Бразилия започва похода към Шестата

Капитанът на "кръстоносците" призна, че няма как да спрат Неймар

Бразилия започва похода към Шестата

Най-големият фаво­рит на букмейкъри­те за трофея на Мондиал 2018 - Бразилия, стартира днес похода си към шестата световна титла. Селесао ще се из­прави срещу коравия, но напълно преодолим отбор на Швейцария в първия си мач на шампионата в Ру­сия. Срещата е от група Е, където са още отбори­те на Сърбия и Коста Рика. Бразилия и Швейцария пък ще премерят сили на "Ростов Арена" в Ростов на Дон.

След като бяха помете­ни с 1:7 от Германия на предишния мондиал, зла­тистите ще мият срама и коренно се преобразиха под ръководството на Тите. С новия селекцио­нер Бразилия се събуди от кошмара и отново всява страх. Представи се из­ключително силно по вре­ме на квалификациите в зона Южна Америка, а ос­вен това впечатли и в контролните мачове, ко­ито изигра. В 4 проверки през тази година Брази­лия постигна 4 победи, сред които личат успехи­те над Русия (3:0), Герма­ния (1:0) и Хърватска (2:0). За десерт дойде и победата с 3:0 над Ав­стрия на 10 юни.

Южноамериканците нямат спи­ране и са в серия от 5 по­редни сухи мрежи. Те до­пуснаха само 2 гола в най-скорошните си 11 срещи. Наставникът Тите ще може да разчита напълно на възстановения Ней­мар, но с проблеми преди мача е полузащитникът Фред. Новото попълне­ние на Манчестър Юнайтед ще остане под въп­рос до последно и най-ве­роятно няма да се риску­ва да започне като титуляр. Бразилия няма загуба в първия си мач на монди­ал от 1934-а, когато пад­на с 1:3 от Испания. На последните си 18 участия на световни първенства златистите тръгнаха с 16 победи, както и 2 ре­мита.

Швейцария излиза като пълен аутсайдер срещу могъщата Бразилия, но също натрупа самочувствие като може да се похвали със силна кампа­ния по време на квалифи­кациите. Кръстоносците дълго време държаха пър­вото място в своята гру­па, но в заключителната фаза го отстъпиха на Португалия и трябваше да минат през баражите, където успешно се спра­виха със Северна Ирлан­дия. В 4-те си приятелски среши преди Мондиала тимът записа 3 победи и 1 реми, което показва, че Швейцария разполага с на­истина силен състав. На­ставникът на тима Владимир Петкович няма притеснения относно играчите си, тъй като всички състезатели са здрави и и ще бъ­дат на линия за битката с бразилците.

"Практически е невъз­можно да неутрализираме Неймар във всичките 90 минути. Той е може би най-добрият и най-завършен играч на неговата позиция в света", призна капитанът на кръстонос­ците Щефан Лихтщайнер, който наскоро осъ­ществи трансфер от Ювентус в Арсенал.

Битката между тези две страни ще бъде под номер 9 в тяхната исто­рия. Досега те са се срещ­нали 8 пъти, като 7 от мачовете са контроли. Статистиката показва 3 победи за Бразилия, 2 за Швейцария и 3 ремита. В единствената официална среща, която датира от груповата фаза на Мондиал 1950, те завършват на­равно 2:2. За последно се срещнаха в контрола през 2013 година, която Швей­цария спечели с 1:0. Пет­кович ще се опита да под­несе изненадата, разпола­гайки с доста стабилен тим от опитни играчи, които освен всичко друго се подвизават и в силни европейски отбори.

Бразилия пък ще трябва да заяви амбициите си за титла още в първия мач, а това ще стане само с победа. Задачата пред отбора и Тите е само ед­на - първа световна тит­ла от 2002-а насам и общо шеста в историята на най-великата страна при националните отбори.

 


 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки