Зам.-министър Ваня Колева участва в кръгла маса на тема „Няма добра дрога“ (СНИМКИ)

Младите хора трябва да са абсолютно наясно с последствията от приема на всяко едно вещество, подчерта зам.-министърът

Зам.-министър Ваня Колева участва в кръгла маса на тема „Няма добра дрога“ (СНИМКИ)

Младите хора трябва да знаят какви последствия носи след себе си приемът на всяко вещество и стимулант, да бъдат абсолютно наясно на какъв риск се излагат, какви са неизбежните поражения върху здравето и психиката им и какви наказания предвижда законът. Това заяви зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева на кръгла маса на тема „Няма добра дрога“. В дискусията взеха участие кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, председателят на сдружение „Екопрограма“ Борис Ангелов, ученици, спортисти и представители на институции, които създават политики за младежта. Идеята на кръглата маса е да се обсъдят мерки за намаляване на употребата на наркотици и насърчаване на подрастващите към по-активен начин на живот.



Фокусът на дебатите бе съсредоточен върху нарасналата употреба на марихуана от младите хора и водените кампании в социалните мрежи за нейната „здравословност“. Проектът „Няма добра дрога“ има за цел с факти да запознае младежите с вредата от марихуаната, от други „модни“ наркотици и от стимулантите за по-бързо развиване на тялото, които също водят към пристрастяване.



„Всички ние искаме нашите деца и изобщо младите хора на България да растат като здрави и активни личности. В същото време осъзнаваме, че те се намират във възраст, в която са податливи на външни влияния и затова опасността да прибегнат до наркотични вещества е по-голяма. За съжаление, това се случва и с елитни млади спортисти, които търсят стимуланти за по-добро представяне“, заяви зам.-министър Ваня Колева.



Тя коментира, че обществото и институциите трябва да реагират адекватно, за да се противопоставят на тези негативни явления. Ваня Колева припомни, че Министерството на младежта и спорта за втора поредна година реализира Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за подпомагане на дейности с превантивен характер срещу агресия, зависимости и за насърчаване на младото поколение да води здравословен начин на живот. Един от успешно защитените проекти е „Няма добра дрога“ на сдружение „Екопрограма“.



Зам.-министър Ваня Колева подчерта, че обучението е един от най-важните фактори в борбата срещу употребата на стимуланти. Това бе отчетено и на международния семинар срещу допинга в професионалния и масовия спорт, организиран от Министерството на младежта и спорта в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Днешната дискусия ще допринесе за по-добрата информираност на младите хора по темата за последствията от стимулантите и наркотиците. Борбата със забранените вещества в спорта е основен приоритет за нашето министерство и лична кауза за министър Красен Кралев, който е член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA. Ние ще продължим да работим много активно в тази посока, защото здравето на младите хора в България е въпрос от национално значение“, добави Ваня Колева.



Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави Министерството на младежта и спорта за политиката, която води по отношение на младите хора и за превенция на различни зависимости. Тя изрази благодарност и за съвместната работа между Столична Община и министерството по инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018“, която дава възможност на младите хора да се включат в над 500 състезания през тази година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки