Половината от головете на Мондиал 2018 са от статични положения

Вижте какво сочи статистиката

Половината от головете на Мондиал 2018 са от статични положения
Половината от 42-та гола, които бяха вкарани до вторник (19-и юни), са отбелязани от статични положения или след статични положения.

Така този елемент от футболната игра се оказва изключително важен за всички отбори, в това число и за Кристиано Роналдо.

Дузпи, свободни удари и корнери са довели до 21 от 42-ата гола в първия кръг на груповата фаза.

Тези 50 процента, отбелязани по такъв начин, без никакво съмнение оставят далече назад головете на Световното първенство в Бразилия.

Там едва 22 процента от попаденията са били плод на статичните положения или иначе казано 38 гола от общо 171 попадения.

Повечето от отборите са много добре организирани в защита. Така че става все по-трудно и по-трудно да се създаде голово положение. Другото пък е, че играчите с невероятни индивидуални качества стават все по-малко, коментира Кристоф Крамер, част от отбора на Германия, спечелил Световното първенство през 2014-а година в Бразилия.

Изследователска група на ФИФА, която разглежда развитието на различните компоненти, вече има някои съображения по темата. Значението на статичните положения постоянно нараства и всеки отбор вече ги използва като основно атакуващо оръжие.

Потвърждение е победата на Япония с 2:1 над останалия рано-рано с 10 души отбор на Колумбия, които стигнаха до успеха с голове от дузпа и след подаване от ъглов удар.

До момента са отсъдени девет дузпи от началото на първенството, от които са вкарани 7. Последната беше снощи за Мохамед Салах, от която той върна едно попадение на Русия.

Четирима човека са се разписали от пряк свободен удар. Това са Александър Коларов (Сърбия), Александър Головин (Русия), Кристиано Роналдо (Португалия) и Хуан Кинтеро (Колумбия). Но някои твърдят, че вина за толкова голове има и топката - Адидас Телстар 18, от която вратарите се оплакват.

Попитан дали има специална рецепта за голове от статични положения, треньорът на Хърватия Златко Далич отговори: "Дузпите, свободните удари и корнерите са важен елемент от играта. Не е важно как си вкарал гол, а дали си вкарал".

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки