Сираков: Роси трябваше да бъде уволнен 10 пъти

Легендата на "сините" ги отписа в борбата за титлата и следващия сезон

Сираков: Роси трябваше да бъде уволнен 10 пъти

Наско Сираков - голмайстор №1 на Левски и бивш изпълнителен и спортен директор на си­ните, даде обширно интервю за "Тема Спорт". В него легендата говори за тима от „Герена", проце­сите в родния футбол, съдийството, Лудогорец, ЦСКА. Както и за започващото тази седмица све­товно първенство по футбол.

Г-н Сираков, харе­са ли ви изминало­то първенство през погледа ви на зрител, бивш футболист и ръ­ководител?
- Хареса ми, че имаше интри­га до около един месец преди края на шампионата. Като ни­во - според мен играем всичко друго, но не и играта футбол. Имам предвид европейски фут­бол. Не говоря за световен, а дори за този от средноевро­пейските първенства. При нас се играе най-бавният футбол. Това е 100 процента сигурно, футболистите са изключител­но неподготвени за Първа лига. И най-нормално нещо - резул­татът от това се вижда в на­ционалния отбор. А също и от нивото на вътрешното ни първенство.

Това ли беше последното ви първенство като човек, пря­ко ангажиран с ръководство­то на футбола - бяхте член на Изпълкома, но се оттеглихте на последния конгрес на БФС?
- Аз пряко не съм бил ангажи­ран никога в ръководството на футбола. Това, че съм бил член на Изпълкома, не означава, че съм бил ангажиран.

Това само представителен пост ли е? Отнася се не само за вас, а и за останалите чле­нове на Изпълкома...
- Четох, че в новия Изпълком на всеки член веднага е вменена някаква длъжност и отговор­ност за нещо. Но при мен не е било така.

Защо според вас посещаемостта по стадионите намаля­ва? Като отидем на мач, се шегуваме с това колко ще е публиката - 50, 100, 200, 300 човека...
- Този отговор го дадох оиде на първия ви въпрос. Хората можеш да ги излъжеш един, два, пет, десет пъти, но не можеш цял живот да го правиш, феновете вече имат страшно много информация. Те всеки ден могат да гледат европейски и световен футбол и могат да направят необходимото им съ­поставяне.

Но ако например Берое ти е в сърцето, защо ще гледаш Ливърпул срещу Стоук Сити?
- Берое е от отборите с пуб­лика. В интерес на истината, за мен Берое бе един от малкото светли лъча в нашия футбол през изминалия сезон. Отбор, който се опитва да изгражда някакъв стил, да играе по опре­делен начин. Разбира се, трябва да се отбележи, че и трень­орът Александър Томаш рабо­ти за първа година там. Зато­ва бе най-нормалното нещо и при тях да има сътресения. Но аз смятам, че с този треньор Берое ако продължава по същия начин, през новия сезон ще бъде още по-добър и ще играе по-важна роля в първенството, отколкото тази година.

Берое го казах между друго­то...
- Но уцели. Виждате отбо­ри... особено като Левски, кои­то в 90 процента от случаите през годините назад са били с най-голяма средна посещаемост, а сега нещата са ужася­ващи.

Защо се получава така, че хората обичат да си гледат мачовете по телевизията -вадят се добри рейтинги за гледаемост. А не са на стадио­на. Всъщност те се интересу­ват от футбол, но ги няма на трибуните, защо?
- По принцип българските ма­чове винаги са били по-гледани от чуждите. Но хората прос­то предпочитат да си седнат у дома и да пият една ракия със салатка. Да гледат мача по те­левизията, вместо да ходят да си тровят нервите на стадио­на.

Да, но в същото време, ако отборът им е силен, те ще за­режат удобството на дома и ще отидат на стадиона...
- При всички положения. Осо­бено при някои отбори това е задължително. Левски ако има сериозен отбор, ако притежа­ва сериозен треньор - при всич­ки положения публиката ще се върне. Но и това няма да продължава вечно. Защото аз си спомням, че преди 30-35 години на Славия ходе­ха по 10 000 човека на мач. Са­мо че като нямаш успехи... Де­цата обичат да стават привърженици на победители­те.

По кое време ви стана ясно кой ще стане шампион в пос­ледния шампионат?
- След мача от плейофите в Разград между Лудогорец и ЦСКА (б.р. - 3:2 за домакините). След него вече беше ясно първе­нството. Е, предстояха още мачове, но разликата стана шест точки, а в България тол­кова точки са много голямо предимство.

Като бивш нападател как гледате на това, че Мартин Камбуров и на 37 години вкар­ва редовно голове?
- Мартин е отличен играч. И човек също.

Подобри постижението ви по отбелязани голове в елита - вие сте със 196, а той мина кота 200 и е с 203. Пред него е само Петър Жеков с 253...
- Постиженията са за това -да бъдат подобрявани. Той пър­во е много добро момче, профе­сионалист - от това, което го­ворих, с треньора му в момен­та, той е много доволен от не­го. Винаги е бил голаджия и най-нормалното нещо, след като играе по този начин, е да вкар­ва голове и да подобрява пос­тижения. Пожелавам му само да е жив и здрав и да продължа­ва по същия начин.

През тази година имаше из­разени голмайстори като Фернандо Каранга, Клаудиу Кешерю...
- Малко бяха.

Друг път обаче не е имало толкова класически голаджии, или поне не са изпъквали тол­кова?
- Да ви кажа честно - това не е изпъкване.

Но все пак двама човека ми­наха границата от 20 гола в първенството.
- За мен над 20 гола в 36 мача е нищо за нашето първенство и за футбола, който се играе в него. За мен е нормално качест­вен нападател от европейска класа в този шам­пионат да вкарва 40 гола. Толкова, колкото реализи­рахме ние преди време.

Как ще комен­тирате послед­ните треньорс­ки смени във во­дещите ни клу­бове в елита Лу­догорец и ЦСКА? Според вас това стремеж за надг­раждане ли е, или просто се търси нещо но­во?
- Според мен и двете. За Лудого­рец е по-странно, защото идва в такъв момент - в деня, в който за­почваш подго­товка, а правиш треньорска смя­на. Това го свър­шиха и преди три-четири годи­ни, когато сътво­риха и най-големия си гаф в евротурнирите срещу Милсами. Горе-долу беше същата работа. Доведоха треньор (б.а. - португалеца Бруно Рибейро) дори след пър­вия подготвителен лагер. Дано да не стане сега така. Но за мен тази смяна е много по-странна, отколкото тази в ЦСКА.

Вие също направихте по­добна странна смяна, и то съ­що с Димитър Димитров -през лятото на 2000-ата годи­на в Левски. Така ли беше?
- Тогава тя стана 3-4 дни след последния мач. Но и до ден днешен сме запазили отлични отношения с Димитър Димит­ров. Вчера пихме кафе на съща­та маса, на която сме сега. То­ва е професионалната работа. Аз съм преценил по този начин тогава, че трябва да го напра­вя. Търсил съм винаги нещо по-добро за Левски. Той не ми се сърди за това... Сигурен съм, че му е било неприятно, но във футбола и особено в треньорс­ката професия е така. А и в ди­ректорската - когато трябва да взимаш решения, касаещи бъ­дещето на отбор като Левски. В нито един момент не съм из­питвал някакви угризения от това нещо. Сменил съм доста треньори.

А при ЦСКА? Защо при тях се стигна до назначението на Нестор Ел Маестро?
- Един месец преди края на първенството те хранеха на­дежди и имаха големи шансове за титлата. Явно разочарова­нието втора година поред им е дошло в повече и потърсиха промяна. Доколко правилно е било в този момент да се сме­ни Стамен Белчев? Или да го ос­тавиш да си довърши сезона и тогава да направиш промяна­та - вече тези решения се взи­мат от съответното ръковод­ство.

Каква ви е прогнозата за следващото първенство като развой, интерес, протичане? Подходящ ли е този формат?
- Форматът при всички поло­жения ще се запази - вече бе обя­вено. Според мен футболният съюз правилно помисли по-сери­озно за този във Втора лига, за­щото за мен не е нормално от 16 отбора да изпадат 4 директно. Това означава, че 25 про­цента от тимовете са аут. За­това и се потърси промяна и вече ще изпадат два отбора. Що се касае до развоя на следва­щото първенство - мисля, че надбягването ще е пак между два коня.

Тоест, да четем между ре­довете, че не слагате Левски в битката за титлата?
- Вие слагате ли ги? В Левски бяха готови още тази година да спечелят трофей, но загуби­ха като последните глупаци ку­пата, която им беше в кърпа вързана! За кой ли път го пра­вят вече?! За трети път в пос­ледните пет години. Пак разп­лакаха половин България. А неле­пото е, че ако бяха взели тази купа, те бяха готови да обявят сезона за успешен! Представя­те ли си?! При положение, че са 24 точки зад Лудогорец и 17 зад ЦСКА?! Това е срам! Те трябва да си дадат сметка, че това е голям срам! Явно там всяка година се занижават критериите. Ти да си на 17 точки зад ЦСКА и на 24 от Лудогорец, а при това шампионите дръпнаха ръчната спирачка в последните 3-4 кръга - иначе разликата щеше да е над 30 точки. И ти да си готов да обявиш един сезон за успе­шен в Левски! И сякаш изведнъж ще станат страшно по-добри догодина.

Може би за самочувствие щяха да го обявят...
- Това са фантазии за хора, които хал хабер си нямат от футбол. Те могат да се заблуж­дават както искат и да хвър­лят обещания в публичното пространство. Но каква е реал­ността? Във футбола най-големият проблем е, че след един месец започват мачовете и каквото и да говориш, и какви­то обещания да даваш, излизаш на зеления терен и там ти лъсва истинското лице.

Според вас през следващия сезон съдиите ще бъдат ли пак фактор?
- В България винаги са сериозен фактор. Много сериозен фактор са.

Не става въпрос да опреде­лят кой ще е шампион, защо­то в последните години оплескват дори мачове без никак­ва интрига?
- Те се нагърбват и с това да определят шампиона. Няма как­во да се заблуждаваме - това е истината!

В последните 7 години е един и същ шампионът...
- По една или друга причина много често се бърка в една по­сока. А между другото и за изпа­дащите, а и за всичко се намес­ват сериозно. Но за сметка на това си имаме Марк Бата, за да се крием зад него. Той е абсо­лютен индианец. Харчим пари на вятъра за един индианец. Но не, по-скоро той ни има за ин­дианци.

Значи, щом му плащаме па­ри за нищо, сме индианци?
- Много ясно. Каква работа е свършил според вас Бата?

Забелязахте ли някаква про­мяна при новия шеф на съди­ите Йордан Сталев, след като той замени на поста Петър Петров?
- Не. То няма да има промяна. Ако си мислите, че ще има про­мяна в съдийството, значи сте се объркали.

Е, така ли ще я караме - на мач по два отменени гола, ня­колко дузпи и засади... След всеки мач излиза даден трень­ор и казва, че така повече не може.
- Съдиите са зависими, съди­ите се плашат.Те нямат спокойствие. Атакувани са. Какво очаквате? За един месец да се сътвори чудо и съдийството ни да стане на европейско ниво. Затова от много години нямаме на голямо първенство наш съдия. Помните ли какви съдии имаше в България? Атанас Узунов, Богдан Дочев, Данчо Жежов и още преди тях. На големи първенства почти ви­наги сме имали съдии. Това, че са били там, не е подарък за тях, а просто са имали качествата да бъдат там. Те са си го извоюва­ли. А сега дадат на реферите ни някаква умряла квалификация и това е.

Според вас ще има ли някак­ва промяна в БФС, в начина на ръководене на футбола след този конгрес, в менажирането на националните отбори?
- Сигурно ще има. Надявам се на това. За БфС не искам тол­кова да говоря поради проста­та причина, че 12 години съм бил част от Изпълкома. Разго­варял съм с Борислав Михайлов. Той има желание и добри намерения, но доколко ще успее, ве­че е отделен въпрос.

Какви са очакванията ви за световното първенство?
- Бих заложил за световна титла на Бразилия или на Гер­мания. Разбира се, аз съм привърженик на испанския фут­бол, макар че за Испания не бих заложил. Както се казва - "Всич­ки играят, но накрая Германия е на финал". Има много силни от­бори на това световно първен­ство, франция и Белгия са с много голям потенциал. Порту­галия също е добър тим. Също­то е и с всички латиноамерика­нски състави. Уругвай е изклю­чително силен отбор. Според мен ни очаква много добро све­товно първенство.

Според вас Славиша Йоканович може ли някой слънчев ден да се върне отново да работи в България?
- Никога! Според мен той до две-три години ще води някой от големите английски клубо­ве. Вече е спряган за Челси. Най-нормалното е да продължи с Фулъм във Висшата лига. Но нищо чудно и тази го­дина да поеме Челси. Той има потенциала да води някой от грандовете на Висшата лига.

А защо се случи уволнение­то му от Левски след равен­ство 0:0 с Локо София?
- С Левски в последните де­сет години се случиха толкова простотии и по-лошото е, че продължават да се случват. Просто привържениците тряб­ва да стиснат зъби и да разчи­тат на тази приказка, че коле­лото се върти и при всички по­ложения рано или късно на на­шата улица ще изгрее слънце. Макар че засега все още е много облачно. Левски е преживявал много тежки моменти в исто­рията си, така че ще преживее и тези ръководители, и тези моменти.

Може ли и на сегашния треньор Делио Роси да се слу­чи това, което с Йоканович преди време - да бъде уволнен по телефона?
- Той досега трябваше десет пъти да бъде уволнен. Щом не се е случило до момента, пред­полагам, че ще си отиде заедно с цялото ръководство. На това разчитам.

Цялото оперативно ръко­водство ли или и собстве­никът?
- Всички. Не знаеш на "Герена" кой е оперативен и кой е сло­жен за бушон. Там не можеш да го разбереш това. И кой стои зад завесата! Там е чудо на чу­десата!

Според вас все още ли "Левс­ки е една голяма лъжа", както се изразихте преди време, или сега е малко по-малка?
- Няма голяма промяна.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки