Звезди в спорта говорят за нуждата от психолог в отборите

Големият шампион трябва да плати цената на успеха, заяви екс министър Свилен Нейков

Звезди в спорта говорят за нуждата от психолог в отборите
В провелата се днес конференция „Личност, мотивация, спорт“ на Катедра „Психология, педагогика и социология“ елитни състезатели и треньори споделиха личния си опит по темата.
 
Научният форум започна с кръгла маса, чийто модератор проф. Татяна Янчева, зам.-ректор на НСА и ръководител на катедрата, откри с апел за принос на всички участници към „изграждането на здрав мост между теорията и практиката в спорта“.
 
Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев поздрави участниците в тазгодишното издание на научното събитие, което се провежда за 23-та поредна година. Ректорът изтъкна активния принос на студенти към научните доклади. Общо 40 са докладите, подготвени от 60 автори. Сред тях 11 са студентски разработки. 
 
Да ценим и използваме собствения си опит от близкото минало, когато България имаше забележителни спортни успехи, препоръча проф. Красимир Петков, декан на Треньорски факултет на НСА, който аргументира тезата си със спецификата на спортната среда в нейната съвкупност от множество фактори. 
 
Олимпийската шампионка Тереза Маринова, трикратната медалистка от олимпийски игри Евгения Раданова, бившият министър на спорта и най-успешен треньор по гребане на България проф. Свилен Нейков, „златните момичета“ Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и ст. треньора на националния отбор по художествена гимнастика Весела Димитрова, треньорът на националния ни отбор по бокс Михаил Таков, бившият директор на ФК Левски  Станислав Ангелов – всички те разказаха за собствения си сблъсък с трудностите при разрешаване на психологически проблеми и за необходимостта от участието на спортен психолог в екипа от специалисти, които подготвят един елитен спортист.
 
„Големият шампион трябва да плати цената на успеха. Той трябва да издържи на тежките тренировки. Ключови са поведение, битова среда, материална база. Постиженията на българските спортисти, отчитайки условията на подготовка, имат двойно по-висока стойност. Българският треньор се бори с битовизми“, очерта ситуацията проф. Свилен Нейков.
 
 
„Днешното поколение е много по-различно. Ние имахме голяма мотивация, а днес такава липсва“, посочи друг психологически проблем Тереза Маринова, а Евгения Раданова изтъкна необходимостта от добра психологическа подготовка на спортните педагози. 
 
За ролята на спортния психолог в изграждането на елитния спортист говори и Весела Димитрова. С откровение тя сподели как в тежките моменти на състезание самата тя е изпитвала нужда от психологическа подкрепа. „Една от слабостите в България е, че си мислим, че знаем всичко. Същевременно се оплакваме, а не се опитваме да потърсим помощ“, допълни старши треньорът на „златните момичета“.  
 
Дискусията продължи с актуални теми на професионалния спорт като снижаващата се възрастова граница, огромните обществени очаквания към елитните спортисти, комерсиализацията, справянето със звездоманията и публичността, както и с ежедневни казуси от практиката на треньора - прекомерни родителски амбиции, сблъсъка родител-треньор в борбата за надмощие на авторитети, комерсиалната нагласа към спорта, липсата на постоянство, загуба на мотивацията при неуспех и др.  

 

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки