Стоичков: През 94-та ни беше фикс идея да запишем първа победа за България на Мондиал

"Още съм бесен на този французин Киню, че не ни даде две чисти дузпи"

Стоичков: През 94-та ни беше фикс идея да запишем първа победа за България на Мондиал

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде ексклузивно интервю за специалния брой на английското списание FourFourTwo, посветен на световното първенство.

Един от основните материали в него е за голмайсторите на мондиали, сред които е и Камата. На форума през 1994 г. Стоичков отбеляза шест попадения и си подели приза “Златната обувка” с Олег Саленко. Руснакът също е сред интервюираните от английската медия, а своята рецепта как се става топреализатор на световно дават още хърватинът Давор Шукер и италианецът Тото Скилачи.

“Дали съм мислил, че мога да стана голмайстор на мондиала в САЩ? Не. Просто имахме голямото желание да постигнем първа победа за България на световно първенство. Това ни беше фиксидея. Дебютният ни успех дойде срещу Гърция. Още в петата минута нашият отбор получи шанс да изпълни дузпа. Бях сигурен, че ще я вкарам, тъй като за националния отбор не бях изпускал наказателен удар. Този ранен гол ни даде увереност, че може да победим. Никога не забравяш вкуса на първия триумф.”

Според Камата най-трудният мач на “лъвовете” е срещу Мексико на осминафиналите. “Играхме пред 60-70 хиляди мексиканци, които викаха срещу нас, а и техният отбор беше много силен по онова време. Нашият тим обаче беше по-концентриран и искаше повече победата. Показахме го и при дузпите. Аз трябваше да изпълня петата, но благодаря на Боримиров, Лечков и Генчев, които вкараха своите, и ми спестиха едно разкарване от центъра на терена до точката за изпълнение на дузпи.”

За Стоичков най-специалният гол си остава този от пряк свободен удар във вратата на тогавашния световен шампион Германия. Дали има предчувствие, че ще отбележи? “Да! Преди това имах два пъти възможността да изпълня фаул, но не сполучих. Знаех обаче, че ако има трети път – той ще е успешен. Затова – преди да изпълня третия – си казах: “Това ти е моментът”! Бях много сигурен, че ако топката мине над стената, ще е гол. Това попадение е още по-специално заради факта, че го вкарах на рождения ден на голямата ми дъщеря Михаела”, признава легендата на “Барселона”.

Дори 24 години по-късно Стоичков все още не е простил на френския съдия Жоел Киню, ръководил полуфинала с Италия. “Макар да мина толкова много време, още съм бесен на този французин Киню, че не ни даде две чисти дузпи. Убеден съм, че ако бяхме изравнили на Италия, нямаше да ни отстранят. Този Киню уби мечтата на целия български народ, а това никога няма да му го простя!”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки