Мария Петрова: Толкова неща искам да правя, че няма да ми стигне един живот

Все напомням на Ники Михайлов да е джентълмен, допълни легендата в гимнастиката

Мария Петрова: Толкова неща искам да правя, че няма да ми стигне един живот
Трикратната световна шампионка Мария Петрова бе специален гост в предаването на NOVA – „На Кафе“. Грацията говори откровено за успехите в спорта, за страстта ѝ по архитектурата, летенето и за най-голямото и богатство – семейството, което е изградила заедно с героя от САЩ 1994 и понастоящем президент на Българския футболен съюз – Борислав Михайлов.
 
„Беше велико всичко в Испания. Подемът в гимнастиката ни не се случи от вчера за днес. Това бе програма дълга във времето. Започнахме преди пет години. Имаме прекрасни деца амбициозни и отдадени родители и след пет години, сега имаме световно в София септември в Арена Армеец. Европейското бе велико, няма такава публика като испанската. Щяха да срутят всичко, викаха, сканираха, радваха се много на нашите момичета. Добри сме“, започна Мария Петрова за пресните емоции около шампионата на Стария континент, който се проведе в началото  на юни в Гуадалахара, Испания.
 
Световната шампионка направи паралел между индивидуалната гимнастика и тази в ансамбъл. За това, коя е по-сложна, Петрова обясни: „Когато си една, всички погледи са вперени в теб. Но по принцип е по-сложно да си индивидуалистка. Имаме добри момичета в ансамбъла и добри индивидуалистки“.
 
 
„Всички се борят и работят, но ние искаме да покажем нещо по-различно. Да покажеш история с тялото си. Това с Катрин, Неви, с младите надежди Боряна, Петя и Ерика се получава. Треньорите в лицето на Бранимира Маркова и Весела Димитрова, са много добри. Мен ме карат да треперя, че съм супер критична. Много работят. Това е огромен труд, който полагат“.
 
„Преди години в гимнастиката се залагаше повече на артистичност. Сега има повече атлетизъм. Много са сложни трудностите с тяло“, анализира развитието на грациозния спорт заместник председателят на Българската федерация по художествена гимнастика.
 
 
За художествената гимнастика все още се носят митове за тежкия режим на грациите. В действителност ли е толкова тежко и толкова ли сериозни са ограниченията, Петрова каза: „Който има проблеми с килограмите внимава, който няма му е по-лесно. Като видите една гимнастичка с дрехи ще ви се види кльощава, по трико обаче изглежда елегантна и фина“.
 
„Нищо хубаво не се постига така лекичко, с удоволствие и забавления. Тренира се по-много часове, имат и личен живот, но той е по-малко. Гимнастиката може да даде много добро стъпало. При нас момичетата се пенсионират на 21 години, така могат да се развият в друга насока“, продължи Петрова, която разказа за страстта си по архитектурата:
 
 „Първо исках да стана космонавт. Обичам летищата, обичам да летя. Даже си мечтая в другия живот да се родя мъж и да стана пилот. Исках да следвам и архитектура. Толкова неща искам да правя, няма да ми стигне един живот. Не вътрешен интериор ме влече, а сгради, как е поставена, така че на влиза светлина. И до сега все променям нещо у нас. Представях си как една гимнастичка отива да следва в университет,  представях си как всички там са минали по един път, а аз…отказах се, защото аз вече бях стигнала едно ниво в друга сфера и бе по-добре да правя това, в което съм постигнала някакво ниво. Харесва ми Виена, стари сгради, архитектурата. Париж е пропит от история. Това много ме впечатлява“.
 
 
„Да, влюбена съм в Бразилия“, продължи обаятелния си разказ грацията. „Имах покана 2011 година да изнеса курс там, в Рио. Първо не ми се пътуваше толкова много, но като видях, че е Рио си казах, че трябва да ида. Попаднах на много хубави хора. Те са много емоционални, спонтанни, директни, не задържат емоции. Всъщност трябваше да остана 9 дни, а аз останах 13, трябваше и самба вечерта да посетя.
 
Най-хубавите деца бяха от една фавела, те ни поканиха на самба парти на стадиона там. Там по принцип е опасно, но аз исках да ида. Страшничко беше, пред стадиона имаше камиони с момчетата и мъже с автомати, едното момиче ме държеше за ръка през цялото време, защото бях чужденка все пак. Страшен купон беше. Та, със 70 деца работих там. Впечатленията ми бяха чудесни. Бих се върнала там, независимо от пътя. Аз играех с тях. Показвах им и те в един момент виждаха, че трудното нещо може да се случи“.
 
Лъчезарната Петрова разкри и за любопитните случки, които обикновено съпътстват пътуванията ѝ по света, както и за една история, при която вместо своя паспорт е взела този на съпруга си – героя от САЩ 1994 – Борислав Михайлов.
 
„В сряда се върнах от Минск. Чета, че пет дни мога да ида в Беларус без виза. Решавам, че ще си взема служебния паспорт. Отивам там, казват ми, че нямам виза и не мога да вляза. Ако си с дипломатически или служебен паспорт в Беларус не можеш без виза, ако си с личен – можеш. До Израел – отивам готова за път, давам си паспорта и човекът проверява и ме пита как е мъжът ми и аз казах, че е добре и че си е у дома. Той се усмихна и ми показа, взела съм неговия паспорт, Добре, че имаше време. Имам култови моменти. Изпускала съм разбира се, самолет. Боби е много подреден, спазва часове, графици и всичко. Боби сега е в Москва. Аз се вълнувам от Световното, харесвам футбола. Гледаме заедно мачове. Боби ме научи. Обикновено намалява звука и така гледа“.
 
Мария Петрова сподели за един от най-притеснителните ѝ мигове, а именно моментът, когато бе лице на колекцията на Жени Живкова.
 
„Правя често неща, от които се страхувам, за да премине моят страх. Така първото, с което се справих бе да говоря пред публика, Успях да го преодолея. Аз умея да се контролирам и владея. Обичам да правя нещата добре, максималист съм. Но да бъда на подиум, редом до професионалисти, за мен е притеснително. Не беше лесно за мен“.
 
 
За съвместяването на личния с професионалния живот, грацията обясни: „С Боби правим така, че да пътуваме по едно и също време, за да може да водим личния си живот. Обичам изненадите и романтичните жестове, но Боби е по-романтичен от мен. Обичам да готвя. В къщи не са претенциозни. Обичам да правя нови неща. Понякога ми се ядат български ястия. Като се върнах от Испания, така ми се ядеше свинско със зеле, и като се върнах в началото на лятото си сготвих“.
 
Може би най-голямото богатство на спортното семейство са трите деца. Михайлов и Петрова имат обща дъщеричка – Елинор, както и дъщерята и сина на бившия вратар от първия му брат – Бисера и Николай.
 
Петрова откровено призна, че много обича и тримата и не пропускат всяка възможност са изкарват време заедно. Именно тук дойде и най-прекрасната изненада за гостенката на „На кафе“, която бе силно развълнувана и просълзена. Специално видео с Елинор, Бисера и Николай зарадва гимнастичката, а в него и тримата споделиха за общите моменти, през които са преминали – весели и разбира се трудни. Голямата дъщеря на Михайлов пък определи Петрова като „идеал за жена“.
 
 „Те са вече  големи. Николай ще направи 30. Бисера е малко по-голяма. Тя има хубаво семейство и две дечица. Елинор – малка, малка, тя е на 18, тя завършва тази година. Всяка Коледа обичаме да се събираме заедно“, каза шампионката, която след видео изненадата, добави: „Такава прекрасна изненада ми направихте, благодаря ви!“.
 
 
 
„И на Бисера и на мен ни е било трудно. Но не можех да си представя да не дам на тези деца това, което им липсва. Женската страна. Щастлива съм, че с Елинор наистина сме приятелки. Ники какво съм го правила като малък, нямате си представа. Досега напомням на Ники да е джентълмен. Пръснати са по-света. Нека да събират емоции, да видят света, да се срещнат с различни хора, да си изградят сами личността.
 
Елинор е вече пет години в Испания. На 14 години я изпратихме. Някои ме питаха как ми е дало сърце. Аз настоях да замине. Тук малко или много като дете на еди кой и еди коя си. Половината деца искаха да са до нея, другата не я обичаха. Тя се опитваше да се възползва понякога от това, затова исках сама да иде и да се наложи някъде и да се изгради. Първите 5 месеца бяха много трудни. След това и Елинор разбра защо е направено всичко. Тя отиде на място, където има деца от цял свят и пое по малко от всички. Вече знае два езика.
 
За мен това е важно. Елинор бе гимнастичка една година. Придоби елегантност. Има хубава линия на тялото. За мен всяко дете поне малко трябва да се занимава със спорт. Той учи на дисциплина. Елинор известно време игра и тенис, но имаше малшанса две операции да претърпи и сега просто играе за удоволствие“, разказа още Петрова.
 
„Почивка надявам се да има. Бисера вече е в България, скоро и Ники, очакваме и Елинор“, сподели Мария Петрова за плановете на фамилията за лятото.
 
 

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки