Горалски: Искам България да се гордее с мен на Мондиала

Лудогорец ме подготви перфектно за световното първенство, допълни полякът

Горалски: Искам България да се гордее с мен на Мондиала
Полският халф на Лудогорец Яцек Горалски е един от двамата представители на родната Първа лига на започващото днес световно първенство в Русия. Другият е защитникът на Исландия Холмар Ейолфсон, който е играч на Левски. В последната контрола на „дружина полска“ преди заминаването за Сочи - при победата с 4:0 над Литва, 25-годишният Горалски започна като титуляр и остана на терена във Варшава 90 минути. Кореспондент на „Меридиан мач” разговаря с него след срещата, като го изчаква първо да предаде на колега от радиото в Бялисток своята фланелка от срещата, на която е събрал автографите на целия отбор. „Тя е за администратора на Ягелония. Никога не забравям откъде съм тръгнал“, казва Яцек, който премина в Лудогорец тъкмо от Бялисток. 
 
- Яцек, от теб тръгна атаката за първия гол срещу Литва, с който Левандовски откри резултата. Мнозина наблюдатели вече са на мнение, че именно ти трябва да си титуляр в първия мач срещу Сенегал във вторник. 
 
- Естествено, че отзивите ме ласкаят, но, както сигурно очакваш, отговорът ми е, че 11-те се решават единствено от селекционера Адам Навалка. Аз съм доволен, че играх цял мач, че се проявих като креативен халф. В Полша ми се носи славата на разбивач, на дефанзивен полузащитник, който рядко се включва в нападение. Но срещу Литва се опитах да разбия тази представа и ето, че се получи. Ние сме един екип и за всеки от нас най-важното е представянето на Полша на световното. На такъв форум няма титуляри и резерви - всеки излиза и се бори за родината. А аз съм свикнал да се боря - много футболисти от Екстракласата имат доста по-лек път от мен. 
 
- Защо? 
 
- Средата, в която израснах в Бидгошч, можеше да ме прати в затвора. Много от моите приятели от детството станаха бандити, имат постоянни проблеми със закона. Някои от тях и сега са по затворите. Но мен футболът ме спаси, а и аз съм свикнал от малък да изтръгвам щастието си със зъби и нокти. 
 
- Вратарят на Рома Лукаш Скорупски, който отпадна от Мондиала, но бе в една стая с теб по време на целия лагер, те нарича полския Гатузо. Как гледаш на това прозвище? 
 
- Да, може би има прилика, защото много обичам шпагатите с двата крака (б. р. Гуралски се изправи с Лудогорец срещу водения от Дженаро Гатузо Милан тази зима). Аз наистина се старая да демонстрирам всеотдайност и борбеност във всеки мач, независимо дали играя за клубния или националния отбор. Даже е имало случай, когато съм крил контузия, само и само да изляза на терена. 
 
- Кога се случи това? 
 
- На контролата през март с Нигерия във Вроцлав, когато паднахме с 0:1. Тогава бях пуснат като смяна на Карол Линети още в 19-ата минута. Аз самият обаче имах дълбок разрез на крака, който бе закърпен с 4 шева. По невнимание ме закачи точно моят добър приятел Скорупски. Навалка така и не бе забелязал шевовете, защото се постарах да ги крия през цялото време. Спомням си още, че на един мач в полското първенство ми счупиха носа. Накараха ме да играя с маска, но аз я махнах, защото ми беше некомфортно - пречеше ми да виждам добре.
 
- Може обаче да се каже, че в последната година определено ти върви... 
 
- Да - на 20 декември се роди дъщеря ми Агата, после станах шампион с Лудогорец, а сега пътувам с националния отбор на Полша за Русия. Какво повече мога да искам от живота?! Определено съм галеник на съдбата - сега летя на крилете на щастието. Когато разбрах, че съм в списъка от 23-мата избраници на Навалка за Мондиала, три нощи не можах да мигна от вълнение и радост. Понякога ми се струва наистина, че сънувам и ми се иска някой да ме ощипе и да се събудя. Но това си е самата истина и аз й се наслаждавам. 
 
 
- Как се чувстваш като един от двамата представители на българското първенство на Мондиала? 
 
- За мен това е изключително признание, чест и щастие. В Лудогорец има много добри футболисти, но съдбата избра отборът да бъде представен на Мондиала в Русия именно от мен. И аз ще се постарая България да се гордее с мен. Искам го от цялото си сърце. Ако е възможно, да останем на първенството до самия край - на 15 юли, когато е финалът. Разбира се, това е мечта, но нали мечтите са за това, за да се сбъдват! Ето - вече стана дума колко хубави неща са ми се случили... 
 
- Чувстваш ли се подготвен след сезона с Лудогорец за Мондиала? 
 
- Категорично мога да кажа, че Лудогорец ме подготви перфектно за първенството. Когато преминах от Бялисток в шампиона на България, много хора ми се чудиха, че отивам в Разград. Но се оказа, че изборът ми е правилен. 
 
- Какво мислиш за треньорската смяна в Лудогорец? 
 
- С Димитър Димитров-Херо се разбирах много добре. Всичко между нас беше ясно. Но решението за треньора е изцяло на собственика. В много клубове в Европа се процедира по този начин - проектът се освежава.
 

 

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки