ИЗВЪНРЕДНО: Спас Русев проговори за бъдещето на Левски

Вижте какви са целите пред отбора за новия сезон

ИЗВЪНРЕДНО: Спас Русев проговори за бъдещето на Левски
Новият футболен шампионат стартира на 20 юли. Родните отбори започнаха подготовката си за първенството. До момента Левски е реализирал два трансфера, а в клуба се завърнаха и преотстъпените му юноши. Мажоритарния собственик на Левски Спас Русев разкри пред „Блиц” какви са стремежите и очакванията му за сезон 2018/2019 г.
 
- Г-н Русев, преживяхте ли кошмарната загуба на финала за купата от Славия?
 
- Отдавна съм го преживял. Красотата на футбола е, че в него има много адреналин! Вие виждате каква изненада се получи на световното първенство в Русия на мача Исландия - Аржентина. В тази среща Аржентина доминираше, но не успя да вкара победен гол, въпреки че аз бях за Исландия.
 
- Защо подкрепяте Исландия?
 
- Защото Левски има национал от Исландия и не може да не го подкрепя. В събота всички съотборници на Холмар гледаха мача в съблекалнята и го подкрепяха.
 
- Каква беше причината да оставите Делио Роси на треньорския пост, след загубената купа, а не да постъпите като повечето футболни президенти у нас, които биха му посочили вратата?
 
- Има някои хора, които искат Роси да си ходи още от първия ден, в който той дойде в Левски. На тях не им трябва дори да е загубил мач, за да му поискат оставката. Вижте какво, от една страна имаш 25 състезатели от различни националности, с различни характери и различни проблеми. От друга страна имаш треньорски екип с определен характер и определени проблеми. И ти искаш от тези две страни да изградиш един общ характер на отбора. Категорично е, че този процес отнема определено време. Напасването на тези характери няма как да стане толкова бързо. Вие виждате как Гуардиола отиде като треньор на Манчестър Сити с толкова добри футболисти и огромен бюджет, но успя да донесе титлата едва на третата година. Подобна бе ситуацията и с Мауриньо в Манчестър Юнайтед, който все още не е спечелил шампионата. За успехите трябва време и аз вярвам в това.
 
- Склонен ли сте да вярвате, че Делио Роси ще спечели титла с Левски?
 
- Не искам да говоря за склонност или за компромис. Аз вярвам в това, че на един треньор трябва да му се даде възможност да работи в дългосрочен план.
 
 
- Видях, че лично сте ангажиран със селекцията в Левски и в клуба пристигнаха няколко попълнения. Ще има ли още нови футболисти при "сините" до началото на сезона?
 
- Аз смятам, че отборът има основата и оттук-нататък можем да говорим само за надграждане. Непрекъснато се наблюдават състезатели и във всеки един момент когато забележим, че има футболист, който би вдигнал нивото на Левски, естествено е, че ще го привлечем.
 
- Разполага ли Левски с голям бюджет, за да гони шампионската титла?
 
- Шампионската титла не се купува с бюджет, тя се печели. Печеленото на шампионската титла не е въпрос на бюджет, а на отбор, който играе красив футбол и побеждава в мачовете си.
 
- Убеден ли сте, че през тази година Левски ще е боеспособен отбор, който да атакува първото място?
 
- Всички знаят, че при започването на всеки шампионат целта пред Левски и ЦСКА е една - спечелването на шампионската титла. Разбира се и на мен ми се иска това да се случи. Ще видим. Преди да започне шампионата на България, имаме квалификации за Лига Европа и в момента фокусът е насочен там.
 
- Делио Роси обяви, че ще залага на по-млади футболисти в Левски, като Илия Димитров, който стана голмайстор на Локомотив (София). Но ще има ли търпение публиката към тях, ако резултатите не са благоприятни?
 
- Аз не мога да се бъркам в решенията на старши-треньора. Негово право и отговорност е да избира онези състезатели, които могат да донесат победата във всеки един мач. Естествено е развиването на състезатели, които са от школата на Левски. Това е нещо много похвално и ние разчитаме на тази тенденция.
 
- Допада ли Ви решението на БФС да запази формата на първенството от 2017 г.?
 
- Футболният съюз е органът, който управлява футбола в България и ние като клуб се съобразяваме с неговите решения. За печелещите този формат е удачен, а за губещите не. Мога да кажа, че няма логика третият да играе със седмия за класиране за лига Европа, но форматът е такъв и ние го уважаваме такъв какъвто е.
 
 
- Докъде се простират амбициите на Левски за европейските клубни турнири?
 
- До груповите фази.
 
- Появата Ви в ложите на "Лудогорец Арена" редом до Кирил Домусчиев предизвика различни коментари. Склонен ли сте да седнете заедно с ръководството на ЦСКА по време на мача между двата отбора?
 
- Нормална практика навсякъде по света е президенти не само на футболни клубове, но и на държави да сядат един до друг и заедно да наблюдават футболен мач. Това е нещо съвсем нормално.
 
- Ще изненада ли Левски своите привърженици със сензационен трансфер?
 
- Това ще стане ясно, след като започне шампионатът. (усмихва се). Тогава ще видим дали трансферът е изненада или не. Ние вече направихме два трансфера, а от проявите на новите попълнения в мачовете ще видим дали сме направили удар.
 
- Даниел Боримиров обяви, че очаква Левски да играе нападателен футбол през новия шампионат. В същото време Делио Роси беше критикуван заради избора на дефанзивна тактика. Какъв ще е стилът на "сините" през сезон 2018/2019 година?
 
- Не смятам, а и не съм чувал от президентите нито на Реал Мадрид, нито на Барселона да коментират какъв стил трябва да играят техните отбори. Това е въпрос към самия треньор. Аз искам Левски да печели мачовете си.

 

НА ЖИВО: Арда - Крумовград (СЪСТАВИ)

Следете тук битката в Кърджали

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки