за малко, а останах една година.
 
- Обикновено футболистите казват, че лесно се преговаря с Венци Стефанов. Така ли е?
 
- Да, две-три приказки и готово.
 
– Работил си с много треньори. От кого си с най-добри впечатления?
 
- Разбира се, с добри впечатления съм от сегашния ни треньор Златомир Загорчич, също Вили Вуцов, Емил Велев-Кокала. Но искам да обърна внимание на един треньор, който ме наложи във футбола на 18 години. Това е Илиан Илиев, който за мен е много добър треньор. Вижда се, че в момента Черно море играе много добър футбол, преди това вкара Верея в шестицата. Илиан Илиев е един от най-добрите специалисти, с които съм работил.
 
- Христо Стоичков ти беше треньор в Литекс. Разбирахте ли се? Ядосваше ли го много?
 
- Няма как да не се разбираш с Христо Стоичков! Той е икона във футбола. С него се работи лесно, не съм имал никакви проблеми.
 
- Имаш и един мач за националния отбор. Смяташ ли, че ще ти е първи и последен или имаш други планове?
 
- Аз никога не се отказвам. Както е един, така може и да са десет след две години. Това е божа работа. Аз си работя и каквото стане.
 
 
- Разкажи за този мач – къде беше?
 
- В Япония. Имахме лош късмет, но аз не се срамувам от това.
 
- Тогава българският национален отбор сякаш беше във ваканция в тази контрола – 2:7…
 
- Да, беше във ваканция. Събраха ни, излетяхме и се приземихме.
 
- Вече си на 30 години. Какви са амбициите ти във футбола? Какво искаш още да постигнеш?
 
- Честно казано, в момента се чувствам най-силен. Чувствам се много добре физически. Вече имам опит. Искам да играя още в чужбина и ще дам всичко от себе си да се случи. Но разбира се, това не е на всяка цена. Може да си остана в България, имам си семейство. Ще видим какво ще се случи занапред.
 
- Каква е договорката ти със Славия? При добра оферта от чужбина – те пускат, така ли?
 
- Да, няма проблем със Славия. Има ли нещо, веднага ме пускат.
 
- Ако Левски те покани, сърцето ти ще те отведе ли на „Герена“?
 
- Мога да отида да изгледам някой мач на „Герена“, но дотам.
 
- Имам чувството, че си обиден на „сините“…
 
- Не, не съм обиден, но просто там се случват странни неща. Не оценяват българските футболисти и най-вече юношите на отбора. Кланят се на чужденци, молят им се да играят, те не идват на тренировки… Но това е друга тема, която не ми е на нивото, за да влизам в нея.
 
- Кога „изчезнаха“ българските футболисти? Кога минаха на втори план?
 
- Когато започнаха да водят такива незнайни чужденци, мениджъри да взимат комисионни и да се пренебрегват българските футболисти.
 
- А как гледат на нас, българите, когато отидете да играете в чужбина? Тук, както каза, много се прехласваме по чужденците.
 
- В чужбина, ако не се докажеш, си никой! Когато се докажеш, те уважават, показват ти нужния респект. Но за тях на първо място са местните футболисти. Примерно в Азербайджан задължително трябва да играят петима азери и така се развиват. До онзи ден ги нямаше на картата, а сега имат добри клубни отбори и национален тим. Тръгнаха нагоре, но хората си имат политика и работят правилно.
 
- Най-голямата слабост на българския футбол? Търпение ли липсва, условия ли – какво ни дърпа надолу?
 
- И аз не мога да кажа какво. Слабостите са много. Може би работа. Навън футболистите работят по-усърдно, дават повече от себе си.
 
- Мислиш ли вече за времето след футбола?
 
- Е, рано е още. Не мисля.
 
- Любимо първенство? Любим отбор, треньор, играч?
 
- Испания, Реал (Мадрид), Роналдо. Харесвам и Арсенал в Англия.
 
- А Арсен Венгер?
 
- Разбира се, той е половината Арсенал, въпреки че напуска.
 
- Нещо в личен план – щастлив ли си?
 
- Щастлив съм. Имам прекрасна съпруга. Надявам се скоро да имам дете, но божа работа.
Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Венци Стефанов: Как да съм доволен? Изравниха ни в самия край!

Президентът на Славия не бе никак доволен

Загорчич: Доволен съм от играта и момчетата, макар че не победихме

Треньорът на Славия изрази задоволството си от представянето срещу Ботев (Пловдив)

Славия без Томбак и Добрев за мача с ЦСКА 1948

И двамата имат проблеми

Официално: Славия обяви привличането одобрения след проби Николай Христов

Българинът си спечели трансфер при "белите"

Венци Стефанов: Няма да спираме Вуцов при добра оферта

"Смятам, че има феърплей в първенството", обяви босът на Славия

Носител на Купата с Левски влиза в щаба на Загорчич

Михайло Шейкероски вече е в София

Славия си набеляза вратаря на Марек при продажба на Вуцов

Младият страж има впечатляващите 13 "сухи" мрежи през сезона във Втора лига

Славия си връща дуо от ЦСКА 1948 през зимата

Ради Кирилов и Емил Виячки ще акостират вероятно отново при "белите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки