Йоргачевич: Левски вече има основа, феновете са сред най-добрите в света

„Митрев е силен вратар, Цветкович показа качествата си, а Прохазка заслужава само суперлативи“

Йоргачевич: Левски вече има основа, феновете са сред най-добрите в света

Боян Йоргачевич се превърна в любимец на феновете на Левски в трите сезона, в които бе под рамката. Излизащият със синьо шалче сръбски вратар бързо бе припознат като един от южната трибуна. Той изигра общо 71 мача за сините. Сърбинът е чуждестранният страж с най-много срещи 8 историята на тима. "Тема Спорт" потърси вчера Боян за коментар на изминалия шампионат за сините. Йоргачевич започна кампанията на „Герена", но след това прекрати кариерата си. Той се раздели с феновете по време на домакинството с Лудогорец (0:0) на 6 септември 2017-а. Боян не скри разочарованието си от поредния нулев сезон, но е оптимист за бъдещето на клуба. Сърбинът откри собствена школа в Шабац, в която тренират над 500 деца.

Здравей, Боян, къде те намираме? Какво се случва с теб, набира ли скорост школата ти в Шабац?

- В Сърбия съм. Всичко около школата засега е идеално. Нещата са както трябва. В момента тук тренират около 500 деца. Имам големи планове. Смятам че, съвсем скоро ще станем партньори с гранд като Цървена звезда. Всичко върви по план, ще е супер да си сътрудничим с такъв голям отбор.

В предишен разговор бе споменал, че имаш планове да създадеш и мъжки отбор. Как вървят нещата в тази посока?
-Да, това е в моите планове, но за момента искаме да направим всичко както трябва в детската академия. След това ще се създаде и мъжки отбор. Моето желание е той да е изграден от деца, които са излезли от моята школа. За всичко има време.

Бе споменавал, че искаш да караш и треньорски курсове както за наставник на вратарите, така и за старши треньор. Успяваш ли да намериш време за това начинание?
- През септември ще започна курсове за придобиване на треньорски лиценз. Искам да имам и двата лиценза. В следващите години планирам да се отдам на обучение.

Влиза ли в плановете ти стаж в бившия ти отбор Левски?
- По-късно може. Но в началото искам да добия опит 6 работата с деца. Желанието ми е да започна от най-ниското стъпало и постепенно да се развивам. С голяма радост ще се завърна в Левски, ако клубът ме повика. Дано и това стане някой ден.

Търсиха ли те от Левски, откакто напусна?
- Не, за момента не съм се чувал с никой от клуба.

Гледаш ли български футбол, следиш ли случващото се на „Герена"?
- Да, следя българското първенство и специално Левски. Няма как да е различно след времето, което прекарах на „Герена" Гледам всичко, което дават за отбора - мачове, предавания. Много се ядосвам, но за момента няма как да помогна на тима.

Как ти се видя Левски през изминалия сезон?
- Още от самото начало Левски играеше трудно. Това беше големият проблем -действаше се мач за мач. Много неща се случиха както не трябваше. Времето минаваше, а от ден на ден тимът вървеше надолу. За момент беше добре и всички се надявахме, че отборът ще тръгне нагоре. Но след два добри мача отново се случваше да се наредят лоши резултати. Липсваше постоянството.

Ръководството гласува доверие на Делио Роси и за следващият сезон. Ще успее ли италианецът през втората година да изгради добър отбор?
- Да, той е опитен треньор, направил е сериозно име в Италия. Научил е много неща. Вярно, наставникът трябва да носи най-голямата отговорност, но вината за случилото се не е само негова. Щом ръководството му гласува доверие, означава, че разчита на треньора. Нямах възможността да работя с Роси и нямам право да коментирам, когато не го познавам.

Взе участие в загубения финал за Купата на България срещу Черно море през 2015 година. Сега Левски отново загуби по драматичен начин битката за трофея. Как видя двубоя със Славия?
- Да, лошо се стекоха обстоятелствата. Левски заслужаваше трофея с играта, която показа - и срещу Черно море, и срещу Славия. Много съжалявам и за феновете, които заслужават да изпитат радостта от спечелен трофей след толкова дълъг период. Все нещо малко не достигаше, а купите щяха да са заслужени.

Няма как да не те попитам за вратарския пост в Левски. Доста критики отнесе Божидар Митрев през този сезон. Справедливи ли бяха те?
- За жалост се събраха няколко много трудни мача за Божидар. Но аз смятам, че Левски има основата да направи добър отбор. Митрев е силен вратар и мисля, че може много да помогне на Левски.

Кой ти направи най-силно впечатление през сезона?
- Милош Цветкович ми направи много добро впечатление. Спомням си, че в началото беше много трудно за него. Всички го атакуваха - и медии, и фенове. Но видяхме, че мина малко време и показа класата си. Отличи се с добри центрирания в предни позиции, а освен това заигра умело в защита. Другият, когото мога да посоча, е Роман Прохазка. Той заслужава само суперлативи.

Ще успее ли Левски да се турнирите с тактиката, която се налага в тима?
- Визирате, че Левски понякога играе по-предпазливо и на контри? Според мен ключовото за отбора ще е той да се обиграе, да се запази един състав за няколко години. Играчите да бъдат заедно, да се опознаят, да свикнат един с друг. А не на всеки шест месеца да се взимат по десет нови футболисти. Това не е решение на проблемите. Нищо не става от днес за утре. Трябва търпение -това трябва да се разбере от всички. За да стане едно нещо както трябва, да бъде устойчиво - то трябва да бъде гръбнак. По-добре е да имаш сработени качествени играчи, отколкото да вземеш няколко звезди и да ги сложиш като кръпка.

Спомена Роман Прохазка. Феновете го изпратиха подобаващо, както теб през месец септември миналата година. Тогава изпита това чувство. Как ще коментираш случилото се?
- Роман е доказана класа. Направи нещо голямо за Левски. Даде сърцето и душата си за отбора. Той има място в синьото семейство - да се завърне един ден като футболист или треньор. Но дори това няма толкова голямо значение, защо-то той винаги ще е левскар.

За финал - какво ще кажеш на феновете?
- В момента живея, за да се върна някой ден пак в отбора. Няма значение дали като треньор или просто приятел и фен на тима. Скоро ще присъствам на мач, за да мога отново да видя синьото море как подкрепя Левски, феновете винаги са се доказвали. Така бе и във финала срещу Славия. За мен те са в Топ 5 не в Европа, а в целия свят.
Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

Левски с най-солена глоба след кръга

"Сините" броят 8000 лева на БФС

Костов води тренировката на Левски

Треньорът с дълга реч пред играчите

Левски с нов антирекорд

Вижте какво направиха „сините“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки