Мач за историята за Марсилия или хеттрик за Атлетико М

Във Франция никога не са виждали трофея, Испания води класацията с 16 купи

Мач за историята за Марсилия или хеттрик за Атлетико М
Марсилия и Атлетико М ще излъчат тази вечер поредния носител на Лига Европа. Лион може и да дава известно домакинско предимство на Олимпик, но дюшекчиите са големият фаворит за спечелването на трофея.
 
Марсилия никога не е взимал това отличие, като има на сметката си два загубени финала за Купата на УЕФА - през 1999 г. 0:3 срещу Парма и през 2004 г. 0:2 срещу Валенсия. Рохибланкос пък два пъти са ликували с трофея, при това сравнително скоро - през 2010 с 2:1 срещу Фулъм и през 2012 с 3:0 срещу Атлетик Б.
 
Последният трофей бе под ръководството на Диего Симеоне, който обаче днес ще гледа финала от ложата. Ел Чоло бе наказан жестоко от УЕФА да не води тима си 4 мача заради невъздържаното си поведение в първия полуфинал срещу Арсенал (1:1) в Лондон. Довечера на пейката ще е помощникът му Херман Бургос-Маймуната. Така в Лион или Марсилия ще напише история с първия френски триумф в надпреварата или в другия случай Атлетико ще постигне хеттрик. 
 
В състава на Марсилия притесненията бяха свързани с гвинейския халф Буна Cap, който получи контузия срещу Гинган (3:3). 26-годишният полузащитник обаче се оправи и ще е на разположение на треньора Руди Гарсия. От голямо значение е и завръщането на титулярния вратар Стив Манданда. Заместникът му Йоан Пеле, общо взето, се справи при отсъствието му, но си пролича, че липсва спокойствието на френския национал. След възстановяването си Монданда записа едва 2 участия преди финала в Лион.
 
Отбраната е слабото място на французите, които ще се опитат да го компенсират с офанзивната си мощ. А отпред освен намиращия се във формата на живота си капитан Димитри Пайет Флориан Товен кара най-силния си сезон в тима от Лазурния бряг. На върха на атаката се очаква Валер Жермен да бъде предпочетен пред Костас Митроглу, който и без това имаше физически проблеми. Гъркът е много рисков футболист, провокира и често си изкарва картони.
 
Срещу железните бойци от ариергарда на Ел Чоло обаче номерата му едва ще минат. Евентуален успех за Марсилия освен престиж ще донесе и трета сигурна квота за Франция за групите на Шампионската лига, след като засега момчетата на Руди Гарсия не могат да си го осигурят през първенството.
 
Подобна дилема не стои пред Атлетико, който е непоклатим зад шампиона Барселона. Пред Симеоне въпросителните бяха три. В центъра на защитата Хосе Хименес се възстанови и по-скоро ще партнира на Диего Го-дин, като алтернативата е Стефан Савич. На левия бек фили-пе Луис е под сериозна въпросителна, но напоследък там добре се справя Люка Ернандес. Крилото Витоло също не е в оптимално състояние, но така или иначе той максимално ще е на пейката.
 
В атаката на рохибланкос ще са два доказани голови хищници - Диего Коста и Антоан Гризман. За финал още нещо любопитно - през 1993 г. Марсилия влезе във футболните анали като първия носител на Шампионската лига след трансформацията на КЕШ. 17 г. по-късно Атлетико пък спечели първото издание на Лига Европа, наследила надпреварата за Купата на УЕФА.
 
Местната власт в Лион предприе безпрецедентни мерки за сигурност. Префектът на региона Стефан Буйон обяви, че полицейското присъствие в града е "тройно или дори четворно повече" в сравнение с нормалното. Също така няма да има фен зона, за да бъде гарантирана сигурността в града. 

 

Агентът на Нагелсман призна за преговори с Байерн Мюнхен

Специалистът е близо до завръщане на "Алианц Арена"

Лапорта привиква Шави на среща след Ел Класико

Ръководството на клуба иска да разбере окончателното решение на треньора

Рома задържа Де Роси и през следващия сезон

Наставникът на "вълците" записва впечатляващи резултати тази пролет

Леао вярва в обрата над Рома в Лига Европа

Звездата на Милан заяви, че е намерил радостта да се справя добре

Артета: Не мога да намеря правилните думи

Мениджърът на Арсенал беше много разочарован от отпадането в ШЛ

Тухел: Тази победа значи много

Треньорът на Байерн коментира успеха с 1:0 над Арсенал в ШЛ

Нойер счупи рекорд в Шампионската лига

Германецът вече има 58 сухи мрежи в турнира

Гуардиола доволен от футболистите си, въпреки отпадането

"Всички играха на ниво", заяви Пеп

Фенербахче ще победи Олимпиакос в реванша

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки