Мартин Дурчев: Академик е един от двата топ отбора в България

Завърших право, за да имам диплома в джоба, допълва баскетболистът

Мартин Дурчев: Академик е един от двата топ отбора в България
Феновете на баскетбола познават в детайли играта на звездата на Академик (Пд) Мартин Дурчев. Едва ли обаче мнозина са наясно, че крилото е дипломиран магистър по право, както и че е завършил езикова гимназия с профил испански. Професионалната му кариера започва в родния Етър'49, след което преминава през Арис Солун, Ергоном Ниш и Левски. Повикан е и в националния отбор (U20), с който става осми на европейско първенство в Дивизия А. Следват два сезона при Иван Чолаков в Ямбол, след което става най-добрият български реализатор в първенството с екипа на Черноморец. Връща се в Ямбол, където се утвърждава като един от най-добрите български играчи и печели две трети места в първенството, което му гарантира и място в националния тим. Мартин е носил екипите още на Планаса Навара (Испания), Балкан и Арабери (Испания). Ето какво сподели той за „Меридиан мач" след третия полуфинален плейоф срещу Балкан, след който пловдивчани изостават с 1-2 в серията, както и за кампа, който организира през август в родния си град.
 
Развръзката
 
Много слаб трети мач за нашия отбор, най-вече в защита. Не успяхме да спрем най-силния техен елемент, а именно играта на бърза атака и транзиция. Успеем ли да ги ограничим в следващия двубой, ще имаме успех. Шансовете ни са големи, защото както вече казах, при нас няма напрежение и ние можем да играем добре. Вече сме го показвали многократно. Искаме да върнем серията в Пловдив, защото в пети мач Балкан и Небойша Видич ще са доста притеснени.
 
Козове
 
Силните ни страни са много. Имаме страхотен колектив, както и много добри играчи на всеки пост и сплав между опит младост. Подготвени сме много добре физически. При нас няма никакво напрежение, а то е изцяло при Балкан в момента. Подхлъзваме се само когато спрем да си подаваме топката и да я задържаме в един играч. Надявам се, че ще играем нашия бърз и атрактивен баскетбол до последно.
 
Конкуренция
 
След втория мач от серията в Пловдив казах, че за мен това са двата най-добре играещи отбора в България и стоя зад думите си, без да искам да проявявам неуважение към другите отбори. И Левски Лукойл, и Рилски спортист са много добри отбори и всеки един заслужава да е на финал и да бъде шампион, което е и чарът на тазгодишното първенство. Напоследък чувам твърдения, че всеки един играч от Левски би бил титуляр във всеки от другите отбори, с което категорично не съм съгласен. С изключение на Станимир Маринов, на когото аз доброволно ще отстъпя титулярното си място, не бих заменил нито един друг играч от титулярната ни петица. Но всеки има право на мнение.
 
 
Ниво
 
Разликата между първите ни 4-5 отбора и средното европейско ниво е почти несъществуваща и ние трябва да си ценим добрите играчи, треньори, отбори, съдии и т.н. Ясно е, че имаме големи проблеми при изграждането на баскетболисти и рефлективно при резултатите на националния ни отбор, но затова трябва да отговарят и да носят отговорност хората, които управляват баскетбола ни последните 10-15 години.
 
Съдии
 
Смятам, че имаме няколко много добри съдии и оценка за тях са международните наряди, които получават. Напрежение между играчи и съдии има навсякъде, така че не трябва да преекспонираме нещата. Всички правим грешки и съм убеден, че техните не са умишлени. Конкретно за първия мач в Пловдив мога да кажа, че двама от тримата съдии не бяха на нивото на този мач и направиха доста грешки, което развали качеството на срещата и нажежи страстите. Аз обаче нямах право да си изпускам така нервите и да оставям отбора си в толкова важен момент. Извиних им се и им казах, че това не е пример за лидерство, така че аз моите поуки съм си ги направил.
 
Закони
 
Изобщо не съжалявам, че не работя в правната сфера, защото това не е моето призвание и път. Правото го завърших, за да имам една стабилна основа и диплома в джоба и не съжалявам.
 
Наследник
 
Искаме да научим Давид (бел. ред. - синът му, който се роди в края на миналата година) да е добър човек, да знае че всички ние (хората) сме едно и сме равни, да не спира да мечтае и да вярва в себе си... Искаме да го научим на любов и да му покажем, че светът е магически. Все още не сме стигнали с майка му до приказките, но редовно му пеем детски песнички, а понякога и импровизирани.
 
 
Камп
 
Нямам търпение за този камп, защото очаквам да е много успешен и да предложим на децата и техните родители нещо различно. Освен баскетболните елементи, ще имаме много странични инициативи, като кратък курс по предприемачество със спортна насоченост, запознаване с историята и културата на Велико Търново и още много полезни за тях срещи с интересни и успели хора.
 
Национален отбор
 
Аз съм оптимист за националния ни отбор. Смятам, че Любомир Минчев изгражда добър отбор и най-сърдечно им желая да се класират за следващата фаза. Имаме много добри играчи и се надявам да разгърнем потенциала си като отбор.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки