Нойер: Не съм и помислял, че ще пропусна мондиала

"Готов съм, от моя пост не мога да предавам страх на отбора", твърди вратарят на Германия

Нойер: Не съм и помислял, че ще пропусна мондиала

Миналия петък по време на контролата срещу Сау­дитска Арабия (2:1) топка­та опасно отскочи към Мануел Нойер. Той вещо я ук­роти с лявата си ръка, пос­ле си я подхвърли с дясната и силно я изрита напред. Вратарят на Германия изг­лежда в обичайната си пер­фектна форма, сякаш не е отсъствал близо 8 месеца заради контузия. Макар то­ва да бе едва вторият му мач за Бундестима, светов­ният шампион от Мондиал 2014 изглежда напълно го­тов да брани титлата на стартиращото в четвъртък (б.р. - утре) пър­венство в Русия. След пър­вото полувреме в Леверкузен Нойер бе сменен, но то­ва не предизвика притесне­ние. "Всичко бе предвари­телно уговорено, Тер Щеген също трябваше да получи игрови минути", заяви ка­питанът на Германия.

Нойер, предстои ви трето участие на мондиал, но преди да говорим за това, защо ми­налия месец облякохте екипа на Буфон?
- Помолиха ме от Ювентус. Това бе хубава инициатива по повод прощалния му мач за бианконерите. Бях щастлив да го направя, Буфон заслужава ува­жение.

Ще ви липсва ли на мондиала в Русия?
- Разбира се, а и не само на мен. Свикнахме да се виждаме на големи първенства. На Евро 2012 се срещнахме и Италия ни победи на полуфинала, преди 2 години във франция на четвъ­ртфинала ние спечелихме след дузпи. Джиджи е страхотна личност. Това го доказва и хаштагът на инициативата - #unico (един­ствен).

Вие също обаче можеше да пропуснете световното пър­венство, макар причината да бе контузия?
- Никога не изгубих вяра и се­га съм убеден, че съм в състоя­ние да издържа на интензивно­стта на турнира. Не съм и по­мислял за миг, че мога да про­пусна мондиала. Но когато си контузен и правиш физиотера­пия всеки ден, трябва да имаш голяма воля, за да се справиш. Беше ми много трудно отстрани, но аз винаги съм бил оптимист и съм преследвал мечтите си. Ако не бях повяр­вал, нямаше да съм тук и сега да си говорим за предстоящия мондиал.

Кога разбрахте, че пробле­мите вече са зад гърба ви?
- Миналия месец започнах да тренирам пълноценно с Байерн. После на лагера с наци­оналния отбор в Южен Тирол всеки ден и всяко занимание бе като взет изпит. Направихме нови изследвания на крака, но бях спокоен и уверен, че всичко е наред. Нямах нужда да чакам рентгеновата снимка, вът­решното ми чувство не ме излъга.

Селекционерът Льов до последно се надяваше да ви повика за Русия и в крайна сметка точно това се случи.
- Разговаряли сме многок­ратно и аз бях наясно с мнение­то му. Когато знаеш, че чо­векът отсреща разчита на теб, няма как да го подведеш. Германия в момента разполага с отлични вратари и евенту­алното ми отсъствие нямаше да е фатално. Но този пост е деликатен, а освен това съм и капитан на тима. Мога само да благодаря на Льов за довери­ето и търпението. Но колко­то и да бе огромно желанието ми да играя на Мондиал 2018, в никакъв случай нямаше да го подведа, ако при мен нещата не бяха наред.

Не се ли притеснявате, из­питвате ли страх от нова контузия?
- Абсолютно не. Рискът от контузия за мен е както и за всички останали играчи. Никой не е застрахован. В момента се чувствам уверен и супермотивиран. Вратарят не трябва да предава на отбора чувство­то за страх. Това би било фа­тално.

Когато завръщането ви в Байерн постоянно се отлага­ше, не ви ли минаваха през главата лоши мисли?
- Съжалявам, че не можах да играя на финала на сезона в Бундеслигата. А също и в спора за купата на страната срещу Айнтрахт Франкфурт. С това не искам да кажа, че ако бях па­зил, трофеят щеше да е в на­шата витрина (б.р. - орлите спечелиха с 3:1). Просто не ис­ках изобщо да рискувам.

Резервата ви в национал­ния отбор Тер Щеген говоре­ше за разочарование, след ка­то отново седна на пейката. Какви са отношенията меж­ду вас?
- Добри, говорим си на тре­нировките, нормални неща. Много добре разбирам настро­ението му, защото той идва след отличен сезон с Барселона. Нормално е всеки от нас да иска да играе, но такива са по­зициите. Тер Щеген е много це­нен за отбора, а също и с все­кидневната си работа.

Германия този път ще е в ролята на защитаващ тро­фея, а останалите ще се опитват да го отнемат. Как­во променя това за вас?
- Абсолютно нищо. Винаги съперниците ни са се стремели да ни победят, дори и когато не сме били шампиони. Сега обаче сме с повече опит, от­колкото преди 4 г. И никога не сме преставали да изпитваме глад за още успехи.

Освиркванията срещу Йозил и Гюндоган заради снимка­та им с турския президент Ердоган предизвикаха буря от полемики. Като капитан какво е вашето мнение?
- Мисля, че е много жалко. Срещу Саудитска Арабия игра само Гюндоган, но реакцията бе същата, както и срещу Австрия (1:2), когато на тере­на бе и Йозил. И все пак Илкай бе на разположение, за да обяс­ни, говори и по телевизията. Той иска да направи всичко за отбора и не му е никак лесно в тази ситуация, която наруша­ва спокойствието в тима. Ние сме футболисти и искаме за мислим само за играта и предс­тоящото световно първен­ство. Само това има значение.

"Тема Спорт"

Байерн смачка Унион при визитата си в Берлин, вкара 5 гола на клетия си опонент (ВИДЕО)

Баварците не показаха никаква милост

Лайпциг надделя над Хайденхайм и запази мястото си в Топ 4 (ВИДЕО)

"Биковете" спечелиха с 2:1

Йозил призна защо се реши на физическа трансформация

"Правя го, за да бъда във форма", каза бившият германски национал

Треньорският казус за Байерн се заплете

Нагелсман остава начело на Германия

След голямо шоу: Дортмунд видя сметката на Атлетико (ВИДЕО)

Рурците победиха испанския тим с 4:2

В Байерн търсят причина за контузиите

Спортният директор Кристоф Фройнд коментира темата

Дортмунд се справи с адашите от Гладбах, ВАР лиши Забицер от хеттрик (ВИДЕО)

Рурците стигнаха до успех с 2:1 като гости

Байерн се справи с лекота срещу Кьолн на "Алианц Арена" (ВИДЕО)

Ситуацията при "козлите" е доста неприятна

Леверкузен продава голмайстора си на Милан за 50 милиона евро?

Виктор Бонифас е обект на интерес от страна на "росонерите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки