Ел Маестро ще вкара адреналин в отбора

"Черве­ните" трябва да се подсилят на върха на атаката, за да имат по-голяма дълбочина в състава

Ел Маестро ще вкара адреналин в отбора

Една от най-добрите новини за ЦСКА това ля­то е факт, след като звездата на отбора Фернандо Каранга се присъедини към лагера в Тете­вен. Този път сага около брази­леца нямаше и смятам, че това не е изненада. Много добре поз­навам управленския стил на Гриша Ганчев и разни артис­тични номера при него трудно минават. За разлика от пред­ходни години, когато често имаше драми с бягащи футбо­листи, за последно под ръковод­ството на Александър Томов. Забавянето на Каранга през зи­мата е било само епизод - по-скоро изключение. Той е супер-фигура за българския футбол и враговете на ЦСКА направиха всичко възможно да го извадят от играта - и на терена, и извън него. Не е необходимо да се връщам към подробности от края на миналото първен­ство. Каранга е уникално попа­дение за ЦСКА и вътрешния ни шампионат и колкото по-дълго остане у нас, толкова по-добре. Разбира се, ще бъде доста трудно бразилецът да бъде задържан на "Армията". Не мо­же да не му минават мисли за трансфер, но смятам, че ЦСКА ще го използва в евротурнирите и вече на по-късен етап - през август, би могло да се стигне до продажба.

С Каранга или без него, черве­ните трябва да се подсилят на върха на атаката, за да имат по-голяма дълбочина в състава. Процесите по селекцията оба­че не са лесни, особено в държа­ви с по-скромни ресурси като нашата. На този етап не виж­дам причина да се изпада в па­ника защо има само две нови попълнения. Селекцията в стра­ните от нашата черга винаги е функция на много фактори, и то далеч не само спортни, но и социални. Ясно е, че за българс­ките клубове трансферната проблематика е истинска кръс­тословица. Затова нека не бър­заме да поставяме срокове за селекцията на ЦСКА, а да изча­каме нейното развитие. Убе­ден съм, че има определени про­цеси, които изискват време. Още повече че до затварянето на трансферния прозорец има два месеца и половина. А през последните две години видях­ме, че клубът е активен на па­зара дори в края на август.

Какво е необходимо на отбо­ра? Вече съм анализирал тази тема, така че няма да кажа ни­що ново, като посоча центра­лен защитник, креативен халф и централен нападател. Оста­ването на Енрике, Каранга и Десподов е отлична новина, но ЦСКА се нуждае от сериозни подкрепления, за да хвърли ръка­вицата към хегемона.

Интересен ход в предстоя­щата нова битка за титлата е назначението на младия спе­циалист Нестор Ел Маестро. За мен, както и за 99% от чер­вената общност това име бе изненада. Но в същото време смятам, че типажът на този наставник отговаря на съвре­менната тенденция в Европа -да се назначават млади хора, които са направили впечатле­ние в елитни клубове с иновативното си и авангардно мис­лене, без непременно да прите жават богата визитка. Приме­ри много - Юлиан Нагелсман в Хофенхайм, Флориан Кофелд във Вердер, Виктор Гончаренко още преди десетилетие в БАТЕ Борисов... Новият треньор на ЦСКА дава наличие за голям по­тенциал. Но успехът му на "Ар­мията" зависи от много неща. От шанса, от усмивката или пък гримасата на съдбата. Всичко е много относително. Но е ясно, че с избора на Ел Ма­естро ЦСКА направи нестан­дартен ход, който може да се окаже изключително печеливш и за двете страни.

На база интервютата на младия специалист той ми прави впечатление на интере­сен човек, със заслужено самочувствие. Със сигурност ще преобърне доста представи за нашия футбол. Неговата нестандартна и неконвенционална фигура ще вкара значи­телна доза адреналин не само на "Армията", но и като цяло в българското първенство. А това никак не е малко, тъй ка­то понякога емоционалният допинг е от изключително важно значение в колективни­те спортове.

Що се отнася до липсата на опит у Ел Маестро - не смятам, че това априори трябва да се изтъква като минус предвид предстоящото участие на ЦСКА в Лига Европа. Нестор е бил доста години в Бундеслигата и Австрия и си е дал сметка за нещата. Да не говорим, че изключително успешен треньор във вътрешен план като Стойчо Младенов не успя да направи нищо особено на евросцената. Докато Любослав Пе­нев, без да притежава опита на Стойчо, постигна епохална победа над Динамо Москва и класиране за групите на Лига Европа, но този успех не наме­ри продължение на вътрешна­та сцена. Фактът е, че Нестор Ел Ма­естро е придобил огромно фут­болно образование по време на своя престой в Бундеслигата. Това никак не е малко, защото там и помощник-треньорите се подбират по най-висок професионален критерий.

Георги Атанасов, "Тема Спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки