БФС с отворено писмо до президента и премиера

Футболният съюз и клубовете недоволстват от планираната забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри

БФС с отворено писмо до президента и премиера

БФС и клубовете излязоха с отворено писмо до президента, премиера и парламента. Причината е планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри. В него се изразява категорично несъгласие своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки.

 

Ето целия текст на писмото:
 
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
 
ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
 
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г- Н БОЙКО БОРИСОВ
 
ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА
 
ОТВОРЕНО ПИСМО
 
от Българския Футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС
 
във връзка с планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри
Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри – спортните онлайн залагания и лотариите.
 
Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.
 
По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.
 
От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.
 
Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.
 
На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.
 
Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси.
 
От ръководството на БФС и клубовете-членове

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки