Локо (Сф) излиза за голямото завръщане

"Железничарите" срещат Витоша в решителен бараж

Локо (Сф) излиза за голямото завръщане

1091 дни, толкова изминаха от последния мач на Локомотив София в елита. На 31 май 2015-а червено-черните победиха Ботев в Пловдив с 2:0 и спечелиха бронзовите медали в шампионата. Тимът дори можеше да е и втори, но заради по-лошите показатели в преките мачове отстъпи на Берое. Дни по-късно дойде и лошата новина - червено-черните остават без лиценз за Лига Европа и професионалния футбол у нас. Босът Николай Гигов се оттегли, а клубът малко по-късно обяви фалит.

 

Започна няколкомесечно ходене по мъките с карикатурите Касев и Льосков. Бизнесменът и бивш кадър на Локо Иван Василев, който и преди това помагаше на Гигов, реши, че трябва да сложи край на цирка и от средата на август 2015-а пое властта в Локо Сф, който тръгна на чисто от четвърта дивизия. Влизането в по-горния трети ешелон бе спечелено с лекота. След намеса на БФС и реформата в българския футбол тимът бе вкаран направо във Втора лига от сезон 2016/17.

 

Това обаче се оказа голяма лъжица за червено-черните, които преди година завършиха на шесто място на шест точки от третия Витоша Бистрица и баражите за елита. Отборът не успя със своите кадри Антон Велков и Явор Вълчинов и през лятото на миналата година заложи на сръбския наставник Младен Додич.

 

Днес, 12 месеца по-късно, славният червено-черен клуб може да сложи край на тригодишното си лутане по долните дивизии и да осъществи мечтаното завръщане. Под знамената бяха привикани опитните Александър Бранеков, Том и Иво Иванов, които бяха гръбнакът на Локо през кампанията, която с малко повече късмет можеше да има и друга развръзка - директна промоция. Най-хубавото за всички железничари бе, че след срива у дома срещу Струмска слава през март (0:1) те не допуснаха всичко да рухне, а се вдигнаха. Локомотив София записа оттогава 8 победи и 1 равен и днес трябва да хване своя последен влак.

 

"Играхме почтено, честно и коректно. Трябва да успеем да влезем в Първа лига. Борбата беше много оспорвана. Мисля, че досега съм доказал, че Локомотив София в момента е сред добре сложените във финансово отношение отбори. Не дължим средства на никого - нито на играчи, нито на служители. Пътят, по който поехме, ни доведе дотук. Дано имаме късмет", каза босът Иван Василев преди баража.

 

Вратарят на Локомотив София Андрея Ефремов до последно ще е под въпрос за днешния бараж с Витоша Бистрица. Македонският страж се контузи по време на последния мач от шампионата на Втора лига - гостуването на Ботев Гълъбово. Той бе заменен принудително още в 17-ата минута от Кристиян Кацарев. През седмицата Ефремов се готви индивидуално на облекчен режим. За включването му в игра ще се решава буквално преди самата среща на "Лаута". Сръбският наставник на Локо Младен Додич заяви, че ако стражът не се чувства готов и сигурен, няма да се рискува. Последната дума ще имат Ефремов и треньорът на вратарите Йордан Господинов. Александър Бранков отново ще играе с болки. Той отлага доста време своя операция, за да помогне на тима в битката за елита като истински капитан.

 

Единственият пропускащ мача на 100 процента е наказаният централен защитник Емил Виячки. Днес е последната среща от санкцията му. В предни позиции Додич отново ще разчита на голмайсторския нюх на Илия Димитров, а в средата на терена - на опитността на Иво Иванов и Том.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки