Отмар Хитцфелд: Шакири и Джака направиха грешка

Имам две сърца и немски паспорт, но бих подкрепил Швейцария в мач с Германия, признава легендарният треньор

Отмар Хитцфелд: Шакири и Джака направиха грешка
В интервю за швейцарския вестник „Блик" германският треньор Отмар Хитцфелд призна, че в мач между родината му и Швейцария би подкрепял „кръстоносците", на които бе селекционер между 2008 и 2014 година. На финалите в Бразилия преди четири години той изведе тима до 1/8-финалите, където отборът му загуби драматично от Аржентина в продълженията.
 
- Г-н Хитцфелд, колко важно е, че Лихтщайнер, Шакири и Джака не бяха наказани oт ФИФА?
 
- От самото начало бях уверен, че няма да има наказания, а само глоби. Разбира се това е добра новина за тима, защото те са трима от най-важните футболисти в отбора.
 
- Как приемате начина, по който те отпразнуваха головете си срещу Сърбия?
 
- В момент на еуфория и силна емоция се случва да се правят грешки. Човешко и разбираемо е в този момент те да изключат разума си. Политическите послания са напълно неприемливи, в който и да е спорт и аз се надява, че момчетата са разбрали грешката си. Когато бях треньор на Швейцария през 2014 г., аз ги предупредих, че трябва да се въздържат.
 
- Изненада ли ви, че това предизвика национален дебат?
 
- Мисля, че това е нормално. Говорим за световно първенство, не само футболни фенове гледат, а цялата нация го прави. Всичко това обаче бе твърде много преекспонирано и остави победата и представянето на отбора сякаш на заден план. Дискусиите бяха прекалени. Те сбъркаха, но в такъв момент, както вече казах, емоциите са много силни. Нека се върнем към футбола. Сега цяла Швейцария трябва да бъде зад националния отбор и всички момчета.
 
- Колко различен е този отбор от вашия през 2014 година?
 
- Играчите направиха голяма крачка. Развиха се в клубовете си, много от тях са твърди титуляри и основни футболисти. Това е плюс за националния отбор. Преди четири години проблемът беше, че много от играчите имаха талант, но твърде малко игрови минути и практика. Вижте само Шакири, той имаше труден сезон в Стоук Сити, но видяхте какво се случи срещу Сърбия.
 
- Изглежда, че интерес към него има от страна на Ливърпул?
 
- Ако има подобна възможност, той трябва да я приеме, защото това ще му помогне да се развие допълнително.
 
- Но при наличието на Садио Мане, Салах и Фирминьо няма ли той да бъде резерва?
 
- Да, разбира се. Но той има качествата да се пребори с всеки от тях. Все още съжалявам, че напусна Байерн Мюнхен.
 
- В следващата фаза Швейцария може да се изправи срещу Германия?
 
- Би било интересен сблъсък. В мача с Швеция Германия показа, че все още не е намерила ритъма си, но от друга страна голът на Тони Кроос беше сензационен. Трудно може да си представим, че под подобно напрежение и в такъв момент от мача може да се направи това, което направи той.
 
- Може ли тази победа да се окаже повратна точка за световния шампион?
 
- По принцип да. Срещу Южна Корея очаквам да видя повече от Германия, която всички познаваме. Няма как последният мач да не ги мотивира. Трудно е да го опишеш с думи, но играчите трябва да са го усетили.
 
- Кой съперник бихте предпочели за Швейцария на 1/8-финалите. Швеция, Мексико или Германия?
 
- Швеция може би е най-подходящ избор. С Мексико ще бъде 50 на 50. Когато Германия започне да играе, е почти невъзможно да ги победиш.
 
- Кой тим бихте подкрепяли в мач между Швейцария и Германия?
 
- Имам две сърца в гърдите и германски паспорт, но Швейцария, играчите, федерацията са ми по-близки. Заради това в сърцето си ще бъда за Швейцария.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки