Гоцев: Изрусих се, защото това е цветът на златото

Едва ли ще остана в Тур, преговарям с голям европейски отбор, разкрива волейболният национал

Гоцев: Изрусих се, защото това е цветът на златото
Навръх Гергьовден волейболният ни национал Светослав Гоцев и съотборниците му от Тур триумфираха с титлата във френсното първенство, след нато надиграха досегашния първенец Шомон с 3:1 (-22, 13, 17,18) в зала „Пиер дьо Кубертен" в Париж. Центърът бе втори по резултатност със 17 точки, от които 1 ас и 6 блокади. Начело на Шомон е бившият национален треньор на България - италианецът Силвано Пранди, а физиотерапевт на тима е Александър Върбанов, който работи и с представителния ни отбор. Ето какво сподели за „Меридиан мач" Гоцев след шампионската титла и преди първия лагер с националния отбор.
 
- Слави, очакваше ли при преминаването в Тур, че ще завършиш сезона като шампион на Франция?
 
- Разбира се, след като миналото лято се появи опцията и се стигна до трансфер в един от топ отборите във Франция, бях наясно много добре с амбицията на тима да се завърне на върха във френския елит. За последно бе ставал шампион през 2014-а. Не мога да кажа, че съм бил сигурен, че ще станем №1, но влизах в залата и работех здраво всеки ден в тази насока. Наистина е страхотно да спечелиш последния мач в първенството.
 
- Как се разви сезонът като цяло, имахте и нелеки моменти?
 
- Имахме много трудни мигове през сезона. Изгубихме някои мачове в началото. Мога да кажа, че се нуждаехме от повече търпение и време, за да изградим един страхотен колектив. Тези неща се проявиха в пълна сила през втората половина на сезона и тимът стана непобедим до края.
 
- Какво най-много ви помогна по пътя към триумфа - индивидуалности, отборна игра, късмет, хъс....?
 
- В нашия отбор хубавото беше, че имахме страхотни индивидуални играчи, които лесно работеха в екип. Не мога да кажа, че сме имали изявен лидер, по-скоро всеки се опитваше да върши работата, за която е на игрището, по най-добрия начин. Опознахме се много добре и смятам, че това ни помогна много. Когато познаваш човека до себе си, всичко се случва много по-лесно. Колективният спорт е специфична материя, има много фактори, които могат да повлияят, както положително, така и негативно върху отбора. Понякога там се крие ключът на победата.
 
- Ще останеш ли в Тур?
 
- В момента водя преговори с отбор от високо европейско ниво и ако нещата се финализират, това би било голяма професионална крачка за мен. Чувствах се добре в Тур, но оставането ми поне за този момент не стои на дневен ред.
 
 
- Говорихте ли със Силвано Пранди след последния мач във Франция? Той ти е бил треньор в националния отбор.
 
- Да, Силвано е първият треньор, който ми прати повиквателна за представителния ни тим. За мен той винаги ще бъде специален. Не сме говорили много, все пак бяхме съперници. В тези моменти няма време за сантименталности.
 
- Какво е нивото на мъжкия волейбол във Франция?
 
- Шомон много добре показа с изявите си в Шампионска лига, че нивото е много добро и се е повишило значително през последните няколко години. Финансовата сигурност на отборите кара много състезатели да предпочетат тази дестинация. Клубните бюджети са горе-долу изравнени и това прави всички мачове непредвидими и зрелищни. Аз лично го оценявам като ниво - над средното европейско.
 
- В кое първенство, от всички, в които си играл, си се чувствал най-добър, най-пълноценен?
 
- Мисля, че Италия ми е донесла най-много емоции и там съм се чувствал най-пълноценен. Със сигурност основна роля е изиграл фактът, че говоря италиански и по този начин социалният контакт е лесен. Докато в другите държави, където съм бил, първата спънка е била езиковата бариера. Това те прави малко или много аутсайдер в някои отношения.
 
- Здрав ли си? Ще играеш ли в Лигата на нациите?
 
- Имам нормалните болежки за края на сезона, но нищо сериозно до този момент. Обсъдили сме добре нещата с щаба на националния отбор и Пламен Константинов. Тяхната идея е да вляза поетапно в подготовката и да бъда готов на 100% за първите мачове в Лигата.
 
 
- Какви са прогнозите ти за световното, безспорно събитие №1 за вас, а и за феновете тази година?
 
- Не трябва да се подценява Лигата и много бих се радвал, ако всички в отбора хвърлим максимални усилия за добър резултат първо там и след това да се готвим за световното първенство. Не бих искал да изпреварваме събитията. За момента цялото ми внимание е насочено в тази посока, а именно Лигата на нациите.
 
- Не мога да не те попитам за новата ти визия и русата коса, с която се появи на финала...?
 
- Цветът е еднозначен! (смее се). Това е цветът на първото място. Донесе ми късмет, както на мен така и на целия отбор. Беше едно спазено обещание преди началото на плейофите. Бях казал, че ако стигнем до финал, косата ми ще е с цвета на медала, който искам да взема. Не мога да скрия, че новата визия ми допада до известна степен, но не се виждам блондин за дълго.

 

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки