Джери Перейра: Бразилия няма лидер, Коутиньо може да поведе тима към титла

Прекалено зависими сме от Неймар, а той се занимава с прически, допълни мениджърът

Джери Перейра: Бразилия няма лидер, Коутиньо може да поведе тима към титла
Джери Перейра е първият бразилец, играл в българския шампионат. Централният защитник изкарва два сезона в Славия, след което за кратко носи и екипите на Шумен и Беласица (Петрич). След края на кариерата си Перейра е футболен агент. Той стои зад трансферите на множество бразилски футболисти в български отбори. Ето какво сподели Джери пред „България днес" за шансовете на Бразилия на световното първенство.
 
- Джери, какви са цялостните ви впечатления от Бразилия до момента?
 
- Това е млад отбор, има база за развитие. До две-три години ще бъде много по-силен, защото играчите ще са по-сработени. Ще имат обща идея и обща кауза. Именно това е целта, когато представляваш нацията си.
 
- Смятате ли, че в момента отборът е прекалено зависим от представянето на Неймар?
 
- Определено е така, но това не е прецедент. Португалия е зависима от Кристиано Роналдо, Аржентина - от Меси. В днешно време футболът се превърна в битка между звездите. Но е важен и колективът. Преди не бяхме зависими от един човек. Имахме Роналдиньо, Кака, Ривалдо, Роналдо. Имахме и успехи. В момента 40% от националния ни отбор е Неймар.
 
- Липсва ли нещо на Неймар, за да бъде като изброените от вас играчи?
 
- Той не е лидер. Не ме разбирайте погрешно, Неймар е страхотен футболист, но лидерите са друг тип играчи. Несериозно е капитанът на Бразилия да се интересува повече от прическата си, отколкото от представянето си на терена. Има други играчи в отбора, които са по-подходящи за тази роля.
 
- Кои са те?
 
- Филипе Коутиньо израсна много в последните няколко години. Сега определено е завършен футболист. Много ми харесва стилът му. Той може да поведе бразилците към титли.
 
- Защо Бразилия изпусна победата в първия мач срещу Швейцария?
 
- Както казах, това е млад отбор. Той няма изградена психика. Недопустимо е да ти вкарат гол и за 40 минути да не застрашиш вратата на съперника. Тук отново идва ролята на лидера, които липсва.
 
- Треньорът ли трябва да поеме отговорност, след като няма изявен водач на терена?
 
- Тите е добър треньор. Вижда се, че все още търси правилната формула за успех. Капитан беше Неймар, Тиаго Силва, а сега е Марсело. Това са хората, които трябва да решават мачовете. Треньорът е лидер на тренировъчното игрище и в съблекалнята, но на терена той не може да помогне.
 
- Голяма е вероятността Бразилия и Германия да се срещнат на 1/8-финал. Има ли сили „селесао" за отмъщение?
 
- Честно казано, предпочитам да играем срещу Германия, отколкото срещу Мексико или Хърватия. Намираме се на световно първенство. Всичко е възможно, а немците не са такава сила, каквато бяха. Вярвам, че можем да им върнем за унизителното 1:7 от преди четири години.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки