РЕШЕНО: Нова дата за завършване на „Колежа"

Срокът за изграждането на стадион "Христо Ботев" бе удължен с 18 месеца

РЕШЕНО: Нова дата за завършване на „Колежа"

Общинският съвет в Пловдив взе вчера решение срокът за изграждането на стадион "Христо Ботев" да бъде удължен с 18 месеца.

Съветниците приеха предложението на кмета Иван Тотев. Така новата дата, до която бе удължена концесията за строежа, е 13 март 2020 година. Иначе условията по самата концесия се запазват.

Това стана след горещи дебати. Против решението се изказа общинският съветник Божидар Здравков. Аргументът му бе, че ръководството на футболен клуб Ботев не е представило никакви финансови разчети за изграждането на стадиона.

Срещу него обаче скочиха представители на останалите групи. Те бяха категорични, че трябва да се даде възможност на ръководството да реализира идеята си да изгради спортния комплекс. Кметът Иван Тотев взе думата и заяви, че общината е водила няколко месеца преговори с шефовете на клуба относно техните намерения.

Той добави, че правилното решение е да им се даде възможност да реализират идеите си за строежа на спортния комплекс. Кметът не скри, че всички от градската управа имат притеснение дали концесията ще бъде реализирана, но друго решение няма. В крайна сметка с гласовете на 43 съветници предложението се прие. Само двама се въздържаха.

За да се рестартира строителството обаче, инвеститорът (Ботев Пловдив) ще трябва да изпълни доста предписания, които са дадени от главния проектант на обекта арх. Савов и инж. Емил Цанков. Те са с цел гарантиране здравината и сигурността на конструкцията с оглед на замразеното за 3 години строителство.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се вкарат скенери на стадиона, което ще бъде направено от софийския Минно-геоложки институт. Те трябва да обследват състоянието на строежа.

Това ще продължи около 20 дни и едва след това може да се премине към подновяване на строителните дейности. Около 20 милиона лева ще бъдат вложени в завършването на стадиона, който ще бъде с 4 звезди и ще отговаря на всички изисквания на УЕФА за футболни срещи до полуфинал от ЛЕ или ШЛ.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки