Улф Кирстен: Бербатов можеше да е световен шампион, ако не бе българин

„От първите дни се виждаше, че има феноменални футболни качества“, заяви германската легенда

Улф Кирстен: Бербатов можеше да е световен шампион, ако не бе българин

Футболната легенда Улф Кирстен даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той беше звезда на вече бившата ГДР, а впоследствие и на Федералната Република Германия. Малцина са немските футболисти, родени в бившия Източен блок, които са блестели и в обединена Германия. Играл е за два национални отбора, но и само за... два клуба. Шампион е на ГДР с Динамо (Дрезден), а Купата на обединена Германия печели с Байер (Леверкузен). За двата тима има общо 504 мача и внушителните 239 гола. Кирстен е и един от първите учители в професионалния футбол на Димитър Бербатов. Заедно те играха във финала на Шампионската лига през 2002 година на стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу. В кариерата си има общо точно 100 мача за ГДР и обединена Германия.

- Здравейте, хер Кирстен! Вие вече често играете благотворителни мачове с националния отбор на Германия. А доскоро вашият ученик Димитър Бербатов играеше в Индия. Следите ли кариерата му?

- В интерес на истината не знаех, че е стигнал до Индия. Бербатов направи една много добра кариера. Особено в Англия. За последно знам, че играеше във Франция. С Индия ме изненадахте.

- В Байер (Леверкузен) Бербатов започна същинската част от славната си кариера. Помните ли как дойде при вас?
- Разбира се, беше много тихо и спокойно момче. Технически беше гениален. Спомням си, че още в самото начало в Леверкузен получи контузия. Но от първите дни се виждаше, че има феноменални футболни качества. Всички в отбора знаехме, че ще стигне най-високо ниво във футбола.

- През годините много негови съотборници казват, че той рядко говори. Как беше в съблекалнята на Байер?
- И при нас беше така. Гледаше мълчаливо какво се случва. Със сигурност не беше от приказливите.

- Бербатов е признавал, че имате голяма роля в изграждането му като нападател. Какво си спомняте от времената, когато играехте заедно?
- Не сме били чак толкова често заедно на терена. Бербатов тогава беше твърде млад футболист, който влизаше основно като резерва. На тренировките виждах какви големи възможности има. Най-много се опитвах да му покажа, че трябва да е сто процента хладнокръвен пред гола. Веднъж се зарадва много, че вкара. Аз му казах: „Браво, но сега трябва да вкараш втори и трети”. Мисля, че през годините следваше добре този мой съвет. И вкарваше много. Още веднъж ще повторя, че технически той беше гениален пред гола. Сигурен съм, че щом не е прекратил кариерата си, още някой отбор ще се зарадва на попаденията му.

- Байер разви Бербатов до един от най-добрите нападатели през новия век. Къде бихте го наредили?
- Трудно е да отговоря на този въпрос. Няма как да го сложа пред Роберт Левандовски, Кристиано Роналдо или Лионел Меси. Те са играчи от друга планета. Те играят на световно ниво и в клубовете си, и в националните отбори. Бербатов направи много сериозна кариера също. Но за негово съжаление България не е имала толкова силен национален тим. Ако играеше за Германия, Испания или Италия, можеше да стане дори и световен шампион. Щеше да е безценен с качествата си.

- Заедно с Бербатов имахте шанса да играете в мача на мачовете – финала на Шампионската лига. Какво си спомняте от двубоя Байер – Реал (Мадрид) през 2002 година?
- Смея да твърдя, че дори бяхме по-добрият отбор в мача. И то срещу Реал. С малко, но доминирахме в играта. За съжаление направихме ненужни грешки. Два пъти изостанахме в резултата и накрая не успяхме да го обърнем. Но ако си спомняте кой колко шансове за гол имаше, то ще ми повярвате, че Байер бе по-добрият.

- Но защо не успяхте да победите Реал?
- Трябваше да ги победим. Не успяхме да си вкараме положенията, които създадохме. А те бяха там – на терена. Реални. Просто не ни стигна малко.

- Бербатов имаше две положения. Помните ли ги?
- Е, прекалено много време мина от този ден в Глазгоу. Чак толкова не помня.

- Бяха в края на мача.
- Мисля, че удари греда.

- Не, Икер Касияс спаси.
- Ох, този Касияс. Той направи уникален мач тогава. Един великолепен вратар.

- Мислите ли, че в историята на тези финали ще има човек, който да вкара воле като Зинедин Зидан? Това беше голът, с който Реал ви победи.
- Трудно е да се каже. Сега на мода са задните ножици. Аз се надявам обаче, че един ден Байер отново ще е стигне до финал в Шампионската лига. Ясно е, че на Реал това се случва доста често. Тогава Зизу вкара един наистина феноменален гол. Това беше късметът за Реал. Първо Раул, а после той отбелязаха наистина майсторски и решиха финала.

- Да поговорим малко за вашата кариера. Започнахте в бившата Германска демократична република с местния гранд „Динамо“ (Дрезден). Как беше там? Как започнахте?
- Още шестгодишен тичах след топката в едно съвсем малко отборче. Родителите ми обаче работиха в Дрезден, а там школата бе много силна. Имаше доста млади таланти. Малко по-малко започнах да катеря йерархията и най-накрая стигнах до първия отбор.

- Играл ли сте мачове срещу тогавашната Федерална република Германия?
- Да.

- И как беше ГДР срещу ФРГ?
- Винаги бяха много горещи дуели. За съжаление повечето пъти ние бяхме губещите. Но мисля, че с Динамо (Дрезден) направихме немалко добри международни двубои. Веднъж стигнахме до полуфинал в евротурнирите и там отпаднахме от Щутгарт. С малко повече късмет можеше да вземем и купа.

- Какви бяха отношенията между бившите футболисти от ГДР и ФРГ?
- Нямахме отношения. Не ни позволяваха да контактуваме един с друг. А на терена всеки иска да спечели, независимо от коя държава е. Но не сме имали възможност да правим друго освен да играем един срещу друг.

- А стискахте ли палци за ФРГ, когато отборът игра финал на световното първенство в Мексико срещу Аржентина през 1986 година?
- Да и мисля, че така е правил всеки германец. Независимо, че бяхме разделени.

- Как се стигна до вашия трансфер от Динамо в Байер (Леверкузен)?
- Тогавашният спортен директор Райнер Калмунд ме беше наблюдавал в много мачове. По-късно разбрах, че е водил преговори с ръководството на Динамо. Имало е възможност да отида и в други отбори. Но Калмунд бе човек, който правеше много бързо договорите и изпреварваше конкуренцията.

- Защо никога повече в живота си не направихте трансфер?
- Много пъти съм имал шансове да сменя отбора. Искаха ме от различни места. Тогава обаче по-трудно се правеха трансфери, защото не можеше да напуснеш без пари. Райнер Калмунд ме смяташе като свой син и не можеше да си представи, че ще ме продаде. В неговата книга написа, че съм бил непродаваем. Звучи много хубаво и ме кара да се чувствам горд. Но пък така и не заиграх в чужбина.

- От кои отбори сте имал оферти?
- Най-настоятелни бяха Наполи, Бенфика и Байерн. Искаха ме също Верон и Торино.

- Заради Димитър Бербатов вашият Байер беше доста популярен и в България по онова време. И феновете му страдаха заради този неприятен прякор „Неверкузен“. Защо не спечелихте нищо?
- Радвам се, че заради Бербатов сте ни гледали толкова. Това е значението на големия футболист. Подобни неща се случват навсякъде по света. Примерно заради Сон, който сега играе в Тотнъм, преди това Байер стана изключително популярен и в Южна Корея.

- Избягвате ли въпроса за „Неверкузен“?
- Ех, да, не е приятно. Явно не сме имали достатъчно качества, за да спечелим. Или може би ни е липсвал шанс. Наистина имахме много възможности за трофеи. Два или три пъти станахме вицешампиони. Все ни липсваше по едно парченце от пъзела. Но така е във футбола.

- Кои трофеи повече цените – титлите на ГДР с Динамо или купата на Германия с Байер?
- Всички си ги обичам. Еднакви са ми. Примерно три пъти съм ставал голмайстор на първенството. За мен всички те са едни много скъпи трофеи, без значение дали съм ги спечелил в ГДР или в Германия по-късно.

- Като национал на ГДР, а след това на Германия сте се срещал с България. Помните ли един мач в София през 1985 година?
- Май направихме 0:0.

- Не, победихме ви с 1:0.
- Много отдавна беше... През тази година дебютирах в националния отбор на ГДР. Сега като се замисля, струва ми се, че дори свири съдия от ФРГ. Контрола ли беше?

- Не, световна квалификация за мондиала в Мексико.
- Явно ми се губят спомените.

- Нашата гордост обаче е четвъртфиналът на световното в САЩ през 1994 година.
- Ние няма какво да се гордеем от този мач. За съжаление и аз бях там. Но бях контузен. Една изключително неочаквана и неприятна загуба. Ако бяхме победили България, щяхме да играем пак на финала.

- Какво означава за Германия да загуби от България? Много по-малки сме от вас.
- Само, че точно тогава България имаше много голям отбор с уникални футболисти. Сега е съвсем различно и ви липсва качество. Но през 90-те години България бе една от най-силните футболни нации.

- Кои българи най-много цените?
- Ще ви кажа Берба, защото играх заедно с него. Но веднага ми изплува името на Балъков. С него се видяхме наскоро. Изключително добро момче е. И, разбира се, няма как да пропусна Христо Стоичков.

- Страдате ли, че на турнирите с ваше участие Германия не успя да се представи толкова добре?
- За съжаление е така, но не мога нито да го върна, нито да го променя. Толкова много исках да съм на финал на световно или европейско първенство. Когато можеше да се случи и Германия спечели титлата на Евро‘96, аз трябваше да гледам у дома контузен. Във футбола за съжаление и това се случва. Не можеш да имаш всичко!

- Вие сте сравнително нисък за нападател, но за времето си бяхте един от най-опасните с глава. Как го правихте?
- С добро пласиране. Наблюдавах, наблюдавах и... вкарвах.

- Повече инстинкт ли е голмайсторството или се учи?
- Инстинкт е преди всичко. В юношеските години се научаваш как да се пласираш. Тренираш ударите с глава, които са много важни. И постепенно се стига и до големите мачове.

- А кои са най-важните ви голове?
- Нямам представа.

- Имало ли е вратар, който ви е ядосвал със спасяванията си?
- Имало е толкова силни вратари дори само в Бундеслигата, че не мога да ги изброя. Трудно ми е да извадя един и да ви го кажа. Няма и да е справедливо.

- Кой е най-добрият нападател днес?
- Кристиано Роналдо.

- За какви пари Байер ви купи от Динамо (Дрезден)?
- 3 милиона и 700 хиляди марки.

- А как бихте коментирали днешните трансфери?
- Само мога да клатя глава. Вече няма нищо разумно в тях. Абсурдно е да се плащат 200 милиона евро за един човек. За мен футболът изпадна в неприятно състояние, което граничи с глупост. Мисля, че това би могло да доведе до проблеми в играта и да я отслаби. Ще видим. Но лудостта е на лице.

- Каква е прогнозата ви за световното първенство?
- Мисля, че Германия ще е най-малко на полуфинал. Също и Испания. Един от двата южноамерикански гранда Аржентина и Бразилия също ще е в карето.

- Защо германските отбори се представиха доста неубедително в Европа през последния сезон?
- Добър въпрос. Понякога се случва да имаш и лош сезон. Отборите ни не бяха конкурентоспособни в Шампионската лига и Лига Европа с изключение на Байерн. Испанските отбори превърнаха евротурнирите в свое море. Мисля, че с парите си и Пари Сен Жермен ще бъде сред най-силните съвсем скоро. Заедно с англичаните те имат безлимитни бюджети и могат да си купят качество.

- Доколко пречи на Бундеслигата доминацията на Байерн?
- Дали пречи не мога да кажа. Байерн е отбор, който има изключителни футболисти и на резервната скамейка. Въпреки че миналата есен баварците показаха слабости в играта си, накрая пак убедително триумфираха с титлата.

- След края на кариерата ви за кратко бяхте помощник-треньор в Байер (Леверкузен). Защо не продължихте с тази професия?
- После поех втория отбор на „аспирините”. Но не останах дълго. Нямах желание.

- Защо?
- Вероятно още не се е появил клубът, който да ме убеди, че мога да започна и в това поприще.

- Какво правите сега?
- Повече си почивам. А най-добре го правя, когато гледам футбол. Без значение дали е Бундеслигата или трета дивизия.
Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки