30 години от най-стария фенклуб в България

Става дума за Локо (Пловдив)

30 години от най-стария фенклуб в България

Най-старият фенклуб в България влиза днес в четвъртото си десетилетие. На този ден през 1988 година Георги Момчилов, д-р Константин Думанов и съмишленици направиха един безумно смел за времето си ход. В епоха, когато властта наказваше със затвор създаването на неформални сдружения, Момчилов и Думанов бяха в основата за създаването на Клуба на привържениците на Локомотив Пловдив.

Феновете на нито един друг отбор в страната не бяха посмяли до този момент да се изправят срещу милицията и порядките в социалистическата държава. Черно-бялата идея обаче бе толкова силна и всеобхватна, че дори властта не посмя да посегне на сдружението.

През тези 30 години Фенклуб Локомотив Пловдив винаги е бил стожер и когато се налага коректив на управлението на клуба. Неведнъж привържениците са спасявали любимия си тим от разпадане и от поквара. Особено емблематични са случаите през 1996 година, през лятото на 2014 и 2015 г.г. През цялото си съществуване най-голямото богатство на Локомотив са били именно неговите привърженици.

Ето и какво написа днес официалният сайт на фенклуба:

 

"Днес, 11 май 2018 година, Фенклуб „Локомотив Пловдив“, най-старият клуб на привържениците на футболен отбор у нас, отбелязва тридесет години от основаването си.

На този ден през 1988 година в претъпканата зала на Автокомбинат Пловдив ние проправихме пътя на организираните привърженици на футбола в България.

 

През тези три десетилетия ние изминахме нелек път, изпълнен с възходи и падения. Преживяхме изпадане, доживяхме шампионска титла, посрещнахме обещаващи звезди и велики играчи на Лаута, разделихме се с любимци, които осветяват от небето пътя на черно-бялата идея напред във времето.

 

На 11 май 1988 година ние институционализирахме привържениците на Локомотив.

Събитието ще бъде заслужено отбелязано след края на шампионата.

 

11 май е специална дата не само за Локомотив, а също така за Пловдив и за България. На този ден през 1851 година, не къде да е, а отново в Пловдив, за първи път е отбелязан празникът на Кирил и Методий – създателите на българската азбука.

 

Датата 11 май е знакова за нашия град. На нея първопроходниците на българското Възраждане и организираните привърженици на футбола у нас надигат глава, за да заявят място в историята!

 

Първи се родихме!"

Френски гранд иска звездата на Локо (Пд)

Нтело прави все по-силно впечатление

СЕРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА! Лудогорец ликува на "Лаута"(ВИДЕО)

Късна драма и болезнен за Локо (Пд) герой

Локо Пд със "синьо" оръжие на "Овча Купел"

Мартин Петков картотекиран

Локо Пд пусна билетите за Етър

Двубоят е в петък

Крушарски е категоричен: Томаш остава начело на Локо (Пловдив)

Босът на "смърфовете" прие спокойно загубата от Крумовград

Крушарски след резила: Вадим поуки да се променяме!

"Динко Хоркаш ще седи на пейката, щом не иска да преподпише", запъна се босът на Локо (Пловдив)

Томаш обяви групата на Локо (Пловдив) за мача с Арда

Вижте и кои са избраните футболисти за мача

Бивш футболист на Локо (Пловдив) подсили шампиона на Бахрейн

Лукас Салинас вече е ново попълнение на Ал Халдия

Берое се справи с Локомотив (Пловдив) в голов екшън (ВИДЕО)

Заралии спечелиха с 3:2 срещу "смърфовете"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки