Сензациите в пресата: Левски продава вратар на Лийдс

Славия задържа универсален играч, Иван Колев на финални преговори с Верея

Сензациите в пресата:  Левски продава вратар на Лийдс

Най-интересните теми от българския печат днес, 4 юни:

 

„Меридиан мач”: Левски продава вратар на Лийдс

 

Вратарят на Левски Димитър Шейтанов е пред трансфер в емблематичния английски клуб Лийдс. Лично собственикът на „сините" Спас Русев урежда сделката, за която помага и мениджърът Лъчезар Танев. Очаква се до края на месеца да стане ясно дали юношеският национал Димитър ще отиде в тима от Чемпиъншип. Става въпрос за продажба, от която в касата на клуба да влезе солидна сума, нищо че договорът на Шейтанов изтича в края на годината. Припомняме, че младият страж беше низвергнат от ръководството на „сините" и вече доста време не играе за Левски в официални срещи, след като двете страни не се разбраха за нов договор. От „Герена" не искат да изпълнят едно от основните условия на младока по договора - да е в групата на първия отбор в определен процент от официалните мачове.

 

Интересно е да се уточни, че Левски ще спечели пари от Шейтанов, дори ако сделката с Лийдс пропадне и младокът си тръгне от „Герена" идния януари, когато договорът му вече ще е изтекъл. Според законите на ФИФА и УЕФА клубът, който вземе младия талант, ще дължи компенсация на „сините". Иначе Димитър Шейтанов безспорно е най-голямата надежда на България във вратарския пост. Въпреки че младокът не играе за Левски, той блестеше с екипа на националния отбор срещу тимове като Франция и Испания.

 

„Тема спорт”: Славия задържа универсален играч

 

Славия ще задържи втория си капитан Емил Мартинов. Универсалният играч ще стартира подготовка с отбора, макар да се очакваше да напусне. Мартинов ще чака до последно предложение от чужбина и ако предложи добро такова, Славия няма да му прави спънки. Поне засега обаче 26-годишният играч остава. Първото занимание на тима е насрочено за 8 юни, а още на 13-и е и първата контрола - с Ботев Враца в София. "Мартинов засега остава при нас. Той е много полезен на отбора, тъй като го използваме на две позиции - като халф и десен бек. Надявам се да остане и за есента. Трябва обаче да се признае, че с добрите си изяви момчето заслужи да получи шанс да играе в чужбина за повече пари. Ако излезе добра оферта, няма да го спираме. Но поне засега остава част от Славия", добави Загорчич.Мартинов бе капитан на белите в повечето от мачовете през изминалия сезон, тъй като носителят на лентата Георги Петков (42 г.) обикновено бе резерва. 

В същото време халфът Стефан Велев потвърди, че вече не е част от Славия: "Честно казано, не виждах много причини да оставам. Договорът ми така или иначе изтече и търся други варианти. Сега отивам към морето, за да отпочина малко, и после ще мисля как ще процедирам", заяви 29-годишният Велев. Той е вариант за Черно море, но изчаква оферти и от чужбина. Халфът вече е играл за Динамо Тбилиси. В Славия пък търсят поне още две летни попълнения, като приоритет са още един централен защитник и десен бек. До този момент бяха привлечени 4-ма - централният бранител Александър Станиславлиевич (20 г.) от школата на ЦСКА Москва, левият бек/крило Димитър Велковски (23 г.) от Локо Пд и халфовете Милен Гамаков (24 г., играл за последно в Стомил Олщин) и Кристиян Пешов (21 г., Созопол).

 

„Тема спорт”: Иван Колев на финални преговори с Верея днес

 

Верея е на крачка от това да назначи нов треньор. Опитният Иван Колев (60 г.) ще седне на финални преговори с ръководството днес. Той вече е имал среща с президента Галин Михайлов, но не е дал окончателен отговор дали е съгласен да води отбора. Колев иска да уточни някои детайли около работата си в клуба, а вероятно ще настоява и за гаранции, че няма да има финансови проблеми. Както е известно, през изминалия сезон във Верея неведнъж се просрочваха по няколко заплати на куп. Въпреки това клубът се похвали в официалния си сайт, че е получил лиценз за новия сезон, като публикува документа.

 

"Има такава вероятност, но по-добре да се чуем в понеделник (б.а. - днес), за да видим какво ще е окончателното решение", лаконичен бе Колев пред „Тема спорт”. През пролетта тимът бе воден от играещия треньор Елиаш да Силва, а лицензоносител бе Иван Вутов. Сега обаче съществува вероятност Колев да поеме самостоятелно отбора. Според запознати резервни опции за Верея са Александър Димитров и Димчо Ненов. Двамата работиха в екип през изминалия сезон в Локо ГО. Димитров бе старши треньор, а Ненов - негов асистент.

 

Избор №1 за поста обаче е Иван Колев. За последно той работи в елитния индонезийски ПС ТНИ през 2017 г. Колев се задържа 4 месеца на поста - от май до септември, като изведе отбора в 21 мача (6-3-12). Преди това Колев бе начело на Локо Горна Оряховица (2016/17) и Славия (2014-2015) в елита. Специалистът има дълга кариера, която стартира още през 1982 г. като треньор в школата на Левски. След това води редица родни клубове, сред които Славия, Дунав, Кремиковци и националите go 19 и 21 г. Бил е начело на редица индонезийски и ми-анмарски клубове. На два пъти е бил и селекционер на Индонезия (2002-2004 и 2007-2008). Верея стартира лятна подготовка на 15 юни (петък), предвиден е лагер в Словения и Австрия.

 

„Тема спорт”: Берое иска хърватски бранител

 

Берое е влязъл в преговори с хърватски бранител. Според запознати играчът е пристигнал в Стара Загора за среща с ръководството. Развитие около евентуалното привличане на защитника се очаква до сряда. Той може да се превърне във второто лятно попълнение на Берое след халфа Александър Василев. Доскорошният футболист на Лудогорец парафира договор със заралии през миналата седмицата и бе представен в официалния сайт. 23-годишният Василев ще стартира подготовка с Берое на 11 юни, когато е първата тренировка. Ако заралии се разберат и с хърватина, той също ще се яви за старта на лятната подготовка. Берое търси попълнения както в защита, така и в офанзивен план. С клуба се разделиха бранителите Иван Иванов и Павел Виданов и ще бъде привлечен поне един централен защитник. Водят се преговори и с конкурент на Камбуров за върха на атаката. На този етап няма яснота около бъдещето на Педро Еуженио. Голмайсторът на заралии има заложена откупна клауза в контракта и няколко чуждестранни клуба проявяват интерес към ангажирането му.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки