Министър Кралев присъства на представянето на книгата „Хуманните ценности на борбата"

Четивото изследва историята на борбата в световен мащаб и въздействието й върху хората, които са се докоснали до нея

Министър Кралев присъства на представянето на книгата „Хуманните ценности на борбата"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на представянето на книгата на проф. Лозан Митев и Белчо Горанов „Хуманните ценности на борбата“, което се проведе в Националния археологически музей.

Четивото изследва историята на борбата в световен мащаб и въздействието й върху хората, които са се докоснали до нея.

То проследява развитието й като средство за образование и възпитание през вековете.

Погледът над образователните системи и олимпийската  концепция като част от възпитанието на съвременния атлет също са акцент в книгата, издадена на френски, английски, а вече и на български и руски езици.

„Съвременните ценности, за които толкова говорим в обединена Европа като почтеност, морал, толерантност са също основни ценности на спорта и на борбата. И аз безкрайно много се възхищавам на изследователите, които успяват да проучат толкова задълбочено основни процеси в обществения живот и да ги опишат, за да ни запознаят с тях”, заяви Кралев.

Той отбеляза, че борбата е не само най-успешният български спорт, но и най-старият олимпийски спорт.

„Нашите древни предшественици преди хилядолетия са открили магията и ценностите на този спорт. А борбата има нужда от хора като проф. Митев и Белчо Горанов. Защото си спомняте как само преди няколко години голямото семейство на борбата с общи усилия успя да съхрани този великолепен спорт за Олимпийското семейство”, каза още Кралев.

Той поздрави авторите както за положения труд и осъществяването на този проект, така и за цялостната им работа за развитието на българския спорт.

Сред гостите на представянето на книгата бяха още президентът на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов, двукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров, генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Райчев, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и др.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки