Сензациите в пресата: Левски стартира със световното

ЦСКА може да вземе халф на Барса, Славия обяви четвърти трансфер

Сензациите в пресата: Левски стартира със световното
Най-интересните теми в българския печат днес, 1 юни:
 
„Тема спорт”: ЦСКА може да вземе халф на Барса
 
ЦСКА може ga привлече халфа на Барселона Аласана Мане, който през изминалата пролет игра под наем в Етър. Както е известно, Красимир Балъков пък може да заеме директорски пост на "Армията". Именно Бала имаше основна заслуга Мане да премине при виолетовите. Той е използвал сериозните си връзки зад граница и е уредил национала на Гамбия. Мане записа доста добри изяви в Етър, вкара и два красиви гола с изстрели от далечна дистанция. Тъмнокожият халф разпечата точно вратата на ЦСКА - на 8 март на "Армията" при 2:1 за домакините. Тогава матира Черниаускас именно след шут извън наказателното поле. Мане беше точен и в баража за оцеляване срещу Пирин в Благоевград (1:0). Аласана е само на 20 г., като има 2 мача за националния на Гамбия. Той е бил част от популярната катарска академия Aspire от 2012 до 2016 г., след което преминава в Барселона, където играе за юношите до 19 г. Силният му крак е левият, а през пролетта записа 15 мача и 2 гола за Етър.
 
 
„Тема спорт”: Левски стартира със световното
 
Треньорът на Левски Делио Роси отпусна сравнително дълга почивка на футболистите. Сините ще зареждат батериите до 13 юни, сряда. Ден по-късно (14 юни) играчите ще трябва да се явят на първо занимание на „Герена". Тоест те ще започнат подготовка в деня, в който се открива световното първенство в Русия. Логично, на заниманието няма да присъства исландският защитник Холмар Ейолфсон. Той е част от селекцията на Исландия. Викингите са в група на мондиала с Аржентина, Хърватска и Нигерия. Както е известно, Левски ще води подготовка само в България. Сините ще проведат лагер в Правец. Там ще изиграят и повечето контроли. Времето за стягане на редиците и отиграване на тактически замисли за старта на Лига Европа е малко. Сините се пускат в първия кръг на надпреварата, мачовете от който са на 12 и 19 юли - тоест първата среща е по-малко от месец след сбора. За целта Делио Роси иска от ръководството селекцията да бъде завършена до 14 юни. Той държи да бъдат привлечени вратар, защитник и нападател.
Повечето родни отбори ще започнат по-рано подготовка от Левски. За сравнение - Лудогорец се събира за тренировки в понеделник, 4 юни. Трябва обаче да се отчете, че орлите рано-рано си осигуриха титлата и основните им играчи бяха пуснати в почивка на 13 май. Сините пък бяха на мускули до 24 май вечерта - тогава те играха бараж за Лига Европа срещу Черно море, който спечелиха с 4:1.
От клуба все още не са постигнали договорка с Васил Панайотов. Договорът на играча изтича и той още не е подновен. В понеделник полузащитникът води разговори с шефовете, но така и не получи конкретна оферта.
 
„Меридиан мач”: Ботев Пд е приготвил договори за трима
 
Ботев (Пловдив) готви серия от трансфери през следващата седмица, които трябва да вдигнат класата на отбора. Те обаче се очаква да започнат още в понеделник, когато един от лидерите на тима - Йордан Минев, трябва да преподпише договора си с „жълто-черните" за още един сезон. Във вторник Ботев трябва официално да представи като свой футболист универсалния защитник на Пирин (Бл) Костадин Ничев, а ден по-късно е жълто-черната фланелка ще позира и капитанът на Дунав Васил Шопов. Халфът всъщност бе и първият футболист, който уредиха „канарчетата", като той подписа предварителен контракт с пловдивчани далеч преди края на миналия сезон.
Треньорът Николай Киров продължава да търси усилено централен защитник след раздялата с Пламен Димов и несигурното положение на Димитър Пиргов. В момента Белия е на кратка почивка със семейството си, но от неделя той пак започва работа върху селекцията. Киров ще избира кой да остави в отбора между крайните защитници Лазар Марин и Филип Филипов.
 
„Тема спорт”: Славия обяви четвърти трансфер
 
Ръководството на Славия продължава да е активно на трансферния пазар. Носителят на Купата на България привлече четвърти играч. Това е халфът Милен Гамаков. 24-годишният полузащитник се обвърза с белите за два сезона. Предишният клуб на Гамаков бе Лехия Гданск, който го бе пратил в Стомил Олтчин. След края на сезона Гамаков разтрогна контракта си с поляците и стана свободен агент.
"Да, Милен Гамаков подписа договор със Славия. Мога да дам яснота, че контрактът му е за две години. Потвърждавам, че е наш футболист", заяви пред "Тема спорт" президентът на белите Венцеслав Стефанов.
Преди да уреди полузащитника, Славия вече осъществи няколко сделки. Бяха привлечени Димитър Велковски от Локомотив Пловдив, Кристиян Пашев от Созопол, който е юноша на родния ЦСКА, и Александър Станиславлиевич от школата на ЦСКА Москва.
Гамаков, който у нас е играл още в бургаските Нефтохимик и Черноморец, както и в Ботев Пловдив, ще замени Стефан Велев, който вече обяви, че няма да остане при столичани. Бившият халф на Левски има предложения от чужбина, но най-вероятно ще подпише с Черно море. Там треньор е Илиан Илиев - двамата работиха заедно в Берое, Левски и Локо Пд.
"Стефан Велев не ми се е обаждал. Той знае, че имаме желание да остане. Казал е пред своите съотборници, че търси вариант да отиде в друг отбор", каза Стефанов.
Не е изключено Славия да осъществи и изходящ трансфер. "Има запитвания за наши футболисти, но няма конкретни оферти. Интересът е около по-младите в отбора", коментира босът.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки