Левски вече няма предимство във вечното дербито

ЦСКА за осми път вкара три гола на сините през новия век, вижте какво сочи статистиката

Левски вече няма предимство във вечното дербито

За първи път от 25 години насам Левски загуби предимството си в баланса във вечното дерби.

С 3:2 във вторник ЦСКА изравни броя шампионатни победи в мач №1 на България и двата тима вече имат по 53, а равенствата са 39.

Армейците обаче могат да се похвалят с превъзходство по голова разлика, като са вкарали 206 попадения, а тези на сините вече са 199. 

Левски бе с по-добър баланс в дербито за първенство от 7 ноември 1993 г., когато побеждава с 2:1.

Любопитно е да се отбележи, че с успеха си с 1:0 на 1 август 2010 година след гол на Гара Дембле Левски дърпа с 10 победи пред ЦСКА в преките сблъсъци.

Оттогава насам обаче ЦСКА е доминаторът във вечното дерби. През последните години армейците наложиха осезаемо надмощие големия мач на България, а онзи ден изравниха победите и са с едни гърди напред по-голова разлика, пише „Тема спорт“. 

Успехът във вторник бе третият за ЦСКА с 3:2 в историята на шампионатните сблъсъци с Левски. Първият случай е на 29 май 1960 г. Армейците водят на почивката с 1:0 след гол на Димитър Миланов, но малко след подновяването на играта сините обръщат с две бързи попадения на Димитър Йорданов до 50-ата минута.

Червените обаче стигат до крайния успех с точни удари на великото крило Иван Колев в 55-ата и 71-ата минута. Второто шампионатно дерби в историята, което завършва 3:2 за ЦСКА, е на 22 март 1980 г.

Тогава сините повеждат чрез Владимир Николчев, но още преди почивката армейците обръщат чрез Спас Джевизов и Марио Вълков. Джевизов бележи за втори път в 55-ата минута за 3:1, а Емил Спасов от дузпа в края оформя крайното 3:2.

За последно вечното дерби завършва при този резултат на 6 март 1999 г., но в полза на Левски. Двубоят се играе на стадион "Славия", а ЦСКА повежда в 8-ата минута чрез Милен Петков от дузпа. Сините обаче стигат до 3:1 след 2 гола на Георги Иванов-Гонзо и един на Александър Александров-Кривия.

Асен Букарев оформя крайния резултат, а дебют за ЦСКА записва Димитър Бербатов.
От близо 20 години Левски (мачът в "Овча купел" 3:2) не е вкарвал повече от 2 гола в едно шампионатно дерби! За същия период ЦСКА реализира три пъти в цели 8 двубоя! Пет от тях са завършили 3:0, два -3:1, а последният случай е 3:2 във вторник. 

Левски е спечелил само едно от последните 14 вечни дербита за първенство - при обрата с 2:1 на 4 март 2017 г. под ръководството на Николай Митов. ЦСКА побеждава в 10 от тези срещи, а 3 са завършили наравно. В момента армейците са в серия от 6 поредни двубоя без поражение при баланс 4-2-0 и 14:6 голова разлика. 

С успеха във вторник ЦСКА затвърди превъзходството си във вечното дерби през май. За червените това бе 9-а победа през този месец, равенствата са 6, а сините победи -5. Головата разлика е 32:25 в полза на армейците. Те вкараха 3 пъти и при предишното дерби през май - 3:0 на 28 май 2017 г.

Така ЦСКА вече е в серия от 16 поредни сблъсъка с Левски за първенство, в които неизменно се разписва. За последно червените не бележат при 1:0 за сините на 27 април 2012 г. В последвалите 16 вечни дербита за първенство балансът е 11-3-2 за армейците, а головата разлика - 31:12 в тяхна полза.

Вратарят на Левски Божидар Митрев допуска средно по 2 попадения във всяко свое участие във вечното дерби - за 7 двубоя под рамката е бил преодолян 14 пъти. В 3 от срещи те ЦСКА му вкарва по три пъти - 3:1 на 26 февруари 2011 г., 3:0 на 29 април 2017 г. и сега при 3:2 на 15 май. Митрев само веднъж запазва мрежата си суха - при дебюта си във вечното дерби на 9 май 2009 г. Тогава сините бият с 2:0 и впоследствие вдигат последната си титла към този момент.

Общо 12 гола в дербито са реализирани от бразилци, като най-много има Каранга - 3, а с по 2 вече са Паулинъо и Енрике, както и Мишел Платини. Португалските попадения пък станаха 10, като от тях само едно е в полза на Левски - на Жоао Силва при синята победа с 2:1 на 27 април 2013 г. Тиаго, Давид Симао и Арсенио са се разписвали по два пъти за ЦСКА. 
 
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки