Дамян Дамянов: Българският спортен тотализатор даде 600 000 лв. за футбола ни

„За трета поредна година купуваме професионални топки за нашите клубове“

Дамян Дамянов: Българският спортен тотализатор даде 600 000 лв. за футбола ни

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов заяви, че са инвестирани 600 000 лева в родния футбол и за трета поредна година са купени професионални топки за нашите клубове.

- Започна Мондиал 2018. Светът днес е футбол. На футболна тематика ли е и СПОРТ ТОТО?

- СПОРТ ТОТО винаги е на тема спорт, това е ясно. А също и на тема футбол, български футбол. Щастлив съм, че Българският спортен тотализатор осигури професионални топки на всеки отбор от Първа лига. Това е официалната футболна топка, с която се играе на Мондиал 2018. Нашите клубове вече тренират с тях. Пожелавам им много голове и точни попадения с новите топки.

- За първи път ли го правите?
- За трета поредна година купуваме професионални топки за нашите клубове. Правим го, защото се оказа, че всеки клуб тренира с различен стандарт топка. Това е плюс за домакинския отбор, но отборът гост, който не познава спецификите на топката, е в неизгодна позиция. Затова заедно с Българския футболен съюз взехме решение, че ще заложим на феърплей като инвестирахме в рамките на договора ни за сътрудничество 600 000 лева и предоставихме възможно най-високия стандарт топка за нашите тимове от Първа лига. Всички професионалисти признаха, че това е правилното решение, което трябва да се наложи и занапред, за да се играе качествен футбол. Сътрудничеството ни с БФС датира отдавна. Преди 61 години тотото започна своята дейност именно със залагания във футболни срещи в игрите на Тото 1. Първите тото тегления са били организирани по футболни стадиони и игрища пред публика.

- Дейността на единствения държавен хазартен оператор е посветена изцяло на спорта. Можете ли да обобщите колко пари годишно дава Българският спортен тотализатор в подкрепа на спорта и колко е тази сума за всичките 61 години?
- Само през 2017 г. сме подпомогнали българския спорт с близо 54 милиона лева. Като казвам „сме“ имам предвид освен спортния тотализатор и всички хора, които участват в числовите и моментните лотарийни игри. Те се чувстват съпричастни към нашата кауза - спортът в България да продължава да бъде повод за национална гордост. През изминалите 61 години сумата надхвърля 5 милиарда лева. Българският спортен тотализатор отделя 1/3 от своите постъпления за развитието на спорта и физическото възпитание.

- Какво предстои пред СПОРТ ТОТО?
- Подготвили сме много изненади за почитателите на игрите на СПОРТ ТОТО. В началото на лятото на пазара ще излезе нова моментна лотарийна игра. Тя ще бъде заредена с летни емоции, изненади и с много печалби. Всяка седмица участниците ще имат възможност да си спечелят лятна почивка на българското Черноморие. Да не забравяме, че в момента, в любимата игра „Тото 2 - 6 от 49“ е най-големият, постоянно нарастващ джакпот, който тази седмица е почти 5 милиона лева. Този месец в абсолютно всеки тираж на играта теглим чрез жребий нов автомобил. В „Тото 2-5 от 35“ също сме заредили бонус печалби, изтеглени чрез жребий, които дават още един шанс за печалба. Стараем се да надграждаме постигнатото за тези 61 години с все повече печалби и атрактивни игри. Като държавно предприятие много стриктно следим разходването на средства, например за предметни печалби, отпечатване на талони, оптимизиране на софтуери, актуализиране на сървъри и модули. Изцяло се съобразяваме със Закона за обществени поръчки, което ни ограничава в условията на конкурентна среда. Нужна е по-либерална законова регламентация. Имаме спешни поръчки, възлаганията на които изискват твърде дълъг период от време и това намалява конкурентоспособността на БСТ. И все пак нашите участници са верни почитатели на игрите ни и чрез залога си правят спорта в България възможен.
Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки