Иберийското дерби - перлата на груповата фаза

Първият зрелищен сблъсък на Мондиала противопоставя действащия евро­пейски шампион срещу светов­ния първенец от 2010-а

Иберийското дерби - перлата на груповата фаза

Първият зрелищен сблъсък на мондиала в Русия, определян от мнозина като перлата на групо­вата фаза, противопоставя два­та отбора от Иберийския полу­остров. Действащият евро­пейски шампион срещу светов­ния първенец от 2010-а. Фавори­тите Португалия и Испания ще се срещнат в лют сблъсък за точки в група В, а срещата им е на Олимпийския стадион в Сочи на брега на Черно море.

Доста неочаквани събития разтърсиха лагера на фуриите точно преди световното. Се­лекционерът Хулен Лопетеги бе уволнен в последния момент с етикета "предател", тъй като е преговарял с Реал Мадрид зад гърба на федерацията. Ще дове­де ли рокадата до сътресения в състава? Тепърва предстои да разберем...

Начело на тима на пожар бе поставен Фернандо Йеро, който няма сериозен треньорски опит зад гърба си (водил е за кратко само Овиедо в Сегунда дивисион и е бил по­мощник в Кралския клуб).

В последните си контроли Ис­пания записа по 2 победи и 2 ре­мита (в последния си мач победи с 1:0 Тунис), докато мореплава­телите влизат в надпреварата като актуални европейски шам­пиони. Воден от суперзвездата Кристиано Роналдо, тимът на Фернандо Сантош таи надежди за стабилно представяне и в Ру­сия. Португалският състав е изпълнен с опитни играчи и по-млади състезатели, които се допълват идеално. В подготов­ката си за мондиала национали­те записаха 5 контроли, а в тях регистрираха 2 победи, 2 равен­ства и 1 загуба. В последния си мач спечелиха с 3:0 над Алжир. Селекционерът Фернандо Сан­тош може да разчита на най-доброто, така че Португалия ще се опита да се възползва по най-добрия начин от драмите в лагера на съперника.

Съседките имат общо 35 сре­щи в историята помежду си. В тях Испания е с пълен превес -17 победи, докато Португалия е ед­ва с 6. За последно двата отбора се срещнаха в полуфиналите на Евро 2012, когато Испания отстрани своите комшии с дуз­пи. Очакванията са за голям мач, защото ще бъде интересно да видим как испанците ще се наго­дят към новия си треньор и дали изобщо той ще се нагърби да прави някакви тактически про­мени. В същото време португал­ците разполагат с нужната класа и опит, за да се измъкнат сухи от първия тест на мондиала.

Мореплавателите стигнаха до Русия след оспорвана битка за първата позиция в квалификаци­онната група с Швейцария. Ро­налдо и компания допуснаха само едно поражение в изиграните 10 срещи, като накрая изпревариха кръстоносците по голова разли­ка. В същото време Испания успя да се справи с конкуренцията на Италия в своята група в зона Ев­ропа. Иберийците спечелиха де­вет мача и допуснаха само едно равенство, което бе срещу адзурите. В края на 2017-а Испания вече игра на руска земя - гостува на сборная в Санкт Петербург, а резултатът бе равен (3:3). През март тимът изигра два мача срещу сериозните отбори на Германия (1:1) и Аржентина (6:1). В началото на юни испан­ците допуснаха изненадващо ра­венство срещу Швейцария (1:1), а след това дойде и минимални­ят успех над Тунис с 1:0.

Каквото и да се случи днес в Сочи, в крайна сметка иберийс­ките страни може би няма да имат проблеми да продължат напред, тъй като останалите два отбора в групата са пълни аутсайдери - Мароко и Иран.

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки